Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Zgadzam się, że byłoby w czarnej dvpie...tylko dwa ale...pierwsze jakim to jest kosztem, bo tego to nawet sami beneficjenci nie wiedzą...drugie, co się zdarzy, kiedy zabraknie dopłat i programów, bo one nauczyły polskiego chłopa, że zysk pochodzi z ARiMR, a nie z gospodarstwa🤷

Ale lecisz w kosmos...

Liczy się dziś....nie to co kto komu za co po ile....kiedyś tam...

Życie jest zbyt krótkie by sobie kłody pod nogi samemu...

Dziś ...no i może jutro ważne...trochę.

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zbyszek co ma docierać? Podaję twarde liczby, nawet przerysowane na moją niekorzyść...to nie ma nic wspólnego z tym co uważam...to są twarde fakty. Pisałeś, że nie rozumiesz jak duży może mieć większe koszty, to Ci wyjaśniłem. Teraz mi piszesz, że do mnie nie dociera. Ty pyraleś, ja wyjaśniłem. Do kogo miało dotrzeć 🤔

I dołożę do pieca saletry z benzyną 

Ty masz dwa razy tyle pola 

Zbierasz z tego podobnie w plonie 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

W miłości wzrost nie ma znaczenia

Tak z ciekawości... Jak żeś wysoki?🤔

1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Oj a ty masz lepsze 🤣

Idź się zdrzemnąć pajacu ..😆

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Oprócz tego jeszcze motor i zapiekanki🤣

Nie mów mi dobranoc....przez trzy dni...

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale lecisz w kosmos...

Liczy się dziś....nie to co kto komu za co po ile....kiedyś tam...

Życie jest zbyt krótkie by sobie kłody pod nogi samemu...

Dziś ...no i może jutro ważne...trochę.

W czym lecę w kosmos...w tym, że chłop bez pomocy ARiMR nie potrafi dochodu wypracować...oczywiście nie każdy, ale przeważająca większość...

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

I dołożę do pieca saletry z benzyną 

Ty masz dwa razy tyle pola 

Zbierasz z tego podobnie w plonie 

I do tego to jest moje pole🤷

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Chodzi mi o to, że każdy może robić co chce, tylko niech mi nie ciśnie makaronu na uszy, kiedy ja wyraźnie widzę, że to tylko makaron 🤷...

Zbyszek mi zarzucił, że widzę tylko po swojemu...a Sławek to po jakiemu widzi🤔...i czyje widzenie ma argumenty🤔

Każdy gospodarzy po swojemu ja to tak widzę. Jedno lepiej drudzy gorzej. 

Tak jak u mnie na wsi jedni kosza całość drudzy tylko gdzie dom. 

Opublikowano
malaczarna napisał:

2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

na wsiach tego nie widać albo mniej to widać. ale w większych miastach to masakra wczoraj byłem z młodszym synem na zakupach szkolnych jak popatrzyłem na te dziewczyny 20÷25lat co one z sobą robią to się w głowie nie mieści a co z nimi będzie za kolejne 20 lat jak one będą wyglądały? albo będą leczyć się na depresję jak wyglądają

Myślę że te dziewczyny co oglądałeś 20/25 to raczej były nastolatki zrobione na starsze

tylko powiedz po co to robią bo ani to ładne ani sexowne a jak będą wyglądały za kolejne 20 lat

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A po co?

Ja tylko raz skorzystałem.

Przyczepę wziąłem.

Nigdy bym nie kupił nówki, gdyby nie to..

Wiem że drozej...

Jednak w czarnej d*pie by było polskie rolnictwo, gdyby nie te programy...

Niektórzy pamiętają jak było...

Co co nie pamiętają....to niech zobaczą jak gospodarzy globtroter...

Gdzie?

To raczej niemożliwe...

Pisałem....większy upust, lepsza cena za sprzedaż...

Inaczej to jakieś patologie...

Zwykła ekonomia wystarczy ...a to co wy se na zebraniach....też mogę sporo głupot....napisać...

Przyczepa wtedy nie kosztowała dużo 

W 2018 r za przyczepę z 2015r, z placu dałem 40000.01 zł 

Czy to było dużo? Tak ale do przeżycia 

Ale po przelewie stała i była mi kompletnie obojętna co jsk i gdzie

Mając hodowle a nie "uprawę słonecznika" kupił byś tą przyczepę? 

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak z ciekawości... Jak żeś wysoki?🤔

Idź się zdrzemnąć pajacu ..😆

Tak do ramion

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z zapiekanek też można biznes kręcić i otworzyć swój punkt.  I dofinansowanie też dostaniesz więc nie denerwuj się szkoda nerw. 

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

kosmos...w tym, że chłop bez pomocy ARiMR nie potrafi dochodu wypracować

Moim zdaniem potrafi...

Posiłkując się funduszami, w znaczny sposób poprawia sobie poziom ...gospodarzenia...o ile mądrze.

Wiem że niektórzy potrafią przesadzić...ale większość dobrze wykorzystuje szansę rozwoju....

...owszem...są zobowiązania....ale czy Ty, udając jak Piotr, że jesteście ponad to...jesteście bardziej niezależni i moze IE robić co chcecie?

Moim zdaniem nie....też musisz być w tym ..tak np...opryskiwacz przegląd, ewidencja zabiegów...oto, itd...

Nie wiem czemu udawanie niezależnego...przynależąc do eurokolchozu ma Co w czymś poprawić nastrój....

Siedzimy wszyscy w tym po uszy...

Tyle że niektórzy potrafią coś z tego mieć....

Takie moje zdanie...

....ale ja ze wsi jestem....i stary....i mam otępienie starcze...🤭

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Każdy gospodarzy po swojemu ja to tak widzę. Jedno lepiej drudzy gorzej. 

Tak jak u mnie na wsi jedni kosza całość drudzy tylko gdzie dom. 

Nie namawiam nikogo, żeby gospodarzył inaczej niż gospodarzy...wskazuje tylko pewne rzeczy, których się nie bierze pod uwagę...a dalej to jak tam se kto chce🤷...

Wybaczcie Panie i Panowie, ale muszę zakończyć mój udział w tej pasjonującej dyskusji, gdyż zmuszon jestem udać się do źródeł termalnych, do czego zmusza mnie córka ma najmłodsza...tak że miłego wieczoru i nocy dobre życzę wszystkim...nara🙋

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Moim zdaniem potrafi...

Posiłkując się funduszami, w znaczny sposób poprawia sobie poziom ...gospodarzenia...o ile mądrze.

Wiem że niektórzy potrafią przesadzić...ale większość dobrze wykorzystuje szansę rozwoju....

...owszem...są zobowiązania....ale czy Ty, udając jak Piotr, że jesteście ponad to...jesteście bardziej niezależni i moze IE robić co chcecie?

Moim zdaniem nie....też musisz być w tym ..tak np...opryskiwacz przegląd, ewidencja zabiegów...oto, itd...

Nie wiem czemu udawanie niezależnego...przynależąc do eurokolchozu ma Co w czymś poprawić nastrój....

Siedzimy wszyscy w tym po uszy...

Tyle że niektórzy potrafią coś z tego mieć....

Takie moje zdanie...

....ale ja ze wsi jestem....i stary....i mam otępienie starcze...🤭

Już Ci wyjaśniałem, że bycie niezależnym byłoby obecnie głupotą...nie jestem niezależny, ale nie jestem też ślepy 🤷

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nie namawiam nikogo, żeby gospodarzył inaczej niż gospodarzy...

O nie wiem...

Ostatnio Sławka uświadamiasz że na stratach jedzie...

No nie wiem...czasami go odwiedzam...

Wydaje mi się że coraz lepiej niż się wiedzie...

Stwierdzam to naocznie...

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

O to to. Mądrego to i warto poczytać. 

Ja to nawet pieniędzy z etatu nie widzę. Moja kobieta się zajmuje rozdysponowaniem środków i chyba nie źle jej to idzie bo starcza od pierwszego do pierwszego na skromne życie.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Już Ci wyjaśniałem, że bycie niezależnym byłoby obecnie głupotą...nie jestem niezależny, ale nie jestem też ślepy 🤷

Trochę jesteś, brałem te programy i tak Ci powiem, że oprócz wzrostu SO nie robiłem nic więcej niż bym musiał nie biorąc tych programów ... Nic specjalnie, nic na siłę ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Oki...

Ale skoro dyskutować ...nie możesz...to co sie tu będę ..

Opublikowano
Godzinę temu, 6465 napisał(a):

O to to. Mądrego to i warto poczytać. 

Ja to nawet pieniędzy z etatu nie widzę. Moja kobieta się zajmuje rozdysponowaniem środków i chyba nie źle jej to idzie bo starcza od pierwszego do pierwszego na skromne życie.

U mnie wypłata jak okres-3/4 dni i nie ma🤷

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się że po prostu najlepszym wyjściem jest brać dofinansowania tylko na to co naprawdę jest potrzebne a nie na to wszystko co jest w dofinansowaniach. 

Wiadomo że niektórzy robią tak i tak. Tylko że ten jest mądry który z rozwagą podchodzi do dofinansowań. Także taki może więcej zyskać niż stracić. 

Ten kto korzysta ze wszystkiego co Bozia mu da to jest głupcem.  Wiadome jest to że nie wszystko się używa więc nie wszystko jest potrzebne w danym gospodarstwie. 

Biorąc to wszystko do kupy wygląda że ci co gospodarza z głową nie tracą a co co gospodarza w druga stronę mają mało lub na minusie 

Wiec wynika z tego że ci pierwsi są lepszymi biznesmenami niż ci drudzy którzy tylko ich udają. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
47 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Kto na was w tej firmie pracuje fizycznie jak piszesz, że wy wszystkie umysłowo? A tak się nie da. U nas na jednego umysłowego robi dwudziestu fizycznych albo więcej

W sumie to można powiedzieć że ja pracuje fizycznie bo odpowiadam za archiwum. Trochę tych papierów czasem muszę poprzekładać... Jakaś 1/8 etatu wyjdzie z tego