Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Jak byś je zobaczył ciekawe czy takie szkieletowy 🤭 ścianę wypchnęły 🤪

Weź no🤦...zadbej trochę o te...budynki🫣

Teraz, slawek74 napisał(a):

Bzdura ... krowa zadbana daje dużo mleka ...

Nie krowa, tylko to urządzenie, które trzymasz w oborze🤷

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał(a):

Wolowinka jak walnie to żeby choc  na 10 zł się zatrzymała. Świnie prawie darmo

Walnie prędzej czy później. Narazie tymi wahaniami i paniką eliminują i to widzę że skutecznie skoczków. To akurat jest zdrowe dla branży. Obecna cena nawet w tym chwilowym dołku i tak jest kosmiczna według cen mleka zboża czy trzody 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Wydajność znaczy zdrowie to się równa niższe koszty ..  profilaktyka tańsza niż leczenie... to trochę co innego co myślisz tego się latami uczy 

Już kiedyś o tym pisałam ale wtedy oczywiście mnie nikt nie słuchał a ktoś mówił że ja głupia bywa i tak 

Jednak wydajność to nie tylko zdrowie zwierzecia. Trzeba też wziąć pod uwagę że wydajność może być w ilość litrów mleka oddana przez jedną krowe więc masz dwa w jednym. 

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Właśnie mi o to chodzi w momencie większego poślizgu cenowego osobie która pozostanie przy tym co ma będzie łatwiej zejść a temu co zwiększy to będzie trudniej do tego co był rozsądniejszy i pozostał przy swoim. 

Oczywiście ten co zwiększył wtedy poniesie straty większe niż przypuszczał 

Co ja jednak mogę wiedzieć nie mam keów mlecznych  ,🤣

Zapraszam na praktyki 🙋‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Już kiedyś o tym pisałam ale wtedy oczywiście mnie nikt nie słuchał a ktoś mówił że ja głupia bywa i tak 

Jednak wydajność to nie tylko zdrowie zwierzecia. Trzeba też wziąć pod uwagę że wydajność może być w ilość litrów mleka oddana przez jedną krowe więc masz dwa w jednym. 

Masło maślane 🤦 a po polsku 🤔🤪

3 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

Pewno na cemencie żeś przyoszczędził 😅

Była zmiana przeznaczenia 🤦 dwie krowy zasuszone do czterech jałówek wysokocielnych 🙆‍♂️ na razie bariera drogowa ratuje

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Właśnie mi o to chodzi w momencie większego poślizgu cenowego osobie która pozostanie przy tym co ma będzie łatwiej zejść a temu co zwiększy to będzie trudniej do tego co był rozsądniejszy i pozostał przy swoim. 

Oczywiście ten co zwiększył wtedy poniesie straty większe niż przypuszczał 

Co ja jednak mogę wiedzieć nie mam keów mlecznych  ,🤣

Załóżmy, że Sławek ma koszt litra mleka na poziomie 1,5 zł ( choć ma więcej )...jak mleko spadnie poniżej tego 1,5, a on produkuje 40 tys litrów miesięcznie, to jak on to może zbilansować🤔. A się wyspecjalizował bez możliwości zmiany kierunku hodowli, bo, jeśli będzie chciał zbić koszty i nie da tym krowom tego co one potrzebują to mu się zaczną problemy. A te problemy zgenerują koszty. Jakby się nie odwrócił tak ma zadek z tyłu. 

Moja córcia modli się, żeby się ceny mleka utrzymały...

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, donweter1989 napisał(a):

5 netto przy kilkunastu sztukach 

A kiełbasa po 50zl/kg 

7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Walnie prędzej czy później. Narazie tymi wahaniami i paniką eliminują i to widzę że skutecznie skoczków. To akurat jest zdrowe dla branży. Obecna cena nawet w tym chwilowym dołku i tak jest kosmiczna według cen mleka zboża czy trzody 

Nie ma stabilności w rolnictwie 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

Zapraszam na praktyki 🙋‍♂️

Nie wytrzymał byś że mną🤣

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Masło maślane 🤦 a po polsku 🤔🤪

Jesli masz zdrowa krowę myślisz że jest wydajna mniej na nią wydajesz ( to znaczy dla ciebie wydajność mniej wydatków więcej zarobku na niej) 

Dla mnie wydajność to nie tylko to na 👍 wydajność też jest wtedy w mleku czyli masz większy zysk ale ryzykowny bo może się zdarzyć że choć będziesz liczył na większy zysk ale może być też strata. Nie będziesz miał gdzie sprzedać mleka w najgorszym przypadku lub dostaniesz cenę która nie będzie opłacalna. 

Więc w jednym zaoszczędzisz a w drugim stracić możesz lub zyskać ale patrząc na to co się dzieje możesz stracić. 

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Załóżmy, że Sławek ma koszt litra mleka na poziomie 1,5 zł ( choć ma więcej )...jak mleko spadnie poniżej tego 1,5, a on produkuje 40 tys litrów miesięcznie, to jak on to może zbilansować🤔. A się wyspecjalizował bez możliwości zmiany kierunku hodowli, bo, jeśli będzie chciał zbić koszty i nie da tym krowom tego co one potrzebują to mu się zaczną problemy. A te problemy zgenerują koszty. Jakby się nie odwrócił tak ma zadek z tyłu. 

Właśnie o tym mówię że bankructwo go czeka choć mu tego nie życzę 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Mariusz weterynarz z interwencjią był jeden raz u mnie w tym roku reszta profilaktyka 🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

wtedy Sławek pójdzie pod sejm po dopłaty 

ja już weterynarzowi powiedziałem niech myśli cennik w dół 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ciężkie czasy tworzą silnych ludzi...narazie to jesteśmy cieniasy...jak Łorawiok 🫣

Jaki ty cienias jak pipidòwy za tyle kasy chcesz kupować? A zapomniałem radny🤭🤪🥹

10 minut temu, donweter1989 napisał(a):

5 netto przy kilkunastu sztukach 

Matko Bosko co to, co to się stanęło 😔 masakra, a kiełbaska kupowałem do roboty kiedyś na dniach 43 zł 👏

Opublikowano
Teraz, Baks00 napisał(a):

A kiełbasa po 50zl/kg 

Będzie i po 60 zł niech tylko świnie z 50 gr podskoczą. Zaraz będzie lament zakładów, że świnie trza drogo od rolnikow kupować. Ja to chociaż tych kiełbas nie muszę kupować i to mi najbardziej pasuje w tej hodowli 

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jesli masz zdrowa krowę myślisz że jest wydajna mniej na nią wydajesz ( to znaczy dla ciebie wydajność mniej wydatków więcej zarobku na niej) 

Dla mnie wydajność to nie tylko to na 👍 wydajność też jest wtedy w mleku czyli masz większy zysk ale ryzykowny bo może się zdarzyć że choć będziesz liczył na większy zysk ale może być też strata. Nie będziesz miał gdzie sprzedać mleka w najgorszym przypadku lub dostaniesz cenę która nie będzie opłacalna. 

Więc w jednym zaoszczędzisz a w drugim stracić możesz lub zyskać ale patrząc na to co się dzieje możesz stracić. 

Właśnie o tym mówię że bankructwo go czeka choć mu tego nie życzę 

Nie wieszo czym piszesz 🤦

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie wieszo czym piszesz 🤦

Sławek przecież krowa to, to samo co pies 😁 tylko trochę większe

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

Będzie i po 60 zł niech tylko świnie z 50 gr podskoczą. Zaraz będzie lament zakładów, że świnie trza drogo od rolnikow kupować. Ja to chociaż tych kiełbas nie muszę kupować i to mi najbardziej pasuje w tej hodowli 

U mnie więcej pies mięsa jee niż moja rodzina 6 osób 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v