Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Czy możecie polecić jakieś gospodarstwo lub firmę sprzedające krowy mleczne pierwiastki lub jałowice wysoko cielne ? Poszukuje ok 25 sztuk z luzu. Oraz czy możecie się wypowiedzieć na temat pierwiastków cielnych lub jałowiec z Czech/Łotwy ? Z góry dziękuję za wskazówki. 

Opublikowano
2 godziny temu, Zgredek7304 napisał:

Witam. Czy możecie polecić jakieś gospodarstwo lub firmę sprzedające krowy mleczne pierwiastki lub jałowice wysoko cielne ? Poszukuje ok 25 sztuk z luzu. Oraz czy możecie się wypowiedzieć na temat pierwiastków cielnych lub jałowiec z Czech/Łotwy ? Z góry dziękuję za 

Ja kupiłem w ostatnim roku 10 sztuk z Konrada tylko ze Simentale i lepszych jałówek nigdy nie miałem. Ale każde gospodarstwo jest inne i u każdego inaczej się przyjmuja

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiek55550 napisał:

Ja kupiłem w ostatnim roku 10 sztuk z Konrada tylko ze Simentale i lepszych jałówek nigdy nie miałem. Ale każde gospodarstwo jest inne i u każdego inaczej się przyjmuja

jaka cena w konradzie?

Opublikowano

Jaką osiągają wydajność ? Jałówka wysoko cielna hf wydajność ok13tys ok 10 netto ale nie wiem jak to jest z tą wydajnością…  

Czy ktoś sprowadzał może bydło od Pani Justyny z Rolnicy Podlasie ? 

Opublikowano
8 godzin temu, Zgredek7304 napisał:

Jaką osiągają wydajność ? Jałówka wysoko cielna hf wydajność ok13tys ok 10 netto ale nie wiem jak to jest z tą wydajnością…  

to już lepiej kup od naszego przyjaciela z forum sławomira 😛😛

Opublikowano
Zgredek7304 napisał:

a jaką masz u siebie wydajność ? wiele czynników jest ci da a sztuka osiągnie ... przedewszystkim jakue masz u siebie warunki jak żywisz przed i po porodzie ...

krowa pyskie. doi

Opublikowano
10 godzin temu, Zgredek7304 napisał:

No z tymi ich wydajnościami to bywa różnie papier wszystko przyjmnie, u mnie od 6 do 10 tys ale ja nie mam nie wiadomo jakich warunków. Żadne nie miały problemów z ocieleniem i ogólnie bardzo zdrowe. A pani Justyną jak musi reklamować jalowki na tik toku to znaczy że towar nie sprzedaje się jak trzeba

11 godzin temu, Kamil20151 napisał:

jaka cena w konradzie?

10400 netto ale one najdroższe jak patrzyłem na kartkach to i za 8000 można kupić polskie

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

a jaką masz u siebie wydajność ? wiele czynników jest ci da a sztuka osiągnie ... przedewszystkim jakue masz u siebie warunki jak żywisz przed i po porodzie ...

krowa pyskie. doi

sławciu masz tam coś do sprzedania ?

Opublikowano
14 godzin temu, Krzysiek55550 napisał:

Ja simentale  nie chce . Według mnie nie opłaca ich się chować na mleko jak już to na mamki. Wydajność jest słaba, szybko ucinają mleko zapasają się. Oczywiście w każdym gospodarstwie jest inne żywienie ,warunki. Komuś może i pasują 🤔

Jestem tego zdania ,że jak produkcja mleka to tylko rasy typowo mleczne 

Opublikowano
radekz200 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

krowa pyskie. doi

sławciu masz tam coś do sprzedania ?

mam ale za jakiś czas...

Opublikowano
7 godzin temu, slawek74 napisał:

krowa pyskie. doi

Sytuacja jest taka że dopiero zaczynamy produkcję mleka. Przechodzimy z opasa. Krowy będą na głębokiej ściółce. Nie liczę na wydajności 10-13 tys myślę że gdyby udało się osiągnąć ok 8-9 tys to będzie bdb… komentarze typu po co się w to pcham itp można sobie odpuścić ;) 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Uwierz Karol że czasami są rzeczy ważniejsze niż pieniądze. Honoru i reputacji nie kupisz. No ale ludzie już pozapominali co to znaczy bo wpaja się nam ze tylko kasa się liczy 

Powiedz to rodzinom na zachodzie Polski gdzie stracili przez wodę całe majątki na które pracowali prawie 30 lat od poprzedniej takiej tragedii, albo dzieciom jak byś nie miał co do garnka włożyć i mimo, że ktoś więcej zapłaci to powiesz- ,,pier*ole, z głodu zdechniemy a temu i tamtemu nie sprzedam". 

Jest taki jeden w okolicy... Chciał słomę sprzedać i jak trafił się kupiec to dla niego nie sprzeda... A dla firmy usługowej 60tys wisi. Albo nigdy słomy z pola nie sprzeda bo to okradanie samego siebie, a już drugi rok już sprzedaje. 

Też byłem taki najwny jak Ty, ale tak jak napisałem... Miałem miękkie serce to musiałem mieć twardą d*pę 

Opublikowano
karol091193 napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

tobie to i po 16 nie sprzedałbym...

Po 16 byś sprzedał 😅 w biznesie nie ma miejsca na sentymenty. Jak masz miękkie serce to musisz mieć twardą d*pę 👍

nie znasz mnie jest coś bardziej wartościowego od pieniedzy ...

krzychu121 napisał:

Uwierz Karol że czasami są rzeczy ważniejsze niż pieniądze. Honoru i reputacji nie kupisz. No ale ludzie już pozapominali co to znaczy bo wpaja się nam ze tylko kasa się liczy 

👍

Opublikowano
19 godzin temu, Zgredek7304 napisał:

Pojedź tam to przekonasz się jak telewizja przeklamuje rzeczywistość.

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Powiedz to rodzinom na zachodzie Polski gdzie stracili przez wodę całe majątki na które pracowali prawie 30 lat od poprzedniej takiej tragedii, albo dzieciom jak byś nie miał co do garnka włożyć i mimo, że ktoś więcej zapłaci to powiesz- ,,pier*ole, z głodu zdechniemy a temu i tamtemu nie sprzedam". 

Jest taki jeden w okolicy... Chciał słomę sprzedać i jak trafił się kupiec to dla niego nie sprzeda... A dla firmy usługowej 60tys wisi. Albo nigdy słomy z pola nie sprzeda bo to okradanie samego siebie, a już drugi rok już sprzedaje. 

Też byłem taki najwny jak Ty, ale tak jak napisałem... Miałem miękkie serce to musiałem mieć twardą d*pę 

Mieszasz teraz sytuację. Ci z powodzi w jakimś stopniu stracili wszystko. Inni tylko trochę ucierpieli itd. Pomoc jakas im się należy. Chociaż należało by zacząć rozliczać ludzi. Po pierwsze tych którzy chcą się na takich terenach budować, potem tych co wydają na to pozwolenia. Później tych co strajkowali przeciw budowie zbiorników bo trzeba było by wysiedlić 2.5 tys ludzi żeby uratować dobytki 3-4 milionów ludzi. Itd itd

My piszemy o normalnej sytuacji w handlu. Jak ktoś z kimś ma na pieńku i jakiś honor to z taką osobą nie prowadzi żadnych interesów. Jak to mówią jak ktoś Cię raz wydyma to spróbuję i kolejnym razem. Dlatego ja z takimi osobami nie handluje chociaż by płacili w danym momencie więcej niż inni. I to nie jest naiwność tylko honor. 

• Like 1
Opublikowano

Nie tak... Wtedy się gra na własnych zasadach. Kasa do ręki /Moja waga itp i albo jesteś uczciwy i zagrasz z taką osobą uczciwie albo robisz go w *uja. Kwestia tego jak bardzo ci taka osoba zalazła za skórę. Jak będziemy tak postępować z każdym jak mówisz, to w pewnym momencie nie będziesz chciał z nikim robić interesów. Zwróć uwagę na firmy usługowe. Nie raz i nie dwa czekają miesiąc dwa czy rok na kasę. Zazwyczaj ją odzyskują w 3-6 miesięcy, ale jest jakiś procent że jest z tym problem i trwa to rok albo dłużej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v