Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Mój sąsiad jak w październiku zasiej to dobrze będzie 🤭😁

I jeszcze może mieć najlepsze zboże na wsi

Mój chrzestny zawsze opowiada, że jego teść siak zawsze żyto w listopadzie. Lekki od konnego siewnika nieraz na grudzie podskakiwały. I zawsze miał żyto jak las

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał(a):

Dzień dobry 👋 popadało trochę, wczoraj taka piękna pogoda była,coś się ogarnęło w obejściu,ale zbiór dyń jeszcze czeka. W tym tygodniu powinienem się obrobić ze wszystkim bo posiacć trzeba jeszcze. 

Siemia. Powiedz jak z tymi dyniami wychodzisz ? Chyba nie chce kukurydzy siać i zastanawiam się czy trudna to uprawa 🤔

Opublikowano
26 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry. Słońce świeci, nawet ciepło jest...

Ja tam jeszcze nie pisałem i planuję siać na koniec tygodnia...jak Wy te rekordy będzieta być siejąc we wrześniu przy takiej pogodzie 🤔. U mnie nawet ci co to muszą pierwsi wszystko, w sobotę siali

I qq miałeś późno kosić 😂 ja będę siał pewnie w następnym tygodniu.

27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas praktycznie w okolicy wszyscy już posiali, został jeden, ale on to sieje pszenicę.

W zeszłym roku siane 1 października, 8t/ha pszenżyto dało, dziękuję ;) Tylko sieję 300szt na m2 a nie jak niektórzy po 500 ...

I po 580 brutto 😂

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, PAN88 napisał(a):

I po 580 brutto 😂

Nawet jeszcze nie wiem po ile, leży w silosie ;) Już tu nie raz pisałem, zboże to u mnie hobby, na niektórych działkach międzyplon dla upraw które dają prawdziwy dochód ... Roboty przy tym dużo nie ma, póki co zawsze coś z tego zostawało.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
32 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Wypisujesz się z pryzmowców 🤔🙆‍♂️🤦😁

Już się wypisałem. Na drugim pokosie mi się mengelka skończyła i połowę owijalem. 3 i 4 też 

Ojciec nie daje już rady cały dzień po pryzmie jeździć. W bele można to rozłożyć i nie robić wszystkiego na raz. Po 3-4 ha to popołudniami po pracy nawet pozbieram. 

Muszę poczekać aż mi operator podrośnie to wtedy się może wróci do pryzm. 

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ja zrobiłem raz, i to właściwie...tyle. Nie pasuje mi trawa w pryzmie 

Mi pasuje i to bardzo.

Samo karmienie później to jest bajka. Jakbym miał usługodawcę który by robił kompleksowo jak qq to bym nie myślał o belach ale raz że rozdrobnienie duże, a dwa to odległości do lak.

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Sąsiad liczy mi każda przyczepę, no i nie może pojąć po co mi tyle 🤷 

Tyle że ja już przeżyłem braki paszy. Wolę mieć zapas a tym bardziej że chce zwiększać liczbę ogonów 

drugi sołtys rośnie 

a ja sprzedałem 5,5 ha 4 pokosu somsiadowi 1500 zł za przyczepę 

Opublikowano
47 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Siemia. Powiedz jak z tymi dyniami wychodzisz ? Chyba nie chce kukurydzy siać i zastanawiam się czy trudna to uprawa 🤔

Ziarka niby po 8 na dziś jak nie masz kontraktu. Siew zbiór i suszenie usluga

4 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Ananas gdzie?

Łoczy zamknij🤭

Zbyt słodko by bylo

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał(a):

drugi sołtys rośnie 

a ja sprzedałem 5,5 ha 4 pokosu somsiadowi 1500 zł za przyczepę 

Za mała hodowla 🤣🐄🐄🐄🐄🐄

7 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Ananas gdzie?

Łoczy zamknij🤭

Miastowy zjadł wszystko ananas wypią język 🤣🤭

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v