Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

szukam opinii o siewnikach unii, a konkretnie model Poznaniak 510/3D na redlicach talerzowych z kółkami dociskowymi.

Wiem, że kiedyś były problemy z przekładniami w siewnikach tego producenta. Problem został rozwiązany?

Jak sprawuje się w siewie rzepaku, trawy i innych „nietypowych” roślin?

Zdjęcie dla uwagi

IMG_7918.webp

Opublikowano

Mam 330/2,5D ale to to samo do  kompletu mam ścieżki przedwschodowe. Siewnik z 2019r  obsiał około 300ha,  z usterek to skrzynia ale to przy zakupie wymienili. 

Wady:

- klapa od zasypu na aluminiowych nitach, musiałem praktycznie na początku wymienić na śrubki bo się urywały.

- palce co zagarniają są z bardzo miękkiego materiału i się wyginają

- cały podest co się palce zagarniające przykręca jest źle zrobiony odnośnie regulacji, wywiercone są dziury regulacyjne  i tam obcina śruby- trzeba mocniejsze śruby.

- wskaźnik poziomu nasion źle wyregulowany - wystarczy samemu dogiąć pręt wskaźnika.

- przy każdym ustawianiu wysiewu wg tabelki trzeba zrobić próbę  w polu bo się różni wysiew.

- miękkie pręty od znaczników.

Plusy

- komputer działa jak należy, wskaźniki ścieżki itd.

- talerze się nie zaklejają

- trzyma normę wysiewu do końca 

- drobny wysiew bez dodatkowych wkładek w zbiorniku

- znaczniki do pionu

- dobre i równomierne wschody

-  zwarta konstrukcja 

Ogólnie dobry siewnik, wszystko działa bez problemu, lakier też dobrze się trzyma. ogólnie dobry siewnik, śmiało go można porównać do zachodnich marek a cena zdecydowanie niższa.

• Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Optiwiew
      Witam kupiłem ostatnio używany siewnik Isaria 6050 2,5m. Potrzebuję instrukcji obsługi. Nie mam żadnych oznaczeń. Proszę o pomoc.

• Przez bolek1521
      Witam. Zamierzam kupić siewnik zbożowy mam możliwość zakupu takiego sulky jak na zdjęciach spotkał się ktoś z takim sprzętem i może podzielić się opinią czy warto 

• Przez TomaszDawca
      Witam,
      Mam problem z siewnikiem Pom Brodnica Jota Z grupa krukowiak.
      Skrzynia nie utrzymuje normy wysiewu. Na próbie kręconej za każdym razem wychodzi inaczej. Wymiana skrzyni w niczym nie pomaga, gdyż na siewniku jest już zamontowana 4 taka sama skrzynia w przeciągu 4 sezonów w ramach gwarancji przez serwis) i cały czas to samo. Problem nie został usunięty (ewidentnie wada fabryczna przekładni). Gwarancja się skończyła. Producent (Krukowiak) umywa ręce. Mogą sprzedać nową skrzynię i tyle (3300PLN brutto). 
      Moje pytania są następujące:
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik?
      Czy jest ktoś kto posiada taki siewnik i ma podobne problemy?
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik i się z nim uporał?
      Jaką inną skrzynie można by zamontować do tego siewnika? (Przekładnia po lewej stronie siewnika)
      Czy jest ktoś na grupie kto nie może sobie poradzić z takim siewnikiem i chciałby może nawet drogą sądową uporać się z producentem?

• Przez kuba12343
      Jaka jest różnica w tych grabkach w siewniku amazone D8, które lepsze?

• Przez PiotrKaliski
      Witam, co sądzicie o tych redlicacg talerzowych? Czy warto montować? Cena 280zl. Siewnik amazone d7

• Dodaj nową pozycję...
v