Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Poplony ozime są spoko, np pod kukurydzę teraz będę siał. Przy okazji zgłoszę ekoschemat. 

U mnie się to nie nada. Mam nadzieję już w tym roku wszystko mieć pod oziminą. Poza kukurydza oczywiście, ale ona w monokulturze i nie zamierzam tam nic uprawiać poza kukurydzą 🤷

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

I jeszcze będą zadowoleni, jak ktoś za te hektary kupowane za ciężkie tysiące, zapłaci marnymi groszami🤷

A propos skąd się wzięły te chore ceny ziemi🤔...z programów między innymi🤷

Nie tylko przez programy. Ludzie uciekają z miast więc rolnicy także chcą się w jakiś sposób zbogacić że na tym później tracą rolnicy którzy chcą zakupić ziemię to już inny problem. 

Ludzie patrzą na siebie a nie na tych co tylko chcą od nich kupić ziemię. To nie oni rządzą nimi. Tym bardziej jeśli jeden się nie zgodzi będzie następny który kupi za cenę która chcą osiągnąć za ziemię. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

U mnie się to nie nada. Mam nadzieję już w tym roku wszystko mieć pod oziminą. 

Ja te poplony robiłem jak był ten GAEC 6 zimowy, w tym roku już nie robię tego poplonu, wszystko na wiosenne zasiewy będę orał w listopadzie/grudniu. Wtedy i tak z orką pod jare/QQ trzeba było czekać do 15 lutego, to co za różnica czy był tam poplon czy nie.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja nie twierdzę, że jestem ponad to, bo byłoby głupotą stawiać się w takim miejscu, w sytuacji, gdy wszyscy wokół są przeszczęśliwi, jak wyrwią 5zł...normalnie jakby Pana Boga za nogi złapali...ja patrzę trochę dalej, nie służę pieniądzowi i dostrzegam inną stronę tego medalu. Może kiedyś chłopy się obudzą...oby nie było za późno 

Będzie "lepiej"... cierpliwości 

Nie będzie lepiej

Pamiętasz silosy? 

Kto krzyczał o tanim zbożu?

Kto silosy postawił?

No i za ile kupił. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja te poplony robiłem jak był ten GAEC 6 zimowy, w tym roku już nie robię tego poplonu, wszystko na wiosenne zasiewy będę orał w listopadzie/grudniu. Wtedy i tak z orką pod jare/QQ trzeba było czekać do 15 lutego, to co za różnica czy był tam poplon czy nie.

W ubiegłym roku już tak orałem 

1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Nie będzie lepiej

Pamiętasz silosy? 

Kto krzyczał o tanim zbożu?

Kto silosy postawił?

No i za ile kupił. 

Mentalność... moralność 🤷

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dokładnie. To co dało się zrobić pod wniosek i mi pasowało to zrobiłem, a jak nie to się za swoje kupiło. Wiedziałem co chcę, z tą listą poszedłem do osoby która wypełnia wnioski, spytałem co da się z tym zrobić, miałem też gotowy plan jak o 20% podnieść SO ... Ale jak to mi doradca powiedział, w większości ludzie przychodzą bo oni chcą nowe maszyny, bo w telewizji mówili, że można dostać, ale nawet nie wiedzą co i jak, jakie są podstawowe zasady ...

Właśnie zasady 

Kiedyś był młody rolnik

Był płacz jak i przy kwotach mlecznych

@Qwazi wtedy płakał 

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie tylko przez programy. Ludzie uciekają z miast więc rolnicy także chcą się w jakiś sposób zbogacić że na tym później tracą rolnicy którzy chcą zakupić ziemię to już inny problem. 

Ludzie patrzą na siebie a nie na tych co tylko chcą od nich kupić ziemię. To nie oni rządzą nimi. Tym bardziej jeśli jeden się nie zgodzi będzie następny który kupi za cenę która chcą osiągnąć za ziemię. 

Przecież napisałem między innymi. Ludzie z miasta nie kupią każdej działki 

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

W ubiegłym roku już tak orałem 

Ja to miałem zaznaczone to już zrealizowałem, bo te zmiany jakoś późno ogłosili, a to był już czas truskawek, nie miałem czasu się bawić z zmianami we wniosku o dopłaty. 

Właśnie zasady 

Ale zasady są jakie są, ich nie zmienisz. Albo się dostosujesz albo możesz nie korzystać...

Opublikowano

Właśnie zasady 

Kiedyś był młody rolnik

Był płacz jak i przy kwotach mlecznych

@Qwazi wtedy płakał 

Płakałem, ale mam świadomość, że na własne życzenie...miałem trzy wyjścia, wybrałem to, które okazało się najgorsze 🤷

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czy to jest jeden tylko przypadek takich było już w swoim czasie. 🤣

13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Przecież napisałem między innymi. Ludzie z miasta nie kupią każdej działki 

Tak oczywiście ale działki budowlane w porównaniu do dIalki rolnej są tańsze nawet jeśli kosztuje w późniejszym czasie je odrolnienie lub uzbrojenie. Wiadomo że zwykły człowiek jest w stanie kupić tylko do hektara ale przy tym też rolnikowi się opłaci upłynnić. Nawet jeśli nie kupią każdej to cena za hektar i tak wzrasta z przyczyn popytu. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Ja to miałem zaznaczone to już zrealizowałem, bo te zmiany jakoś późno ogłosili, a to był już czas truskawek, nie miałem czasu się bawić z zmianami we wniosku o dopłaty. 

Ale zasady są jakie są, ich nie zmienisz. Albo się dostosujesz albo możesz nie korzystać...

Tylko to że nie mogę korzystać bo wiem że mógł bym stracić bo jadę na ponad 100% możliwości, powoduje to że muszę przepłacać przy zakupach

W przypadku tej beczki co dziś pisałem to jedyna zmiana dla mnie to taka że była by ona nowa i kosztowała by mnie ponad 20 tys 

W pracy by mi to nic nie ułatwiło

Te tabele są bez sensu

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Płakałem, ale mam świadomość, że na własne życzenie...miałem trzy wyjścia, wybrałem to, które okazało się najgorsze 🤷

Po czym nastąpiło uwolnienie kwot mlecznych 

I teraz jedno pytanie, ile pieniędzy wpłynęło by do budżetu i jak rozwijała by się gospodarka jakby tego nie było

Oczywiście i tak te pieniądze trafiły do budżetu, ale czy w takim stopniu jak mogły? 

Trochę są, a trochę nie ... Po co komuś 4-ka obrotowa na 15ha ?

Przykład obok

Wziął co dawali 

3+, odrazu dodatkowy korpus

Doszło pola i trzeba było kupić wraz 5

Wnioskował o 4+

Trójka stoi bo nie minęło 5 lat

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Przykład obok

Wziął co dawali 

3+, odrazu dodatkowy korpus

Doszło pola i trzeba było kupić wraz 5

Wnioskował o 4+

Trójka stoi bo nie minęło 5 lat

Mógł kupić przecież 4+ za swoje jak tabelki nie pasują ...  A tak poza tym, to ile on ma, ponad 100ha że 5-ka potrzebna ?

Opublikowano

I jeszcze baw się z ciągnikiem który się yebie jak tylko się trochę ruszy

Tak jest to massey ferguson 

Sprzedać nie może bo dofinansowany

No można brać co dają i robić z siebie najmądrzejszego i najbogatszego, ale życie jest niestety trochę inne

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

No można brać co dają i robić z siebie najmądrzejszego i najbogatszego, ale życie jest niestety trochę inne

Ja wziąłem co mi pasowało, a jak mi nie pasowało albo przyznali za małe to kupiłem za swoje ... Nie ryczałem bo mi nie chcą dać ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Niewolnicy mieszkań nie kupują 

I co ma z tych mieszkań, oprócz garba na plecach od tych krów ?? Czasu nawet na pole pojechać nie ma ... Niewolnik we własnej oborze uwiązany do krowiego ogona ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v