Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Rozumiem, a azot jakiej formie?

Prawda jest taka że jak zaczęły się dopłaty unijne to narobiło się fachowców i rolników nagle

Pieniądze zawsze będą na pierwszej linii.  Wiadomo tylko jedno że trzeba rozróżniać pseldo fachowca tak jak rolnika. Tylko że teraz będzie szkoda tych drugi bo powoli spadają do najgorszego koryta.

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

🤔

Przecież wasz jest większość to komu miałby zaimponować mnie małej czarnej? 

My już się na nim dawno poznałyśmy i wiemy że to tylko na gadaniu się skończy 🤣🤣🤣😁

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
20 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Kobieta zmienną jest.

myślałem że jak matematyka

7 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Męża to bym nie chciała już mieć 

to dobrze bo nie wiem który z adoratorów byłby chętny sie żenić

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

I polidap i polifiska mają formę amonową. Nic innego pod kukurydzę nie sieję 

Ototo. Chociaż zauważyłem, że u nas, gdzie lepsza ziemia tam gorsza kukurydza 

Taki efekt też jest. Dołki gorsze od górek. Dodatkowo u mnie przedobrzylem z głębokim siewem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, konteno napisał(a):

myślałem że jak matematyka

to dobrze bo nie wiem który z adoratorów byłby chętny sie żenić

Matematyka to mały pikuś przy kobiecie. Ja bym powiedziała że bardziej jak Fizyka bo to lepiej pasuje więcej doświadczeń niż w matematyce 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Mam wrażenie, że na tegoroczną pogodę mocniejsze ziemie, które wolno przyjmują i wolno oddają temperaturę, nie bardzo. Piasek słaby, ale szybciej się nagrzewa po krótkim przymrozku i wydaje mi się, że stąd jest ten efekt. Wiosna była jaka była, potem przyszła susza i deszcz za późno. Ale największą robotę w tym wszystkim zrobiła temperatura. Nie wiem, może się mylę, ja nie wykwalifikowany jestem, ale takie właśnie odnoszę wrażenie 

3 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Taki efekt też jest. Dołki gorsze od górek. Dodatkowo u mnie przedobrzylem z głębokim siewem

• Like 1
Opublikowano
Buszmen11 napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

@radekz200 Ty chciales kupic siuwar?

dopinaj pronarke i  w Bieszczady ekologiczne z parku narodowego

W jakiej miejscowości jesteś?

Tam tych ekosiuwarów jest opór...

ja bardziej objazdowo dziś nocleg w Polańczyku

• Like 1
Opublikowano

Już się martwiłam ze Karol ci popsuł humor 🤣

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nie, dlaczego. Normalny humor mam. A przynajmniej nie odczuwam zmian w tym zakresie 

Opublikowano
konteno napisał:

6 godzin temu, malaczarna napisał(a):

A Panowie potrzebuje światełek do stodoły. Jakie to lampy zakupić?

mam coś takiego https://sklep.co-unity.eu/produkt/naswietlacz-led-lucid-arena-pro-30-60-115w-3000k-2/ zaczepione na jętce nad przejazdem i w środku jest jak w dzień ale to może dlatego że ściany pobielone a część murowana z silikatu 

P_20250716_212019.jpg

z tyle kasy ja mam chińskie z allegro założone też nad każdym wjazdem i jest ok ja kupowałem swoje po 79zl szt chyba

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

I polidap i polifiska mają formę amonową. Nic innego pod kukurydzę nie sieję 

Ototo. Chociaż zauważyłem, że u nas, gdzie lepsza ziemia tam gorsza kukurydza 

Nie malo azotu w tym🤔 ja daję polidap i sól no i mocznik przeważnie chociaż zastanawiałem się nad saletrzakiem.

16 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Pieniądze zawsze będą na pierwszej linii.  Wiadomo tylko jedno że trzeba rozróżniać pseldo fachowca tak jak rolnika. Tylko że teraz będzie szkoda tych drugi bo powoli spadają do najgorszego koryta.

Przecież wasz jest większość to komu miałby zaimponować mnie małej czarnej? 

My już się na nim dawno poznałyśmy i wiemy że to tylko na gadaniu się skończy 🤣🤣🤣😁

Fachowca przed robotą nie rozróżnisz, najlepsi są ci wygadani 🤭 niestety dopiero po wykonanej robocie wiesz z kim miałaś doczynienia😁

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, soltys48 napisał(a):

14°

Pada sobie deszczyk,pada sobie równo......

U mnie znowu leje. Powiat świecki zapowiadali najwięcej deszczu w całej Polsce. Chyba zgłoszę uprawy od deszczu nawalnego, co mi szkodzi

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

🙋 12°

Właśnie. U mnie też nie pada...

7 godzin temu, Wpaw napisał(a):

Nie malo azotu w tym🤔 ja daję polidap i sól no i mocznik przeważnie chociaż zastanawiałem się nad saletrzakiem

Nie widać, żeby kukurydza głodna była. Zawsze tak siałem i jakoś urosła 

Opublikowano
Qwazi napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał(a): Nic jej będzie... Pożyjemy zobaczymy

a jedną taką widziałem... Nic jej będzie... w mojej okolicy kukurydza to niemal 30% zasiewów i są naprawdę różne...

Qwazi napisał:

2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Nadają jeszcze deszcze przejdzie jej, to co dajesz pod kukurydzę saletrzak RSM?

Ta nie moja. Ja daję polifoske i polidap. Saletrzaku nie używam wogóle. Muszę może jutro zajrzeć jak moja wygląda 

azotu nie sypiesz pod qq 🤔

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał(a):

a jedną taką widziałem... Nic jej będzie... w mojej okolicy kukurydza to niemal 30% zasiewów i są naprawdę różne...

azotu nie sypiesz pod qq 🤔

U mnie na jednym polu okej ładna nawet a na dwóch pozostałych tragedia, puste place, jakieś małe nie wyrosła. Dosiewałem ale nic z tego. Trochę coś wybrało trochę mrówki zjadły albo inne dziadostwo.

Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał(a):

U mnie na jednym polu okej ładna nawet a na dwóch pozostałych tragedia, puste place, jakieś małe nie wyrosła. Dosiewałem ale nic z tego. Trochę coś wybrało trochę mrówki zjadły albo inne dziadostwo.

Ja swoją odpryskiem podpaliłem 😡😡😡

Opublikowano
2 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

Ja swoją odpryskiem podpaliłem 😡😡😡

Zawsze coś,jak nie urok to sraczka 🤭

Podawane bydelkowi, trzeba się zbierać do szpachlowania, na żniwa zarobić 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v