Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

nie no nie ma to jak bubel chłopu wcisnąć z marchwi ....pewnie że to znane zjawisko ..tylko po co to tak koloryzować i usprawiedliwiać ...🤪

Przecież od zawsze chłopu wszyscy wszystko usiłowali wcisnąć i bardzo często im się to udaje. Bogdan masz swoje doświadczenie i wiesz dobrze, że od myszki do cesarza wszyscy żyją z gospodarza. Nie bronię ani nie koloryzuję. Po prostu zwracam uwagę, że są też całkiem niezłe polskie konstrukcje. A jeśli ktoś się decyduje na zakup goowna w pazłotku, to powinien mieć świadomość, że wybierając spośród iluś podobnych maszyn tą, która jest o ¼ tańsza, to z jakiegoś powodu ktoś doprowadził do tego, że jej cena jest jaka jest. I ten powód to nie jest uszczuplenie własnego zysku 🤷...

• Sad 1
Opublikowano

konstrukcyjnie to jest podobne wiele maszyn bo tu nic nowego nie wymyślono za wiele  ...tyko zarżnięte od innych ...ale zrobienie czegoś z marchwi to jest już plagiat i dno ...i czemu to niby ma służyć 🤔,biednemu chłopu który ma to ciągle naprawiać 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Czyli uważasz że wciskanie butla jest ok 🤔

Samo oferowanie już jest nie halo...

Nie uważam, że jest ok, ale jest częścią marketingu i nie jest zakazane, więc oferują. Zatem trzeba się pochylić trochę nad decyzją, a nie kupować, żeby kupić i ślepo wierzyć wszystkiemu co jest nam mówione. A tak często jest. Chłop często stosuje dwa kryteria. Cena i trend. Popatrz na Wieśka. Jego JD to kryterium trendu. Jakoś nie zauważyłem, żeby rozważał inne marki. JD akurat jest ceniony jako dobra marka, więc ok. Ale Wiesiek ma sponsora. Gdyby go nie miał, pewnie wdrożyłby, jako główne, kryterium ceny i rozważałby tańsze ciągniki

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

konstrukcyjnie to jest podobne wiele maszyn bo tu nic nowego nie wymyślono za wiele  ...tyko zarżnięte od innych ...ale zrobienie czegoś z marchwi to jest już plagiat i dno ...i czemu to niby ma służyć 🤔,biednemu chłopu który ma to ciągle naprawiać 

To ma służyć temu, że chłop, który dysponuje niższym budżetem, zamiast kupić używkę, skusi się na to nowe z marchwi. Jest to nieuczciwe, ale jest. A decyzję podejmuje sam nabywca. Jedni wolą lepszej jakości i kupują nowe droższe, bądź używane dobrych marek. A inni wybierają tanie ale nowe. Różnymi rzeczami się przy tym kierując. A decyzjami nabywców manipulują sprzedawcy, bo w ich interesie jest, żeby sprzedać

Opublikowano

żebym miał robić do dziś polskimi maszynami to bym pewnie był bankrutem ...bo to co rusz naprawiać trzeba 

taka to oszczędność 🤣

z drugiej strony to teraz wszyscy już buble produkują 🤣🤣🤣

dobrze że emerytura nie długo to dociągną na sprzęcie który mam 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

żebym miał robić do dziś polskimi maszynami to bym pewnie był bankrutem ...bo to co rusz naprawiać trzeba 

taka to oszczędność 🤣

Bo żeby tak oszczędzać, to trzeba być bardzo bogatym człowiekiem. Każdy myśli po swojemu. Ty tak, a wielu jest takich co kupią to tanie. I na nich tylko czekają handlowcy🤷. A potem płacz, bo się urwało. Ja dawno temu kupiłem nowy opryskiwacz po taniości. Nawet nie pamiętam jakie to były pieniądze. Wiedziałem, że kupuję goowno, ale, o dziwo, do tej pory on działa. Wymieniłem tylko dysze, bo te, które miał się do niczego nie nadawały, i cały filtr, bo sam uszkodziłem obudowę 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
6465 napisał:

W nocy dość konkretnie popadało. Tak że lux pogoda. W okolicy sporo zboża leży plackiem. 

Dziś to mam misje do spełnienia. Cza się ogarnąć , żel na włos wrzucić i perfumy od Hugo zaaplikować . Ehh.

idziesz nauczycielki podrywać z przedszkola 😀😀😀😀 czy młode mamy 😀😀😀

• Haha 1
Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

taka to oszczędność 🤣

.... a grobowiec już wybudowałeś 🤔

Opublikowano
6465 napisał:

U nas ceny ziemi to zaczynają się od 100tys/ha. I to raczej nie patrzą na zysk tylko lokata wolnych pieniędzy. 

dzwonil dziś do mnie koleżka z Twojego powiatu z sąsiedniej gminy w moja stronę i gadamy, pytam go jak po sezonie truskawkowym a on a wiesz z 5ha w tym roku 1 000 000zl z 300 tys wydałem na ludzi z 200 innych kosztów to z pół banki na czysto zostało. fak że jak przejeżdżałem to ok 30 osób rwało u niego te truskawki więc co to dla takiego gościa dać po 100tys zł za ha

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

34 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

taka to oszczędność 🤣

Bo żeby tak oszczędzać, to trzeba być bardzo bogatym człowiekiem. Każdy myśli po swojemu. Ty tak, a wielu jest takich co kupią to tanie. I na nich tylko czekają handlowcy🤷. A potem płacz, bo się urwało. Ja dawno temu kupiłem nowy opryskiwacz po taniości. Nawet nie pamiętam jakie to były pieniądze. Wiedziałem, że kupuję goowno, ale, o dziwo, do tej pory on działa. Wymieniłem tylko dysze, bo te, które miał się do niczego nie nadawały, i cały filtr, bo sam uszkodziłem obudowę 

a Ty w której grupie? nowe polskie czy nowe te lepsze 🤔 wiedzę masz sporą to może byś doradził 🤔

Opublikowano
wojtal24 napisał:

6465 napisał:

W nocy dość konkretnie popadało. Tak że lux pogoda. W okolicy sporo zboża leży plackiem. 

Dziś to mam misje do spełnienia. Cza się ogarnąć , żel na włos wrzucić i perfumy od Hugo zaaplikować . Ehh.

idziesz nauczycielki podrywać z przedszkola 😀😀😀😀 czy młode mamy 😀😀😀

niezły gagatek....🙋‍♂️🙆‍♂️🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Dołożyłeś napęd babce?

Ale się dziś urobiłem. Iść się kąpać , pakować torbę i odpocząć jadąc za chlebkiem. 

Żeby tylko...Jakby nie silnik i skrzynia bym się z nią rozstał 

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

To ma służyć temu, że chłop, który dysponuje niższym budżetem, zamiast kupić używkę, skusi się na to nowe z marchwi. Jest to nieuczciwe, ale jest. A decyzję podejmuje sam nabywca. Jedni wolą lepszej jakości i kupują nowe droższe, bądź używane dobrych marek. A inni wybierają tanie ale nowe. Różnymi rzeczami się przy tym kierując. A decyzjami nabywców manipulują sprzedawcy, bo w ich interesie jest, żeby sprzedać

Trochę polskich gratów z marchwi mam, typu pielnik do bobu z bometa, ale wybrałem go tylko dlatego, że robię nim 2ha rocznie, i mimo swej beznadziejnej jakości u mnie wytrzyma z 10 lat xD Ale gdybym miał z 10ha warzyw to na maszyny tej marki bym nawet nie spojrzał ...

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co tak ciąży?

Szkoda gadać. Wszystko jest pojepane. Cały ten świat 😣😖

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v