Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, Kubson190 napisał(a):

A ile kg  paszy gotowej  jedzą? 

Żywieniowiec zalecił 5 kg śruty ze zboża, witamin, rzepaku, soi i wysłodków 

Do tego ponad 3 kg kolektora, 2 kg z stw, jakaś 20

1 kg kolektora z kukurydzą, soja i koncentrat z stw 42, plus tluszcz chroniony i karoten

3 kg  granuli 21 z stw

Miało być 1kg na 2l mleka, ale tyle nie zjadają

Często się zakwaszają, niby lekiem na to miały być wysłodki, okazało się że praktycznie to nic nie daje

Żywieniowiec i lekarz twierdzą że paszowóz rozwiązał by problem, ale mnie na taki luksus nie stać 

Miałem doić 30 sztuk, zaraz nie będzie co doić, i to wszystko praktycznie w ciągu roku

Opublikowano
44 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Też tak uważam że będzie jeszcze lepiej nie ma co się martwić

Dziś klątwa dopadła . 🌽 uj strzelił i też muszę żyć straty kilka tys

Co jej się stało ? Kilka tysięcy strat to chyba ci pryzmę ukradli ?

1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Często się zakwaszają

30l to 15 kg treściwej? 

Kurła Karol 🤦

Opublikowano
38 minut temu, artek27 napisał(a):

No i podstawowe pytanie. Jak przy poprzedniej firmie bylo wszystko dobrze to po co bylo zmieniac?

Nie rozumiem takiego zachowania jak Ty zrobiles chyba ze obiecali nie wiadomo co a wyszlo jak zwykle czyli doopa i strata.

Było dużo odwapnień

Wtedy zacielenia miałem ok, lekarz był w szoku że tak dobrze

Dziś drugi lekarz mówi że to może być też środek na mykotoksyny

41 minut temu, PRIMO napisał(a):

Pasze to totalny szajs. 

Tam gdzie się zaopatruje w pasze też mają STW .

Raz wziąłem na próbę i nigdy więcej. 

Co się działo?

5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ty masz dar jakiś stand up żarłoby nie mam za co żyć 

W bardzo głębokim błędzie jesteś 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Było dużo odwapnień

Wtedy zacielenia miałem ok, lekarz był w szoku że tak dobrze

Dziś drugi lekarz mówi że to może być też środek na mykotoksyny

Co się działo?

Raz to nie bardzo chętnie pobierały a co za tym idzie spadek wydajności. 

Dwa dla kur też kupiliśmy to kury też nie bardzo to pobierały. 

STW to jest tani zamiennik. 

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał(a):

Raz to nie bardzo chętnie pobierały a co za tym idzie spadek wydajności. 

Dwa dla kur też kupiliśmy to kury też nie bardzo to pobierały. 

STW to jest tani zamiennik. 

Wydajność była wmiare 

Pasze też nie jakieś tanie 

Mają i tańsze

Kolektor chyba droższy niż u konkurencji, podobno dużo glikolu w nim

Opublikowano
Karol6130 napisał:

21 minut temu, Kubson190 napisał(a):

A ile kg  paszy gotowej  jedzą? 

Żywieniowiec zalecił 5 kg śruty ze zboża, witamin, rzepaku, soi i wysłodków 

Do tego ponad 3 kg kolektora, 2 kg z stw, jakaś 20

1 kg kolektora z kukurydzą, soja i koncentrat z stw 42, plus tluszcz chroniony i karoten

3 kg  granuli 21 z stw

Często się zakwaszają, niby lekiem na to miały być wysłodki, okazało się że praktycznie to nic nie daje

Żywieniowiec i lekarz twierdzą że paszowóz rozwiązał by problem, ale mnie na taki luksus nie stać 

Miałem doić 30 sztuk, zaraz nie będzie co doić, i to wszystko praktycznie w ciągu roku

bo się psiej skóry słuchasz i z nie odpowiednimi ludźmi zadajesz... 🤦

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Wymiękł

Było ok jak papier się zgadzał 

Teraz się już nic nie zgadza 

Zmieniłem firmę na stw i na 10 sztuk tylko jest 2 cielne 

Powtarzają ruje, się nie zacielają, oczywiście moja wina, bo przecież ich produkt jest najlepszy

Kurcze takiej tragedii nie było przy poprzedniej firmie 

Krowy łańcuchy rwały jak ruje były 

Teraz zapomnij, tłumaczenie wysokowydajne

Dla mnie żadna atrakcja wydać kilkaset złotych i nie mieć z tego cielaka 

Albo bo wozu nie mam, nie mam bo biedny jestem i mnie nie stać na niego 

Firma zarobiła bo sprzedała, dodatki, ja mam kilkanaście tysięcy straty, praktycznie nie mam już za co żyć, a oni jeszcze mi chcą kosztów dodać 

Można powiedzieć że mnie zniszczyli finansowo, bo w uj pieniędzy to wszystko kosztowało a efektów zero

To po co za ciągnikiem się rozglądasz 🤔 pierdolnij to wszystko i na etat tam jest lepiej. Albo ja tak trafiłem 

6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Może być, to też polecał że takie dobre

17471538692406436819566271884699.jpg

Co teraz kupujesz 🤔 jak będę sprzedawał to też powiem że lepszego nie ma 🤣

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Może być, to też polecał że takie dobre

17471538692406436819566271884699.jpg

poleca bo sprzedaje, do mnie żaden handlowiec nie przyjeżdża jak coś chce to sam dzwonię szukam 

Opublikowano

@soltys48 jeździł jakich handlarzyna teraz po wsi i bydła szukał. Pokazałem mu te dwie jałówki, co stały tam gdzie teraz kropka. Zaczął od 13 zł skończył na 14, ale mu powiedziałem, że jeśli już to jutro, bo dzisiaj nie mam czasu zważyć. Ale niepocieszony był🤭. Ciekawe czy jutro wróci 🤔, ale raczej nie bo już wcześniej gadał, że tylko dzisiaj przejeżdża i weźmie, a pieniądze od ręki przeleje

Opublikowano

@PAN88 no on by ważył na swojej, a ja lubię se wcześniej zważyć na swojej, a dzisiaj nie mam czasu. Dlatego był niepocieszony, kiedy o tym moim ważeniu usłyszał. Ewidentnie chciał mnie przekręcić na wadze. Powiedział jedno niewłaściwe zdanie. Poza tym trąciło od niego kreatywnością 😁

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Taki spacer za księdzem przez wieś. W tej części Polski co mieszkam pełna kultura chodnikiem się idzie. W intencji zbiorów modlitwa.

Wspomóc mogę jak nie idzie to nie idzie i tyle. Głowa do góry cycek do przodu i będzie się wiodło zaraz.

sie zastanawiam ile km od kosciola jest pierwsze pole przy drodze..no troche by sie ludzie naszli.

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Co jej się stało ? Kilka tysięcy strat to chyba ci pryzmę ukradli ?

Mróz wyjepał. Liczę koszt nasion🌽 ponad 3 tys do tego usługa siania 

Opublikowano

Zbyszek coś się skrzywił 🤔 myślisz, że powinienem ufać wadze przygodnego handlarza, którego pierwszy raz widzę🤔

1 minutę temu, Michal2399 napisał(a):

Mróz wyjepał. Liczę koszt nasion🌽 ponad 3 tys do tego usługa siania 

Leczenie sraczki jest kosztowne🤷

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Qwazi napisał(a):

@PAN88 no on by ważył na swojej, a ja lubię se wcześniej zważyć na swojej, a dzisiaj nie mam czasu. Dlatego był niepocieszony, kiedy o tym moim ważeniu usłyszał. Ewidentnie chciał mnie przekręcić na wadze. Powiedział jedno niewłaściwe zdanie. Poza tym trąciło od niego kreatywnością 😁

Tak myślałem 🤣. No ale pies czujny. Widać nie raz kogoś zrobiłeś w CH*ja że przezorny 🤣

@jacus zobacz Jurek w tamtym roku na 5 klasie ziemniak po ziemniaku . 56 arów i 22t  jadalnego od55mm

17471568770098915752203490944340.jpg

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, PAN88 napisał(a):

To po co za ciągnikiem się rozglądasz 🤔 pierdolnij to wszystko i na etat tam jest lepiej. Albo ja tak trafiłem 

Co teraz kupujesz 🤔 jak będę sprzedawał to też powiem że lepszego nie ma 🤣

Ja o traktorze mogę pomarzyć 

Ostatnio jeden mówił żem stały klient 

A nic nie kupiłem 

Teraz to już tylko sznur chyba został 

Bo co może bankrut nabyć 

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał(a):

sie zastanawiam ile km od kosciola jest pierwsze pole przy drodze..no troche by sie ludzie naszli.

Od krzyża do krzyża...nawet kapliczki.

Do modlitwy nie musi być budynek kościoła.

...a i pytałeś o majówki...widzę że nadal pod j danym krzyżem są...

A jak tam...wew twojej okolicy?

Opublikowano
42 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

poleca bo sprzedaje, do mnie żaden handlowiec nie przyjeżdża jak coś chce to sam dzwonię szukam 

Widocznie pojęty jesteś 

Nie tak jak ja 

Ja się na niczym nie znam