Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, stoję przed zakupem używanej dojarki przewodowej, mam do wyboru delaval oraz westfale z tym że przy westfali ciężko z serwisem. Obie na 4 aparaty, w tym momencie na 20 krów ale jest plan powiększenia stada do 40 sztuk.

Mógł by ktoś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie i jakie wyposażenie dobrać, bo szczerze słabo się na tym znam a każdy kogo pytam mówi co innego. Chciał bym zmieścić się w 20tyś.

I jeszcze jedno delaval którego oglądałem miał elektroniczne pulsatory, jak według was się one sprawdzają? szczególnie chodzi mi o awaryjność.

Edytowane przez Vletch
Opublikowano (edytowane)

Ja kupiłem używana dojarke 20 lat temu z firmy miele. Później przejęła to westfalia. 

Właściwie kupijesz tylko rurociąg. Pompa czy będzie to westfalia, alfa czy inna firma to jeden pies bo możesz założyć każdą. Byle był sprawna.To samo z myjnią. 

Najważniejsze żeby to ktoś dobrze założył. 

Właściwie to wszystko mam założone typowe delaval żeby była łatwość z dostępnością części. 

Kurki stanowiskowe mam z gea bo stare nie trzymały i ciśnienie uciekało. Pneumatyczne mam od zwykłej dojarki konwiowej

Próbowałem przejść na te które się podłącza wszystko za jednym razem ale u mnie się nie sprawdziło mimo dobrych opinii. 

Może dlatego że mam jeden kurek na 2 sztuki

Edytowane przez plati
Opublikowano

Mam westfalie od nowości z 2008r. Pulsatory elektryczne. Z częściami nigdy nie było problemu. Z awarie to jakieś gumy itp. Części które się zużywają. Co w aparatach się rozwaliło to guziki którym włączasz wyłączasz aparat ten co idzie kablem na dół. Cholernie drogie te guziki więc teraz załączał na aparacie ale wiadomo nie jest to aż takie wygodne bo jak człowiek jest schylony to musi się wyprostować żeby włączyć lub wyłączyć. W mojej też nam że ma na początku doju minutę masażu. Myjka automatyczna.  Ja osobiście mogę polecić westfalie 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Percinowak
      Wynalazek o którym piszę ma już ponad 150 lat ! Co oznacza, że dzisiaj można go zbudować TYLKO w wersji LEPSZEJ, bardziej efektywnej/wydajnej. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do kontaktu oraz do wczytania się w temat : "Hot Box" Horace-de-Saussure'a z 1767 r. - pomysł, który ja TYLKO dopracowałem i dostosowałem do współczesnych i łatwo dostępnych materiałów.

• Przez stokrotka120
      Witam,
      planujemy budowę budynku gospodarczego do 300m2 na zgłoszenie. Czy ktoś budował coś podobnego na zgłoszenie i chciałby się podzielić jak to u niego wyglądało?
      Czy potrzebny jest projekt budynku zrobiony przez architekta czy wystarczy własnoręcznie zrobiony szkic? Czy potrzebna jest mapa do celów projektowych czy wystarczy mapa zasadnicza? Czy potrzebne są warunki zabudowy na tę działkę? Czy szerokość budynku może mieć więcej, niż 7m? Np. 9m podparte słupem w środku. Po wizycie w Starostwie niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na te pytania, skierowali nas do gminy a gmina nic nie wie w tym temacie..
      Dobrze by było coś nieco wiedzieć przed następną wizytą w Starostwie... 😅
    • Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
    • Przez Jasio88
      Cześć Wszystkim,
      Czy ktoś z was ma silos  firmy Agros Silosy?
      Interesuję się silosem płasko dennym. Firma Agros oferuje ciekawe warunki cenowe. 
      Jak wygląda użytkowanie takich silosów, mam dmuchawę ssąco-tloczaca. Czy silos jest przystosowany do takiej dnuchawy? Jeśli chodzi o rozładunek to domyślam się że tak, a jak wygląda sprawa rozładunku? Czy trzeba coś dokupić do takiego silosu? 

• Dodaj nową pozycję...
v