Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

To nie moja Łąka,mozę w zeszłym roku tylko raz koszona,zadzwonił znajomy 2 dni temu jak chcesz to Koś, nie wiem dlaczego nie wcześniej może chciał sprzedać a nie było chętnego A może to teraz za orzę, bo obok zaorane zboże rośnie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Teraz, Michal2399 napisał(a):

Czas na odstresowanie 

IMG20250704185912.jpg

jak wygrasz to musowo POwiększac gospodarke bo bedzie gdzie cielaki trzymać

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

a nie... podglądasz...od dołu 🤭

to nie kobiety i nie w spódnicach by było co POdglądać 

Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Też się robi się 

IMG_20250704_174951.jpg

sam czy firma jakaś to ogarnia ? jakie POmpke obiegowo montujesz? 

Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał(a):

jak wygrasz to musowo POwiększac gospodarke bo bedzie gdzie cielaki trzymać

to nie kobiety i nie w spódnicach by było co POdglądać 

sam czy firma jakaś to ogarnia ? jakie POmpke obiegowo montujesz? 

Trochę sam trochę firma 

Pompy będa 4 

Opublikowano
2 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Najpierw idzie na sprzęty, a  nadwyżka grzeje cwu w 250 l bojlerze, czyli bojler pełni funkcję magazynu. Optymalne i tanie rozwiązanie jak dla mnie.

o ile je włączysz te sprzęty a bojler jak ma się nagrzać z paneli jak bezie POchmurno ? ile ma kW

mocy grzałka w bojlerze

1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Pompy będa 4 

jakiej firmy ? pewnie już nowoczesne elektroniczne 

34 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Narazie szkoda mi go wyrzucać, jak się skończy albo będzie miał wielki problem nagrzać chałupę to się wymieni

raczej to pierwsze , zależy ile ma za sobą grzania , najwyżej z pełną mocą bedzie chodził i węgla dokupisz na mróz albo masła z 80ki dolejesz 

4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

gdzie w takich trepach w taki gorąc 😱 kup se takie jak ja 

IMG_6870.jpeg

ja w takich chodził , w robocie ujdzie ale na wioske nie bardzo , wszystkie śmiecie typu zboże siano ,piach w butach 

b35494522e8ce8dc1a2a207b187849c1.jpg

Opublikowano

Grzałka ma 3kw, ale zrobili sterowniki i będzie grzać poniżej mocy nominalnej gdy będzie mniej nadprodukcji. Zimą będzie kocioł grzał jeśli zajdzie potrzeba. Dziś jest pochmurno co dopiero załączyli i już jest ciepła woda do kąpania więc jestem optymistycznie nastawiony. Tym bardziej, że latem grzanie tak dużego bojlera jeszcze przez bufor pochłaniało mnóstwo drewna

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tym bardziej, że latem grzanie tak dużego bojlera jeszcze przez bufor pochłaniało mnóstwo drewna

u znajomego wstawili zbiornik cwu 300l z wężownicą i wężownica podpięta do pieca CO przez pompke na powrocie tylko dołożony zawór by nie szło na grzejniki , piec Narmet 24kW , wiadro suchych szczap wierzbowych w piec , siatka z beli na rozpaukee i ciepła woda dla 6-7 osób jest

minus że codziennie trzeba palić i te drewno dowieźć

Edytowane przez konteno
Opublikowano

U mnie z pieca idzie na bufor bez wężownic i musi się nagrzać spora górna część bufora aby poszło na bojler z dwoma wężownicami, które z tego co widzę są chyba spięte w jedną. Nie jest to efektywne latem. Zimą nie będzie to miało większego znaczenia. Grzałka z paneli grzeje bezpośrednio bojler

Opublikowano
Teraz, Kowalsky30 napisał(a):

U mnie z pieca idzie na bufor bez wężownic i musi się nagrzać spora górna część bufora aby poszło na bojler z dwoma wężownicami, które z tego co widzę są chyba spięte w jedną. Nie jest to efektywne latem. Zimą nie będzie to miało większego znaczenia. Grzałka z paneli grzeje bezpośrednio bojler

Ty się faktycznie na niczym nie znasz i nic nie umiesz 🤷😁

Teraz, Kowalsky30 napisał(a):

Czemu skasowałeś zielone? 😂

Bo koloru smakiem nie wyczujesz🤷

• Like 1
Opublikowano

Mam pytanie @konteno@Kowalsky30 @Bezduszna może odpowie lub inny etatowiec. Kuzyn 20 latek ma propozycje etatu pomocnika na budowie na czarno i pyta się mnie czy 4000 tys na miesiąc to nie za mało będzie.  Będzie napiertalał od poniedziałku do piątku po 10 h. Czyli wychodzi 20 zł . Ja nie jestem zorientowany bo robię u siebie . Ale chyba to mało bo minimalna to 30

Opublikowano
2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

dej fotke , już dawno te wężownice powinny być podpięte pomiędzy piec a bufor przez trójniki by latem bufora nie grzać

Opublikowano
5 minut temu, Michal2399 napisał(a):

Mam pytanie @konteno@Kowalsky30 @Bezduszna może odpowie lub inny etatowiec. Kuzyn 20 latek ma propozycje etatu pomocnika na budowie na czarno i pyta się mnie czy 4000 tys na miesiąc to nie za mało będzie.  Będzie napiertalał od poniedziałku do piątku po 10 h. Czyli wychodzi 20 zł . Ja nie jestem zorientowany bo robię u siebie . Ale chyba to mało bo minimalna to 30

nie wiem , kolega co ze mną robił w meblach pracuje na czarno przy ogrodach to miał na czarno tyle co ja na czysto ale ile robił to nie wiem 

Opublikowano

Mi się wydaje że 5000 to co najmniej na miesiąc to najmniejsza zapłata miesięczna powinna być dla zwykłego pracownika

@12Pafnucy czyli mało ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v