Skocz do zawartości

Ozdoken Combidisc - agregat talerzowy półzawieszany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

interesuje mnie agregat talerzowy półzawieszany na wale oponowym Ozdoken Combidisc. W Internecie oprócz filmów "rolnik szuka" nie ma żadnych opinii użytkowników ani też nikt w mojej okolicy owej maszyny nie posiada. Myślę że to bardzo ciekawa alternatywa do polskich maszyn takich jak Grano System albo Tolmet. Ogólnie agregat ma podobne wyposażenie do Tolmet Tytan, konstrukcja jest masywniejsza od polskich,  jest o 500kg cięższy i cenowo tańszy o jakieś 10-15tyś. od Tolmeta. Dodatkowo rozstaw między belkami talerzowymi wynosi 85cm. Z tego co przeanalizowałem to w polskich maszynach (Tolmet Tytan) 75cm to max. 

Pytanie do użytkowników: Jakie są wady i zalety? Czy polecacie ten agregat?

Pozdrawiam

Opublikowano

Niestety nie ale też mam w niedalekich planach kupic jakiś agregat talerzowy z hydropakiem i wacham się między zawieszanym a ciąganym ,gdyż mam dość małe działki a ciągnik mam wystarczająco duży żeby byl to zawieszany ale znów z ciaganym mógłbym pracować mniejszym ciągnikiem w razie awari dużego dlatego też interesuje takimi agregatami. Dwóch znajomych ma agro masz i sobie chwalą , ja na agroshow oglądałem różne konstrukcje i wszystkie są bardzo podobne do siebie . Osobiście zastanawiam się właśnie nad agro liftem gdyż mają w swojej ofercie taki zawieszany z dużym roztawem i ciagany też z dużym roztawem więc myślę że niezapychał by się zbyd często 😀

Opublikowano

Z tego co zauważyłęm to agrolift nie ma regulacji szerokości talerzy.

Też mam taki dylemat czy półzawieszany czy zawieszany. Mam Zetora 16245 i obawiam się że mógłby nie podołać z podnoszeniem takiego zestawu. Jaki ciągnik u ciebie pracowałby z tym agregatem?

Opublikowano

Renault temis 650 (150 KM) do tego mam tuza I obciaznik około 600 kg ale w planach kupno obciaznika 1 t . Miałem pożyczony od znajomego talerzowke z hydropakiem tą z linka https://youtu.be/QlYDRiyhj04?si=TrPHRRPKrfPHdez2 tylko wał pakera i trochę ona waży z moim zasypanym siewnikem agro masz na talerzach i ogólnie średnio byłem zadowolony z jej pracy i dość bujało po drodze 😅