Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

6 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Strój kierownika w sam raz na motocykl🤣. Zdrowym rozsądkiem i odpowiedzialnością , to tu się nie popisał. Głupi, czy naiwny, że wierzy w swą nieśmiertelność?🫣🤔

A kombinezon za 4,5 tys dał by mu tą nieśmiertelność? Jak się bierze taką i podobną maszynę między nogi to we krwi płynie benzyna ale w głowie musi być olej

byłby jak lord wader 😁🙆‍♂️

Karol6130 napisał:

@radekz200 bierzemy po kubocie m6?

klapku 🤔🙆‍♂️ tylko który lewy a który prawy 🤭

Karol6130 napisał:

@radekz200 bierzemy po kubocie m6?

bierz taka kubota to i majty upierze 🤭

Opublikowano

Witam. Już po sianokosach. Straty standardowo szyba w zetorze. Tym razem tylna,podbiło na dołku na drodze i ebło,nic w poniedziałek będzie nowa ale wysprzątane w kabinie a tu znowu szkła nasypane. I to znowu przez tą samą łąkę co w tamtym roku. Założyłem nowa pompę wody do niego ale wentylator mi stuka w tunel. Co się przechyli traktor to stuka,już przesuwałem tunel i nie pomaga. Kiedyś go przełamali i pospawali ramę krzywo i chłodnica na mocowaniach przechylona w jedną stronę. Między wentylatorem a tunelem z jednej strony palec wchodzi,a a z drugiej kartka papieru. Ładowarka też powiedziała że pier**li robotę i już stoi kolejny dzień aż ja zacznę rozkręcać,2 lata pochodził napęd pompy hydraulicznej,teraz znowu wymiana(ale to tylko przez to że na starej zębatce złożone było).

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

🙋🤝

.. całodobowo usługowo..

Spółka Pafnucy wita i zaprasza.😉

Zamawiam usługę Turlania łąk torfowych na poniedziałek, zwózke i układanie w stodole bel bo mnie się nie chce jakoś 

14 minut temu, Strongman napisał(a):

Niby w środek lata pogoda jakaś taka jesienna

Bo za tydzień już ku zimy będzie szło

Opublikowano (edytowane)

W tym tunelu to powinna być Z jednej strony szczelina większa niż drugiej żeby paski przez wiatrak przyciągnąć No ale kartka papieru to stanowczo za ciasno choć z 5 mm z jednej strony ciaśniejszej, to wtedy można paski wymienić bez rozkręcania czegokolwiek jakby kiedyś byli słabe

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał(a):

Zamawiam usługę Turlania łąk torfowych na poniedziałek, zwózke i układanie w stodole bel bo mnie się nie chce jakoś 

No znaczy...nie to że odmawiam, ale wtorek by może...🤔

Opublikowano
5 minut temu, marulekk napisał(a):

Bo za tydzień już ku zimy będzie szło

A no będzie bo teraz to chyba ten tydzień najdłuższy w roku będzie czy jest nawet nie wiem a potem już dzień będzie coraz krótszy

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał(a):

W tym tunelu to powinna być Z jednej strony szczelina większa niż drugiej żeby paski przez wiatrak przyciągnąć No ale kartka papieru to stanowczo za ciasno choć z 5 mm z jednej strony ciaśniejszej, to wtedy można paski wymienić bez rozkręcania czegokolwiek jakby kiedyś byli słabe

Od strony alternatora jest większa czelina,od strony rozrusznika mniejsza. Na sucho jest dobrze, wystarczy że maska zacznie gibotać to już zaczynają się stuki, może być tak że maska zahacza o chłodnice i ta napiera ją w bok i wtedy stuka? I jeszcze głupie pytanie, pół dnia pracy ciągnika to długo ma się chłodzić silnik i pompa wody? Bo wskaźnik na zielonym polu, a pompa gorąca,ale chyba tak ma być? Już myślałem że coś popsułem przy składaniu

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No znaczy...nie to że odmawiam, ale wtorek by może...🤔

We wtorek inna łąka będzie Turlana i za duży tłok w stodole może być, za pisu tego nie było 

Opublikowano (edytowane)

tera te wszystkie części to jest chińszczyzna czujnik wskaźnik to się dobiera ze sobą jak idzie elektronicznie z prądem sygnał, nawet jak ma się jakie stare zegary a Nowy czujnik to też będzie pokazywać źle najlepiej to się wrzuca taki termometr do chłodnicy i chłodnicy na górze ma pokazywać Taką temperaturę jaka ma być w ciągniku na zegarze i wtedy jest okej, a maska może trochę to wszystko usztywnia może jako słabo dokręcona bo tam te ramki to trzymają chłodnicę to są delikatne a maska w pewnym sensie może to jeszcze usztywniać A jak to wszystko się gibocze to za jakiś czas Może rozroić chłodnicę i będzie ciekła

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
48 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Znaczy się urodziny nadal trwają 🤷

Wyśle Ci zdjęcie jak się ZABAWILI przed urodzinami..... wczoraj tj w urodziny już go nie było 48h odpoczywa

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v