Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

Oszczędzać I coś za to kupić powiedzmy mieszkanie na wynajem lub inne jakieś nieruchomości zainwestować bo oszczędzać I trzymać na koncie czy jakie lokaty to głupota bo po raz wszystko bardziej drożeje niż na tym koncie a jak by przyszła wojna to wszystko zabiorą

Jednak jeśli masz gotówkę zawsze możesz uciec do innego państwa lub kraju przed wojna. Mieszkania nie sprzedaż ani nie zabierzesz że sobą. 

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

W 45 roku jakoś ludzie przeżyli zostali w swoich domach

No nie wszyscy, moi pradziadkowie po 45 i przejściu frontu zostali z gołą ziemią, chałupa i stodoła poszły z dymem ...

Opublikowano (edytowane)

Gotówka to tylko papierek a tym bardziej jakiegoś atakowanego państwa jakby miał dolary

Nawet sztabki złota wiele Ci nie pomogą...

Ołów miewa większą moc...w czasie wojny .

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

Gotówka to tylko papierek a tym bardziej jakiegoś atakowanego państwa jakby miał dolary

Można zamiast w zł odpadać kupować dolary i euro w razie złej godzinny 

Opublikowano

Prase kupiłem tylko dlatego że usługi mi nie pasowały 

Musiałem kosić wszystko na raz i to się nie sprawdzało

U nas usług na prasowanie praktycznie nie ma

Zbiór samozbierającą się robi coraz tańszy 

Koszenie kukurydzy to już praktycznie po kosztach, porównać do usług kombajnem zbożowym gdzie tu trzeba paliwa, maszyn i ludzi, to kombajn nie powinien przekraczać 350 zł max 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A nieruchomość jest warta tyle ile ktoś chce Ci dać, jak nie masz na nią klienta to jest nic nie warta ...

Klient zawsze się znajdzie. Tylko sprzedający może nie osiągnąć za nieruchomość tyle ile na początku chciał uzyskać 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Można zamiast w zł odpadać kupować dolary i euro w razie złej godzinny 

Dolar wszędzie nawet za ropę naftową płacą w dolarach tak się przyjęło na świecie nawet jakby USA nie istniało to dolar i tak będzie nawet u Ruskich zielonymi płacą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v