Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Ajeto napisał(a):

Wyślij mi przepis ale tutaj, nie żaden priw😂

🥯 Domowe drożdżówki z twarożkiem

Składniki na ciasto (ok. 10–12 sztuk):

500 g mąki pszennej (typ 450–550)

25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)

250 ml ciepłego mleka

80 g cukru

80 g masła (roztopionego, przestudzonego)

1 jajko + 1 żółtko

szczypta soli

1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego

---

Masa serowa:

250–300 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego lub z wiaderka – nie za rzadkiego)

1 żółtko

2–3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

1 opakowanie cukru wanilinowego

(opcjonalnie) 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku – zagęści masę

(opcjonalnie) garść rodzynek

---

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

cukier puder do posypania lub lukier

---

Przygotowanie:

1. Zrób rozczyn (jeśli używasz świeżych drożdży):

W miseczce wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka.

Odstaw na 10–15 minut, aż urośnie i się spieni.

2. Zagnieć ciasto:

W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, sól, wanilię, jajka i roztopione masło.

Dodaj wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże, jeśli ich używasz) oraz resztę mleka.

Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

3. Przygotuj nadzienie:

Wymieszaj wszystkie składniki na masę serową — powinna być gęsta, kremowa i niezbyt rzadka.

4. Formowanie:

Wyrośnięte ciasto podziel na 10–12 części.

Z każdej uformuj kulkę, lekko spłaszcz i ułóż na blasze.

Palcami lub dnem szklanki zrób wgłębienie na środku i nałóż porcję sera.

5. Drugie wyrastanie:

Przykryj drożdżówki ściereczką i odstaw na 15–20 minut.

6. Pieczenie:

Posmaruj brzegi rozmąconym jajkiem.

Piecz w 180°C (termoobieg 170°C) przez ok. 20–25 minut, aż się ładnie zarumienią.

7. Wykończenie:

Po przestudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (cukier puder + odrobina mleka lub soku z cytryny).

No i jak z dżemem jabłkowym to normalnie dżemik trochę zagęszczam skrobią i też na bułkę 

Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Mieliśmy kiedyś, jedną dobę właściwie nie całą bo wieczorem przyprowadzony a rano sprzedany 🤣 tyle że ledwo do pedałów dosięgałem ale po kartoflisku jeździłem nim 🤣

Ty byś se poradził...Starem może jeździć ktoś, kto siuntkę pokonał 🤷... @slawek74 Ty nie, boś siuntki nie mioł, a fyndy się nie liczą...nawet stare🤷😁

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

To może i ja się upomne, w październiku miałem urodziny🤗 

3 dni przed 3 dni po to rozumiem ale w październiku, to już przedawniona sprawa ;) Przypomnij się przy okazji następnych. 

Opublikowano
11 minut temu, s_z_k napisał(a):

Przyszłam na wieczór wam jeszcze smaka narobić 😝

IMG20251104202356.jpg

Dziękujemy Ci serdecznie...o Wielka Zlośnico...teraz będę musiał poczekać, jak moje najmłodsze szczęście zaśnie, żeby móc bezkarnie w szafkach pobuszować...i tak pewno nic nie znajdę i z tym smakiem zasnąć mógł nie będę...taka to koleżanka 🙆🤦😄

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

22 kubiki bodajże, trzystronna

Ponad dwie moje

20 minut temu, malaczarna napisał(a):

Beza to cukier i białka. Na tort poszło jakieś 16 jaj. Miastowy mi lampy wymienił w aucie. Prezent na 20 rocznicę nasza. Ręce mi opadly.

Kombi trzeba. 

Nie lubię jajek

Ja ich nie spoczywam 

Drobiu też nie

6 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Nie da rady na dziś. Będzie za rok 😁

Szmat czasu

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Dziękujemy Ci serdecznie...o Wielka Zlośnico...teraz będę musiał poczekać, jak moje najmłodsze szczęście zaśnie, żeby móc bezkarnie w szafkach pobuszować...i tak pewno nic nie znajdę i z tym smakiem zasnąć mógł nie będę...taka to koleżanka 🙆🤦😄

Jakby wcześniej było to bym podrzuciła ale jakoś teraz nie chce mi się 🤣

Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał(a):

A mnie to ino opierdol czeka jak wrócę 🫣

13 minut temu, Ajeto napisał(a):

Wyślij mi przepis ale tutaj, nie żaden priw😂

Na opierdol🤔

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Ale kiedy to było... z 15 lat temu. A teraz wiek już nie ten i zdrowie. Menopauza swoje robi xD 

Po menopauzie dopiero można szaleć😁

3 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

3 dni przed 3 dni po to rozumiem ale w październiku, to już przedawniona sprawa ;) Przypomnij się przy okazji następnych. 

Ok, powiem- słuchaj jutro mam urodziny złóż mi życzenia i upiecz placek🤭🤦

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Podlinkuj mi ten karoten

Opublikowano
Teraz, s_z_k napisał(a):

Jakby wcześniej było to bym podrzuciła ale jakoś teraz nie chce mi się 🤣

Złapiemy się ☝️ jeszcze... złapiemy 🤷🤭

Teraz, Karol6130 napisał(a):

Podlinkuj mi ten karoten

Już, moment, niech poszukam ...teraz to mi cukier w głowie...przez te ciastka 🤦

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

Musiałem drugi zestaw zmontować bo nie ma kto qq wozić. Na hlke spiętą z pronarką podobnie towaru wejdzie 

U nas też z tym problem

A najgorzej że  wszyscy od których można pożyczyć to akurat koszą 

Magazyn płaski załatwił by sprawę w jakimś stopniu w żniwa 

Albo kosz przyjęciowy

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Złapiemy się ☝️ jeszcze... złapiemy 🤷🤭

Już, moment, niech poszukam ...teraz to mi cukier w głowie...przez te ciastka 🤦

To może dziś odpuść 

Bo cukier, karoten, to na piwrogu skończysz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v