Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, 6465 napisał(a):

O to to. Mądrego to i warto poczytać. 

Ja to nawet pieniędzy z etatu nie widzę. Moja kobieta się zajmuje rozdysponowaniem środków i chyba nie źle jej to idzie bo starcza od pierwszego do pierwszego na skromne życie.

Aczkolwiek robię wszystko aby móc z tego zrezygnować. Wtedy będę pisał że nie ma to jak u siebie na gospodarstwie i o 17 kładł się spać 🤣

• Haha 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

18 minut temu, wojtal24 napisał(a):

To chyba Ci miastowi tak lubią 😀😀😀😀 My chłopaki że wsi lubimy naturalne kobiety 😉

🤝

Mój miastowy woli też bez upiększeń. Wszystkie moje koleżanki w pracy mają brwi, rzęsy usta i pazurki zrobione bo tak musi być.

na wsiach tego nie widać albo mniej to widać. ale w większych miastach to masakra wczoraj byłem z młodszym synem na zakupach szkolnych jak popatrzyłem na te dziewczyny 20÷25lat co one z sobą robią to się w głowie nie mieści a co z nimi będzie za kolejne 20 lat jak one będą wyglądały? albo będą leczyć się na depresję jak wyglądają

Opublikowano
4 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Kto na was w tej firmie pracuje fizycznie jak piszesz, że wy wszystkie umysłowo? A tak się nie da. U nas na jednego umysłowego robi dwudziestu fizycznych albo więcej

Nawet sprzątaczka jest zrobiona. Nikt nie pracuje fizycznie

Opublikowano
szymon09875 napisał:

35 minut temu, 6465 napisał(a):

O to to. Mądrego to i warto poczytać. 

Ja to nawet pieniędzy z etatu nie widzę. Moja kobieta się zajmuje rozdysponowaniem środków i chyba nie źle jej to idzie bo starcza od pierwszego do pierwszego na skromne życie.

Aczkolwiek robię wszystko aby móc z tego zrezygnować. Wtedy będę pisał że nie ma to jak u siebie na gospodarstwie i o 17 kładł się spać 🤣

nie znam Cię osobiście ale z tego co czytam co piszesz to masz chyba zupełnie inna mentalność 😀😀😀😀

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dobra, to łopatologicznie...bierzemy do porównania @Karol6130, bo Sławek ma tajemnice prowadzonej działalności... i bierzemy pod uwagę tylko pasze treściwe...statystyczna krowa w moim stadzie dostaje 4 kg paszy i daje 20l mleka na dobę....u Karola statystyczna krowa dostaje 10 kg paszy i daje 40l mleka na dobę...u kogo są większe koszty paszy treściwej w przeliczeniu na litr wyprodukowanego mleka🤔...

Zaznaczam, że pomijamy wszystko inne, co u Karola też zwiększa koszty względem mnie🤷...a krowy przyjmujemy ze średniej stada (i to będzie dla mnie wariant realny, bo te 20l będzie dawało wydajność na poziomie 6 tys, co mam a rzeczywistości, a u Karola by to musiało być 12 tys, a nie wiem czy ma taką średnią🤔...raczej ciężko żeby miał, ale ok niech będzie)...

5 kg śruty z białkiem, witaminami itd

250g kwaśnego

0.8 kg pszenżyta 

0.5 kg koncentrat białkowy 

To jest na 23-25l

Premia 

2 kg kolektora w pierwszych 120 dniach laktacji 

Inne kilogram granuli na 2l mleka

Do tego obietosciowe i woda 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

co tam było niewłaściwego?

To że widzisz tylko swoje spojrzenie.

Sporo ludzi korzystało z dofinansowań...bywa że ktoś coś spierdzielil...jednak moim zdaniem, gdyby nie te fundusze, to że dwadzieścia lat w tył byśmy...żeśmy byli...

Gotówka, nawet wirtualna, dała wielu kop do przodu.

Ja z tych co pamiętają co było ....po komunie... PZPR...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

na wsiach tego nie widać albo mniej to widać. ale w większych miastach to masakra wczoraj byłem z młodszym synem na zakupach szkolnych jak popatrzyłem na te dziewczyny 20÷25lat co one z sobą robią to się w głowie nie mieści a co z nimi będzie za kolejne 20 lat jak one będą wyglądały? albo będą leczyć się na depresję jak wyglądają

Myślę że te dziewczyny co oglądałeś 20/25 to raczej były nastolatki zrobione na starsze

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Nawet sprzątaczka jest zrobiona. Nikt nie pracuje fizycznie

To w takim razie gdzie ty pracujesz? 

W żadnej firmie nie ma tak że sami umysłowi pracują są tacy i tacy litości. 

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sporo ludzi korzystało z dofinansowań...bywa że ktoś coś spierdzielil...jednak moim zdaniem, gdyby nie te fundusze, to że dwadzieścia lat w tył byśmy...żeśmy byli...

To teraz napisz czego byś nie miał gdyby nie fundusze?

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, slawek74 napisał(a):

dvpa psia 🤭 jak są pieniądze i dofinansowanie to możemy dwa razy więcej 😁

Robić🤷...

Znaczy tyrać😁

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A czy ja napisałem, że złe🤔...piszę cały czas czego ludzie w tym nie dostrzegają 🤷...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Robić🤷...

Znaczy tyrać😁

A może zarobić ...zyskać..?

Kuźwa...Ty od jakiegos czasu to jak ... Pioter...nic nie dociera...

1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Ona mała i ma mały stół 

Ława moz spora...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tak jak Pijoter trochę z etatu trochę z gospodarki

Na spokojne życie by starczyło

Idę spać . Nie zawsze można zasnąć o 17 zwłaszcza jak się wcześniej pospało. A przewracać się z boku na bok to lepiej tu z wami posiedzieć

Dobrze, że jest takie forum bo co by człowiek zrobił z wolnym czasem🙆‍♂️😗

7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ona mała i ma mały stół 

Mariusz duży i się nie mieści pod stołem 

Szkoda, że mężatka i ma marne 158 cm bo też bym ją podrywał

Ale tobie i Mariuszowi to nie przeszkadza🙆‍♂️

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A może zarobić ...zyskać..?

Kuźwa...Ty od ty tanio to jak ... Pioter...nic nie dociera...

Zbyszek co ma docierać? Podaję twarde liczby, nawet przerysowane na moją niekorzyść...to nie ma nic wspólnego z tym co uważam...to są twarde fakty. Pisałeś, że nie rozumiesz jak duży może mieć większe koszty, to Ci wyjaśniłem. Teraz mi piszesz, że do mnie nie dociera. Ty pyraleś, ja wyjaśniłem. Do kogo miało dotrzeć 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

A czy ja napisałem, że złe🤔...piszę cały czas czego ludzie w tym nie dostrzegają 🤷...

Chodzi ci o to że ludzie nie widzą gdzie mogą zaoszczędzić. 

I poprzez oszczednosc rozumiesz mniej wydawać pieniędzy. Co za tym idzie wykorzystywać to co już jest na gospodarstwie a nie kupować nowe które de fakto nie jest potrzebne bo jest jeszcze stare które można wykorzystać. 

A druga sprawa to że można wykorzystać coś co jest czyli zwierzęta aby zwiększyć żyzność gleby i poprzez to też w jakiś sposób zaoszczędzą się. 

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A po co?

Ja tylko raz skorzystałem.

Przyczepę wziąłem.

Nigdy bym nie kupił nówki, gdyby nie to..

Wiem że drozej...

Jednak w czarnej d*pie by było polskie rolnictwo, gdyby nie te programy...

Niektórzy pamiętają jak było...

Co co nie pamiętają....to niech zobaczą jak gospodarzy globtroter...

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Pisałeś, że nie rozumiesz jak duży może mieć większe koszty, to Ci wyjaśniłem.

Gdzie?

To raczej niemożliwe...

Pisałem....większy upust, lepsza cena za sprzedaż...

Inaczej to jakieś patologie...

Zwykła ekonomia wystarczy ...a to co wy se na zebraniach....też mogę sporo głupot....napisać...

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Teraz, wojtal24 napisał(a):

nie znam Cię osobiście ale z tego co czytam co piszesz to masz chyba zupełnie inna mentalność 😀😀😀😀

Pomarzyć o lepszym życiu można 😉 

czy to takie lepsze życie? napewno puste

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A po co?

Ja tylko raz skorzystałem.

Przyczepę wziąłem.

Nigdy bym nie kupił nówki, gdyby nie to..

Wiem że drozej...

Jednak w czarnej d*pie by było polskie rolnictwo, gdyby nie te programy...

Niektórzy pamiętają jak było...

Co co nie pamiętają....to niech zobaczą jak gospodarzy globtroter...

Zgadzam się, że byłoby w czarnej dvpie...tylko dwa ale...pierwsze jakim to jest kosztem, bo tego to nawet sami beneficjenci nie wiedzą...drugie, co się zdarzy, kiedy zabraknie dopłat i programów, bo one nauczyły polskiego chłopa, że zysk pochodzi z ARiMR, a nie z gospodarstwa🤷

Opublikowano
8 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tak jak Pijoter trochę z etatu trochę z gospodarki

Na spokojne życie by starczyło

Idę spać . Nie zawsze można zasnąć o 17 zwłaszcza jak się wcześniej pospało. A przewracać się z boku na bok to lepiej tu z wami posiedzieć

Dobrze, że jest takie forum bo co by człowiek zrobił z wolnym czasem🙆‍♂️😗

Szkoda, że mężatka i ma marne 158 cm bo też bym ją podrywał

Ale tobie i Mariuszowi to nie przeszkadza🙆‍♂️

W miłości wzrost nie ma znaczenia

• Haha 2
Opublikowano
47 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Każdy....by ty się podszywał...pod tak intrygująco postać...

Życie pełne wrażeń...

Zjeść, wysrać się...i pójść spać ..każdy by tak ..

Oj a ty masz lepsze 🤣

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Chodzi ci o to że ludzie nie widzą gdzie mogą zaoszczędzić. 

I poprzez oszczednosc rozumiesz mniej wydawać pieniędzy. Co za tym idzie wykorzystywać to co już jest na gospodarstwie a nie kupować nowe które de fakto nie jest potrzebne bo jest jeszcze stare które można wykorzystać. 

A druga sprawa to że można wykorzystać coś co jest czyli zwierzęta aby zwiększyć żyzność gleby i poprzez to też w jakiś sposób zaoszczędzą się. 

Chodzi mi o to, że każdy może robić co chce, tylko niech mi nie ciśnie makaronu na uszy, kiedy ja wyraźnie widzę, że to tylko makaron 🤷...

Zbyszek mi zarzucił, że widzę tylko po swojemu...a Sławek to po jakiemu widzi🤔...i czyje widzenie ma argumenty🤔