Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Dopłaty + 500 do ha i podatek zapłaci. Jeszcze akcyzę można sobie w gminie złożyć.

U mnie teraz jeden krowiarz też tak daje. I chyba jeszcze 2 lata jak ojciec dożyje do 70tki to też się odda. 

Mi 6tys jak mniej jeżdżę w czasie prac polowych a 8 wyjdzie w zimę jak nie ma prac polowych na skoczka. Dwa że jeszcze może ziemniak jadalny pracochłonny ale da parę złotych utargować bo samemu się sprzeda po stołówkach.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

Skarżyńskiego że skarzyna znales ? 

Kojarzę a co? Lepiej bambra z ogródka kojarzę co grali u niego na otwarciu obory 😀 bez nazwisk oczywiście 🤣

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Tutaj nie ma powodów do nerwów. Na przegląd i tak trzeba jechać, a dokument teraz zatrzymują wirtualnie, więc nigdzie się po niego nie biega

Teraz chyba są większe kary za brak aktualnego przeglądu niż tylko zabranie dowodu ...

Opublikowano

Za dwa dni nikt nie powinien ukarać. Chyba, że jakiś narwaniec będzie 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz chyba są większe kary za brak aktualnego przeglądu niż tylko zabranie dowodu ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Za dwa dni nikt nie powinien ukarać. Chyba, że jakiś narwaniec będzie 

Jak trafisz na takiego w porządku to tak, a jak trafi się jakiś gniewny ... Jeszcze jak ma się pojazdy w mObywatelu to samo przypomina.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

W mojej jednostce nawet najbardziej sprawiedliwi w białych czapkach, z zasady do miesiąca zatrzymywali tylko dowód i pouczali. A byli tam tacy, którzy za punkt honoru mieli nie odpuszczać 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak trafisz na takiego w porządku to tak, a jak trafi się jakiś gniewny ...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
44 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Czterema wyrokami pod rząd chłopa osobiście poczęstowałem i dzień dobry mówi z uśmiechem. Szczerym 🤷

Stwierdził widocznie że dobrze zrobiłeś. Nieraz ludzie potrzebują jakiegoś kopa które go do pionu doprowadzi. Tylko że szkoda że aż tyle razy. 

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

mandat to pikuś ale weź niech nawet ktoś tobie przydzwoni porządnie i wyczuje że nie masz przeglądu i mogą być jaja 

Ubezpieczyciel się czepia na pewno. Nawet w notatce zdarzeniowej, tzw totolotku jest rubryka na wpis ważności badania technicznego

3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Będę miała dużo czasu wolnego w tym tygodniu 

No i super. Dobry początek roku👍

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

mandat to pikuś ale weź niech nawet ktoś tobie przydzwoni porządnie i wyczuje że nie masz przeglądu i mogą być jaja 

Jeśli pojazd jest sprawny to nie jest tak źle, gorzej jak jest coś co podczas bt nie przejdzie

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ubezpieczyciel się czepia na pewno. Nawet w notatce zdarzeniowej, tzw totolotku jest rubryka na wpis ważności badania technicznego

No i super. Dobry początek roku👍

Mój mąż zadowolony nie dam rady gadać 

Opublikowano
Teraz, Patrycja2 napisał(a):

Stwierdził widocznie że dobrze zrobiłeś. Nieraz ludzie potrzebują jakiegoś kopa które go do pionu doprowadzi. Tylko że szkoda że aż tyle razy. 

Powiedziałem mu tylko, że ja nie pójdę po służbie do domu o nie będę tam myślał wieczorem, czy on czasem dzieckiem po ścianach nie rzuca. Każdorazowo miał mówione co ma robić, żeby zostać na wolności. Nie robił, to nawet w gumofilcach raz do aresztu śledczego pojechał. Cztery wyroki z przerwami po kilka dni i spowrotem. Łącznie 7 lat. Dzieciątko podrosło, on się zestarzał, może zmadrzal. Kłaniał mi się ostatnio na targu. Tu ukłon do naszych sędziów 💪

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Mój mąż zadowolony nie dam rady gadać 

Wystarczy, jak będziesz... pisać 😉

9 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Nie każą dostałem czas do 6 stycznia 

Właśnie 

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

Chitra jesteś 🤦🤣

Czasem trzeba być ,,człowiekiem,,

W biznesie nie ma sentymentów 

Jeżeli kogoś stać to znaczy że mu się opłaci 

Jak go nie było stać to najwyżej pole weźmie kto inny, życie nie lubi próżni, prędzej czy później się ktoś trafi

I takie warunki to nie wina właścicieli pola tylko samych wielkich głodnych skawyczacych lisów 

11 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Ale to już jest problem tego co nie ma przeglądu 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja też za parę minut muszę iść...z ciapkiem się przywitać w nowym roku...zapewnić, że się wcale nie starzeje...on🤭

Szymek a spójrz nad swoim postem🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v