Skocz do zawartości

Problemy z darmową nawigacją RTK od ASG EUPOS

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć wszystkim. Czy ktoś z Was korzysta z darmowego sygnału RTK od ASG EUPOS? Ja próbuje w tym sezonie, ale mam problemy, tzn. są dni, w ktore mogę się połączyć z serwerem, a są dni, w które albo bardzo długo się łącze, albo wcale nie mogę się połączyć. Pytanie do Was czy również macie takie problemy? Jeżeli tak to prawdopodobnie będę musiał korzystać z płatnej tak jak wcześniej. Obstawiam, że problemy mogą wynikać z tego, że jest dużo użytkowników przez to, że sygnał jest darmowy...

Jeżeli chodzi o traktor to valtra t174e 

Opublikowano

Problem widzę bardziej w karcie sim- zmień operatora -wszystkie zabiegi robię na rtk w różne dni i chodzi ok .miałem trochę zerwań połączeń ale zmieniłem modem na starszy i jest super . Pley tworzy najwięcej problemów z przesyłem danych .pomimo że mam 5 telefonów w Pley i jest super ale do RTK muszę kupować karty innych operatorów .Wpływ na połączenia ma również odległość anteny GSM od odbiornika GPS 

Opublikowano
v11 napisał:

Problem widzę bardziej w karcie sim- zmień operatora -wszystkie zabiegi robię na rtk w różne dni i chodzi ok .miałem trochę zerwań połączeń ale zmieniłem modem na starszy i jest super . Pley tworzy najwięcej problemów z przesyłem danych .pomimo że mam 5 telefonów w Pley i jest super ale do RTK muszę kupować karty innych operatorów .Wpływ na połączenia ma również odległość anteny GSM od odbiornika GPS 

Co to znaczy, że zmieniłeś na starszy modem? Właśnie korzystam z karty SIM z Play i do tej pory nie było z nią problemów jak korzystałem z płatnych sygnałów. Dlatego też trochę mi nie pasuje to, że z operatorem karty jest problem, ale mimo wszystko sprawdzę innego operatora zanim wykupie płatny sygnał...

suffeks napisał:

dostajesz to za co płacisz... 

Skoro oferują darmowy sygnał RTK to warto spróbować, po co płacić? Jeżeli będą z nim problemy to i tak się przerzucę na płatny, ale wolę się upewnić czy to przypadkiem wina nie leży po mojej stronie

Opublikowano
20 godzin temu, Pevez napisał:

Co to znaczy, że zmieniłeś na starszy modem? Właśnie korzystam z karty SIM z Play 

miałem kiedyś tak samo nagle uj i szukanie przyczyn okazało się że pley wyłącza częstotliwości potrzebne do transferu danych i się do tego nie chcą przyznać najlepiej idzie na t mobile .Dla modemu wystarczy sieć 2G lub 3 G a im wolniejszy transfer tym bardziej rozległy zasięg - dla 5G musi być raz tyle nadajników dla zachowania połączenia .Może być jeszcze opcja ze jesteś w rejonie zakłócania przez ruskich choć to tyczy bardziej samolotów . u mnie np sierra RV 55 sprawuje się gorzej niż  GX450 

Opublikowano
v11 napisał:

20 godzin temu, Pevez napisał:

Co to znaczy, że zmieniłeś na starszy modem? Właśnie korzystam z karty SIM z Play 

miałem kiedyś tak samo nagle uj i szukanie przyczyn okazało się że pley wyłącza częstotliwości potrzebne do transferu danych i się do tego nie chcą przyznać najlepiej idzie na t mobile .Dla modemu wystarczy sieć 2G lub 3 G a im wolniejszy transfer tym bardziej rozległy zasięg - dla 5G musi być raz tyle nadajników dla zachowania połączenia .Może być jeszcze opcja ze jesteś w rejonie zakłócania przez ruskich choć to tyczy bardziej samolotów . u mnie np sierra RV 55 sprawuje się gorzej niż  GX450 

Jutro spróbuję z kartą z t-mobile, dam znać czy pomoglo, dzięki

Opublikowano

musisz wiedzieć że brak korekcji z nielicznymi wyjątkami  (konserwacja systemu) to zawsze wina połączenia GSM natomiast błędy typu jesteś zalogowany a błąd jest większy niż 2,5 cm to problem odległości od stacji (zwykle odległość od dużego miasta gdzie jest nadajnik ) i wcale nie jest powiedziane że sygnał płatny będzie lepszy -ASG też był płatny dopiero przez przygotowania do budowy CPK zrobiły go bezpłatnym 

Opublikowano

Rozumiem o co chodzi, ale na płatnym sygnale wcześniej działało mi bez zarzutów stąd myślałem, że ten darmowy, czyli od ASG eupos jest jakoś przeciążony czy coś. Ale dobra, sprawa się rozwiązała. Okazało się, że karta SIM, która znajdowała się w odbiorniku nie miała transferu internetu... wiem, że to oczywista sprawa i od razu powinienem to sprawdzić i sprawdziłem, ale w aplikacji play24 pokazywało, że na karcie jest jeszcze mnóstwo GB. Dopiero jak wsadziłem kartę do smartfona to wyszło, że jednak nie ma... Po doładowaniu wszystko śmiga, nawet zapiąłem się na RTN i dokładność do 1cm. Nie mogłem tego zrobić od razu, bo dostęp do karty SIM w valtrze jest tragiczny, trzeba cała antenę na dachu ściąga. Poza tym, kupiłem też kartę SIM od tmobile i sprawdziłem przy okazji i ta wgl nie działała, nie chciała się połączyć z internetem mimo, że wsadzając ją do smartfona działał jak należy. Sprawa wyjaśniona, dzięki za pomoc!