Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Dobra cena 🤝. Najlepiej na OLX .Nie ma co sprzedawać stałemu odbiorcy tak jak Qwazi Sołtysowi. Bo jeden chce żeby kupujący się nie pogniewał i sprzedaje taniej

Co wiesz o naszych transakcjach🤔

Opublikowano
5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Teraz z wiadra daję ze smoczkiem, bo krowy się psuły od tego. Nauczyły się wstrzymywać mleko przez całą laktację a nie tylko krótko po odstawieniu. Wygoda była, ale więcej straty niż pożytku w ogólnym rozrachunku

no weź naucz tu wszystkich hodowli owiecy poganiaczu ....zaraz jeszcze bezrozumna zapewne się wypowie w tej kwestii 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

No może przesadziłem trochę, ale przy krowie to wiesz kiedy mu pasuje to idzie pocyckać 🤭 

4szt i nie ma problemu że sobie jedną upodoba a resztę kopie?

@soltys48 odpowiedz

Opublikowano

Weterynarz mówił, że cielaki nie srają z mleka. Wcześniej gdy krowy szły na pastwisko wypuszczałem ich z kojców aby pobiegały po oborze, to te zbierały różny syf i potem sraka. Teraz siedzą w, swoich kojcach a przez dzień hasają po wybiegu.

Pokazać zdjęcie kupy? 😂

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ubogo. To już podchodzi pod znęcanie

Nie wiem czy to do mnie? 

Gorsze znęcanie jest wtedy gdy on co dwa dni ma sraczkę dopiero się męczy cielotko

Opublikowano
37 minut temu, Michał18 napisał(a):

Też uważam że lepiej brać największą cenę ile się da .Kupców teraz opór. Wcześniej sprzedawałem stałemu handlarzowi. Teraz wiem ile oni zarabiają🙆

Wrócą czasy że się będziesz prosił aby wzięli, a ci co mają stałych odbiorców będą mieli odbiór nie dużo niżej niż teraz sprzedają. 

Rok temu co było ?

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

3x4 w drugim tygodniu powiadasz🤔...a weterynarza i aptekę też masz w oborze całodobowo 🤔...ja też daje smoczkami🤷...juz mi woda w butach chlapie 😜

Sandały załóż 🤭😁

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał(a):

sołtys to cwaniaczek hfa nie weźmie a simentala żebyś mu za 1 tys oddał 😛

Sporo jest takich cwaniaczków 🤣. Ale są jeszcze i konkretni kupujący

Opublikowano
2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Weterynarz mówił, że cielaki nie srają z mleka

Zmień weterynarza🤦...pierwsze jego pytanie powinno brzmieć ile cielak pije mleka, drugie jaką ma temperaturę 🤷

Opublikowano

ja teraz darmo biorą

1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Wrócą czasy że się będziesz prosił aby wzięli, a ci co mają stałych odbiorców będą mieli odbiór nie dużo niżej niż teraz sprzedają. 

Rok temu co było ?

no pewnie ...skoro teraz pół darmo dają to wiadomo 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał(a):

Przy krowie to wypiją przez cały dzień i 15 l a z wiadra dasz więcej i zaraz sranie

Nie wypije. Jaki 6-8 tygodni tak. Młodszy to jeden na sto może 

5 minut temu, radekz200 napisał(a):

sołtys to cwaniaczek hfa nie weźmie a simentala żebyś mu za 1 tys oddał 😛

Radosław od tych co biorę wezmę wszystko a od obcego hf nawet za darmo nie chcę.

Kolega co kiedyś tu mocno się udzielał miał epizod że krył hf ale dobrym hf -amerykańskimi czerwonymi i brałem wszystko bez jęczenia. 

• Like 1
Opublikowano

Widziałeś synku hf. Jakieś mieszańce to może I tak.

Teraz, radekz200 napisał(a):

nie ale nieraz mu oferowałem hfy jeszcze jak były po 500

Opublikowano
Teraz, radekz200 napisał(a):

nie ale nieraz mu oferowałem hfy jeszcze jak były po 500

No to po kiego grzyba takie oceny. Ode mnie kupił sporo simów. Ceny zależały od cielaków. ZAWSZE zapłacił ile powiedziałem, nigdy nie urwał ani złotówki. A 6 tys za cztery cielaki też było 🤷...i to nie były same byczki

Opublikowano
4 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Nie wiem czy to do mnie? 

Gorsze znęcanie jest wtedy gdy on co dwa dni ma sraczkę dopiero się męczy cielotko

Nie no 4 litry to jeszcze lata świetlne do sraczki😂

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

No to po kiego grzyba takie oceny. Ode mnie kupił sporo simów. Ceny zależały od cielaków. ZAWSZE zapłacił ile powiedziałem, nigdy nie urwał ani złotówki. A 6 tys za cztery cielaki też było 🤷...i to nie były same byczki

ale to już były żarłaki 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał(a):

Nie wypije. Jaki 6-8 tygodni tak. Młodszy to jeden na sto może 

Dokładnie, pojęcia nie mają jak poić cielęta, przepoi małego, bo raz czy dwa wypił i sro dalej niż widzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v