Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie pisz o czymś  a czym się nie znasz .🙋‍♂️ zresztą jak wielu tu...🤦

Ja tylko chce uzmysłowić że kombinatorstwo w tym przypadku jest nie opłacalne. Z jakiekolwiek strony nie patrzeć można umoczyć tyłek 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Wydaje mi się że dobrze kombinuje

Za mało na wsi przebywasz, żebyś dobrze kombinowała. Myślisz kategoriami z miasta

2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ja tylko chce uzmysłowić że kombinatorstwo w tym przypadku jest nie opłacalne. Z jakiekolwiek strony nie patrzeć można umoczyć tyłek 

Jest opłacalne, tyle, że pozornie. Bo tak ma to być

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To nie było kombinatorstwo tylko zaradność🙋‍♂️😁

8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Z programami jest tak, że jest bardzo mała grupa, którym one się tak naprawdę należą. Reszta kombinuje jak koń pod górę. Mały się pręży że jest duży, duży się kurczy i udaje małego. Latają, biegają po doradcach i innych takich. Wyłudzają te pieniądze, bo jakby tak się przyjrzeć konkretnie to w 90% przypadkach to co na papierze nie ma nic wspólnego z tym co w rzeczywistości. A ceny rosną. Chłop głupi i nauczony od czasów pańszczyzny, że trzeba Pana skrobać i skrobie. Tylko teraz pan inny. No i taki przykładowy Sławek se poskrobał parę lat temu, a nadal ładowarki ni mo. Ani bezorkowca i ciągnika do niego, a w bezorkę idzie 🤷. Sławek bez urazy🙋, tak mi do przykładu pasowałeś. 

Tylko kto to widzi spośród beneficjentów? Oni widzą tylko, ze coś dostali. Nie ważne dużo, czy mało, ile musieli włożyć żeby dostać. I że to co kupili po tych pięciu latach, nawet, jak nieużywane to już pięcioletnie i często nawet to sprzedać ciężko 

Powtarzałem i będę powtarzał. Warsztatem rolnika jest ziemia. Własna, nie dzierżawiona. I od tego powinny być uzależnione programy. Ale nie będą bo chłopem trza jakoś sterować, żeby dalej myślał, że Pana skrobie. A przy okazji wszyscy naokoło zarabiają i się jakoś kręci na plecach tego chłopa. "Od szarej myszki do cesarza wszyscy żyją z gospodarza"🤷. Takie życie...

Uspokój się 🤭😁

Opublikowano

Po 2027 zniknie drugi filar. Żeby jeszcze Nawrocki podpisał aktywnego i będzie git

Każdy sobie kupi co chce z dopłat i ze sprzedaży płodów, a nie jak mój kolega Zbyszek który bodaj dwa razy dostawał na małego żeby się stać wielkim i nadal jest mały🤣 

Opublikowano (edytowane)

Proszę państwa został ostatni rozrzutnik wywieźć i koniec w tym roku prac obornikowych

Zaorać 1,10 ha i koniec pracy orkowych, zostanie tylko sianie oziminy a potem to już leżenie do góry wętłem

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Po 2027 zniknie drugi filar. Żeby jeszcze Nawrocki podpisał aktywnego i będzie git

Każdy sobie kupi co chce z dopłat i ze sprzedaży płodów, a nie jak mój kolega Zbyszek który bodaj dwa razy dostawał na małego żeby się stać wielkim i nadal jest mały🤣 

Jesteś tego pewien? Nie wykluczam tylko biorę to co mi się należy 

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

Proszę państwa został ostatni rozrzutnik wywieźć i koniec w tym roku prac obornikowych

Zaorać 1,10 ha i koniec pracy orkowych, zostanie tylko sianie oziminy a potem to już leżenie do góry wętłem

Zboże przygotować i siać i też można już tylko do wiosny zwierzątka ogladac

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

biorę to co mi się należy 

To dlaczego oddałaś bratu czy komuś tam z rodziny 10 sztuk jeśli chciałaś coś uzyskać nie mając do tego prawa. To jak to się nazywa w takim razie przypadkiem nie kombinatorstwo. Jeśli byś robiła tak jak mówisz to byś nie oddawała lub nie przypisywała na kogoś innego swojego dobytku. 

Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

To dlaczego oddałaś bratu czy komuś tam z rodziny 10 sztuk jeśli chciałaś coś uzyskać nie mając do tego prawa. To jak to się nazywa w takim razie przypadkiem nie kombinatorstwo. 

Ziemia i inwentarz była na moich rodziców oni byli beneficjentami dopłat my sobie na tym robiliśmy. 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, marulekk napisał(a):

Rysiek jak coś to bierz mojego Zetora tego nie popsujesz to nie Ursus 😁

Pewnie cza silnik robić . Tych ursusów żywotność to 5000-6000 mtg bo silnik nie oryginał

Farmtracki 675 mają silnik oryginał i tam już żywotność podwójna

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Wiesio80 napisał(a):

To tak jak u mnie... chce sprzedać ciągnik lub wziąć na zamianę to myślą że kredyty ścigają oferują 30 tyś za MF z turem 😡😡😡1993rok

Wiela chcesz za MF?

Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał(a):

Ziemia i inwentarz była na moich rodziców oni byli beneficjentami dopłat my sobie na tym robiliśmy. 

Miastowy coś wniósł w posagu? Jakieś mieszkanie, czy dwie pary majtek tylko? 

Opublikowano
20 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jesteś tego pewien? Nie wykluczam tylko biorę to co mi się należy 

Przepraszam...kombinowalaś, żeby Ci się należało 🤷

32 minuty temu, slawek74 napisał(a):

To nie było kombinatorstwo tylko zaradność🙋‍♂️😁

Jeden uj, tylko opakowanie inne🤷

33 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Uspokój się 🤭😁

Ja tam jestem spokojny🤷

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Miastowy coś wniósł w posagu? Jakieś mieszkanie, czy dwie pary majtek tylko? 

Większość młodych miastowych to gołodupcy to nie to co na wsi że dostają majątek po rodzicach. Choć pewnie są wyjątki że i bogaty się znajdzie 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, malaczarna napisał(a):
21 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To dlaczego oddałaś bratu czy komuś tam z rodziny 10 sztuk jeśli chciałaś coś uzyskać nie mając do tego prawa. To jak to się nazywa w takim razie przypadkiem nie kombinatorstwo. Jeśli byś robiła tak jak mówisz to byś nie oddawała lub nie przypisywała na kogoś innego swojego dobytku. 

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Przepraszam...kombinowalaś, żeby Ci się należało 🤷

Dwa do jednego mcz więc coś jednak jest na rzeczy. Mnie to mogłabyś ograć ale Kwasiego już nie zbyt on siedzi w temacie dłużej niż ja i ma swoją hodowlę i ziemię i wie co z czym ja tylko się domyślam. 

Opublikowano
44 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

to jak nie ma z czego to nie zawracaj sobie deeee ...

Tylko z dofinansowaniem ile mógł bym mieć więcej

A tak to kupuj za swoje i przepłacaj bo ceny wywindowane pod programy 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Za mało na wsi przebywasz, żebyś dobrze kombinowała. Myślisz kategoriami z miasta

Jest opłacalne, tyle, że pozornie. Bo tak ma to być

Oczywiście że myślę kategoriami miasta. Ale trzeba wziąć pod uwagę to że miastowi też dobrze kombinuje i nieraz lepiej niż ci co mieszkają za miastem. 

W miasto jest jak dżungla ten kto dobrze myśli zawsze jest na lepszej pozycji od tego co nie myśli. Tym bardziej jeśli chcesz coś osiągnąć musisz wiedzieć w które dzwi uderzyć aby się otworzyły. 

23 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Miastowy coś wniósł w posagu? 

Tylko pytanie takie Czy miastowy to na pewno miastowy? .

Czy tylko z nazwy miastowy?

W tym przypadku jest duża różnica nawet w posagu.

Opublikowano
14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko z dofinansowaniem ile mógł bym mieć więcej

A tak to kupuj za swoje i przepłacaj bo ceny wywindowane pod programy 

ale to takie myslenie zeby babka miała jajka ..

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli zalegalizuje to o czym mówisz to jest większe prawdopodobieństwo że innego socjalu nie dostanie na którym widać że też mu zależy. A jest wściekły że nie może mieć dwóch tylko jeden socjal. .uważam że w tym jest cały problem. Chciałbyś mieć dwa a ma tylko jeden

Z tym że jest jeden jedyny problem, mnie żaden socjal nie obejmuje

Jestem albo za duży, albo za mały

W Polsce jednak się nie opłaca uczciwie żyć i pracować 

Te dopłaty do zboża też widać dobre

Z tego co czytałem to sprzedaż z tegorocznych zbiorów, wniosek o dopłaty obszarowe z kampani 2024

Ktoś przejął gospodarstwo po rodzicach i pisał że nie dostanie

Czyli jeśli ktoś kupił ziemię to też tego nie dostanie

Jeśli ktoś nie miał w tamtym roku pszenicy we wniosku to też nie dostanie 

Wychodzi że wszystko zrobiło aby dużo nie dać 

Chyba i jest też że kto pierwszy ten lepszy 

Czyli cenę yeb o 20% 

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

ale to takie myslenie zeby babka miała jajka ..

W mieszkaniówce też chcą wprowadzić podatek 

Za co, za to że ktoś dalej komuną żyje? 

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Te dopłaty do zboża też widać dobre

Z tego co czytałem to sprzedaż z tegorocznych zbiorów, wniosek o dopłaty obszarowe z kampani 2024

Ktoś przejął gospodarstwo po rodzicach i pisał że nie dostanie

Czyli jeśli ktoś kupił ziemię to też tego nie dostanie

Chłopie, tego nie będzie, to tylko marzenia związkowych dziadów z Solidarności itp ... Ministerstwo mówi że jakichkolwiek dopłat do zboża nie będzie, jedynie kredyty ...

• Like 1