Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dobra...Karol teraz pocztówkami gadamy🤷

Zbyszek dobrze prawi...jeszcze się Łorawiok połapie w...tym🙆🤭

Ale wszystko i tak jest w przestrzeni publicznej

Zaraz zerknę czy były jakieś komentarze 

Opublikowano
5 godzin temu, dsbh napisał(a):

Jaja sobie robisz czy Ty serio ?

A co ty myślałeś że ja wolę aby uśmiercili od tak aby komuś zrobić dobrze. 

Uważaj że już lepiej jest jak zostawiają je gdzieś popadnie wtedy przynajmniej ktoś się nimi może zaopiekuje lub wezwie śłużby. 

Ostatnią alternatywą jest oddanie do schroniska 

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

je gdzieś popadnie wtedy przynajmniej ktoś się nimi może zaopiekuje

Albo zdechnie z głodu ..

Już lepiej zastrzyk...

I wedle tego co opisałas...długo szukali ...by się zwierzak nie męczył ..

Z agresywnym zwierzakiem żartów nie ma...

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ta ...Zara ci napisze specjalny osobisty plan łunijny dostosowany tylko do ciebie...😆

Nie chcesz to nie korzystasz...i tyle....nie zazdrość innym co chce im się d*pę ruszyć...

Jestem na etapie zwijania...

Rolniczenie nigdy nie było moim głównym dochodem ..

No zawsze gówno śmierdziało...

Czy ja czegoś zazdroszczę? 

Mnie wk***ia już tylko to że tacy jak Ty zwijający, dostają tak naprawdę za nic i wiecznie narzekają że im się nie opłaca, latając po strajkach a później składać wnioski o byle pierdołe 

We wsi dwóch młodych na początku drogi kariery mają pod górę, i tylko skorzystali dlatego że była ziemia i możliwość podziału na dwa gospodarstwa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

We wsi dwóch młodych na początku drogi kariery mają pod górę, i tylko skorzystali dlatego że była ziemia i możliwość podziału na dwa gospodarstwa 

Daj spokój...Ty nie rokujący...

Starym kawalerom to powinni odbierać ziemię, boi tak to bez przyszłości...i strajki nie pomogą ..

...też potrafię być wrednym ..jak ty...🤪

Ja nie Sławek że będziesz mi ubliżał bez powodu...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
25 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Powiedz jak mam to zrobić bez kombinowania 

Chętnie się w końcu dowiem 

Bo narazie to pieprzysz kocopoły a konkretnie nie napisałeś nic

Nikt ci nigdy nie sprzeda tego co sam przez lata dopracowywał u siebie. Trzeba samemu zacząć myśleć i kombinować. 

Co dla ciebie będzie dobre w danym momencie w co źle lub co można wypośrodkować z tego co już wiesz 

Opublikowano

A najlepsi z takich to są ci co na strajk pierwsi, po socjale pierwsi a później yeb kilka tirów pszenicy dla zarobku 

Już chyba pora to w końcu zakończyć 

W końcu czas na zabranie dopłat, programów i ZUS 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

końcu czas na zabranie dopłat, programów i ZUS 

Bardzo by mi to odpowiadało...

U nas małżonka całe życie na ZUS, ja na KRUS...

Nie musiałem nigdy udawać ze nic nie mam....żeby z socjalu żyć.

Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Nikt ci nigdy nie sprzeda tego co sam przez lata dopracowywał u siebie. Trzeba samemu zacząć myśleć i kombinować. 

Co dla ciebie będzie dobre w danym momencie w co źle lub co można wypośrodkować z tego co już wiesz 

Przepraszam. Dzisiaj sprzedałem koledze info, które mnie kosztowało sporo kombinowania i pięciokrotne rwanie plecaka w ciapku 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Daj spokój...Ty nie rokujący...

Starym kawalerom to powinni odbierać ziemię, boi tak to bez przyszłości...i strajki nie pomogą ..

...też potrafię być wrednym ..jak ty...🤪

To wiadomo że mi już z życia nic nie zostało 

Ale w okolicy są chłopaki z dziećmi co już mają dosyć tego 

Bo ile można 

Zbożowcy też już źli, wsparcie idzie na głupoty 

Bo czym jest to jeśli ktoś dostaje pieniądze na coś czego i tak nie używa, bo kupił tylko bo ma ziemię i pieniądze 

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Bo ile można 

Bo czym jest to jeśli ktoś dostaje pieniądze na coś czego i tak nie używa, bo kupił tylko bo ma ziemię i pieniądze 

Kuźwa....ale to nie ja temu winien....że się na mnie wyzywasz....🤷

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bardzo by mi to odpowiadało...

U nas małżonka całe życie na ZUS, ja na KRUS...

Nie musiałem nigdy udawać ze nic nie mam....żeby z socjalu żyć.

Ja nic nie mam i miał nie będę jak się nic nie zmieni

Zusu nie wprowadzą bo za dużo było by bezrobotnych

Niestety 

Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

Zusu nie wprowadzą bo za dużo było by bezrobotnych

Niestety 

Polemizował bym...

Wystarczy to...zresztą...

I tak masz mnie za nic....to co ja tu będę....

Dobrej nocy...i następnych....dni...🙋

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pięć razy dziś plecak?

Matko...pić złotych Ci tam wpadło....🙆 

Żart niskich lotów....🤭

Pięć razy, ale to było ładnych parę lat temu. Szukałem przyczyny, bo ciagnął skubani powietrze do hydrauliki. Olej się pienił a przewody kwiczały. Ale mu nie odpuścilim oba z synkiem. Dwa dni walczyliśmy 💪🫣😊

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z agresywnym zwierzakiem żartów nie ma...

Właśnie widzisz sama miała agresywna panienkę która dała mi popić i popalić ani przez głowę nie przeszło mi abym ja uśpiła czy oddała. Trzeba zacząć pracować a nie iść na łatwiznę. Sądzisz że psychika mi samej nie siadała w momencie kiedy musisz ogarniać wszystkie problemy na raz bo nie mogłam każdego jej problemu potraktować z osobna. To jest praca non stop bez zadnego współczucia czy nawet ułamka zawachania. Trzeba pracować i pracować aż do skutku. 

Dzisiaj mogę powiedzieć 4 lata treningów w dzień w dzień dało radę. Teraz nawet do centrum handlowego mogę wejść i zrobić zakupy i puścić ja ze smyczy aby mogła pochodzić. Kiedyś było by to nie do pomyślenia. Wszystko można wyprowadzić tylko trzeba chcieć. 

10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Albo zdechnie z głodu ..

Już lepiej zastrzyk...

I wedle tego co opisałas...długo szukali ...by się zwierzak nie męczył ..

Tak oczywiście ale to nie wyjścia z sytuacji. Są fundację, schroniska czy co tam innego. 

Wiem tylko jedno że ludzie wyrzucają z pędzącego samochodu i później jest odławianie takich psów przez różne fundację czy schroniska. 

Wiem że jest to też że najlepiej uśpić ale ja tego nie rozumiem i jednak też nie chce zrozumieć bo dla mnie jest to nie ludzkie. 

Porzucanie psów też zbytnio nie rozumiem. Jeśli się bierze jakiekolwiek zwierzę to jednocześnie bierze się za nie odpowiedzialność porzucenie czy uśpienie i mnie nie wchodziło i nie wchodzi w grę. 

Ale jedno wiem że ja sama bym nie uśpiła psa. 

Jeśli jednak miałabym wybierać wolałabym bym go porzucić niż uśpić lub oddać do schroniska choć mówię tu hipotetycznie bo znam siebie że nigdy bym tego nie zrobiła 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kuźwa....ale to nie ja temu winien....że się na mnie wyzywasz....🤷

A gdzie się ja na tobie wyżywam 

Ty jesteś tylko przykładem patologi systemu

Wspomniałeś o przyczepie 

Ja bym takiej nie wziął bo poprostu ładowność mała

Ósemki bym nie dostał 

Ciebie było "stać" na przyoranie słonecznika 

Mnie nie stać na kupno ⅓ stada w razie coś, a co dopiero na zasianie słonecznika kosztem pasz obiętościowych

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Przepraszam. Dzisiaj sprzedałem koledze info, które mnie kosztowało sporo kombinowania i pięciokrotne rwanie plecaka w ciapku 

Tylko że jest tak różnica że chciałeś a nie każdy chce. 

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Bo ile można 

Karol uspokój się. Taki patriotyzm u rodaków, że łapy wyciągają po to, co się innym moralnie należy. Nie od dzisiaj to. Rób swoje jako i ja robię

Dzisiaj widziałem ogłoszenie z sąsiedniej gminy "oddam w dzierżawę, czynsz 1,3 tys i dopłaty moje". Za samo ogłoszenie tej treści już powinien mieć kontrolę krzyżową że sprawdzeniem obrotu gospodarstwa🤦

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Wiem że jest to też że najlepiej uśpić ale ja tego nie rozumiem i jednak też nie chce zrozumieć bo dla mnie jest to nie ludzkie. 

A ja uważam że to najlepsze...w niektórych przypadkach...

Lubię zwierzęta...ale to nie człowiek...

Za bardzo ludziom się z tym w głowach....pomerdalo.....moim zdaniem...

Kiedyś rolnik był przyzwyczajony że coś zdycha....malutkie prosiaki, czy coś....teraz ...wymyślają....zbiórki na umierające zwierzęta...

Dla mnie umrzeć człowiek tylko może...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Tylko że jest tak różnica że chciałeś a nie każdy chce. 

A czemu mam nie chcieć? Miło, jak się komuś podpowie i pomoże. Sam też nieraz takie podpowiedzi dostawałem i się przydawały. Karma wraca

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

A gdzie się ja na tobie wyżywam 

Ty jesteś tylko przykładem patologi systemu

Wspomniałeś o przyczepie 

Ja bym takiej nie wziął bo poprostu ładowność mała

Ósemki bym nie dostał 

Ciebie było "stać" na przyoranie słonecznika 

Mnie nie stać na kupno ⅓ stada w razie coś, a co dopiero na zasianie słonecznika kosztem pasz obiętościowych

System nigdy nie był sprawiedliwy zawsze jedno dostawali drudzy nie. 

Patologia jest wtedy kiedy dane osoby są cały czas na socjalu a mają pieniądze takie aby na nim nie być. A biorą tylko socjal dlatego aby im pieniędzy nie udało zbytnio z ich portfeli. 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Ósemki bym nie dostał 

Ech z tobą to...

9700 pszenżyta miałem na niej...

Myślisz że na łósemke więcej wejdzie?

...to tylko przykład twojego wąskiego myślenia ...

Dają to bierz, biją to uciekaj...

Przez całe swoje rolniczenie od Urszuli ta przyczepę wyrwałem....mam się wstydzić?

Wszystko zgodnie z wymogami...

Ale prawda że dość prosty program...

...aby się nie okazało za chwilę że cza oddawać wszystko...🤭

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Za bardzo ludziom się z tym w głowach....pomerdalo.....moim zdaniem...

Żebyś wiedział. Ja nawet nie mogłam krzyknąć na swoją zbyt głośno bo już chcieli Animalsy na mnie wzywać Radek może coś sam powiedzieć o ich charakterze i możliwościach. 

6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Lubię zwierzęta...ale to nie człowiek...

Ja jedyne wiem że chociaż zwierzęta szybko odchodzą ale są leprze nie raz od ludzi . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v