Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Niebezpieczni są ludzie którzy nie znają przepisów i nie wiedzą że możliwe jest wyprzedzanie przez motocykl w takich warunkach. Tak samo jak jest podwójna ciągła możesz ty wyprzedzić rower, pod warunkiem że nie przekroczysz ciągłej i zachowasz wymaganą odległość od cyklisty ...

Ale skasujmy możliwość wyprzedzania przy podwójnej ciągłej, zobaczymy ilu będzie się wlekło za rowerem zamiast go wyprzedzić, mimo tego że jest wystarczająco miejsca na taki manewr ;) 

Co Ty to opowiadasz chłopie...🙆‍♂️

Ale masz rację jest możliwe takie wyprzedzanie...tylko że czasem raz w życiu 🤦‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

A co źle tu napisał?

Zgodnie z przepisami można wyprzedzić o ile nie przekroczysz ciągłej linii i zachowasz odpowiedni odstęp...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

No jak co ?? Obecnie jak jest podwójna ciągła to możesz wyprzedzić rower, pod warunkiem że zachowasz odległość i nie przekroczysz ciągłej. Ale jak wprowadzimy że podwójna ciągła=zakaz wyprzedzania to póki się nie skończy podwójna ciągła to będziesz musiał jechać za rowerem ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, 6465 napisał(a):

Dajta spokój temu pisaniu. Toż zawsze Tomka musi być na wierzchu choć jego narracja już trochę zmiękła. 

w takim wypadku zawsze winne sa dwie strony -motocyklista i jego motor.......... realnie ile wypadkow jest zwiny motocyklisty ?? 20 % 10 % 

root admin af tez zginal na motocyklu..

17 minut temu, pedro2 napisał(a):

Już myślałem, że mnie royal na oczy popadł bo od dwóch dni ten temat widzę 🤪

da sie jeszcze ten spirytus techniczny kupic ?

11 minut temu, Bananek napisał(a):

Pytanie mam: czy można gdzieś w irz zamówić duplikaty kolczyków? Coby nie jeździć do tego przybytku. Bez zbędnych komentarzy proszę, bo to pierwsza sztuka w moim gospodarstwie co zgubiła oba kolczyki. Reszta odjeżdżała z kompletem lub jednym uchem i nikt nie robił problemów. Tu wiem, że trzeba zamówić i uzupełnić przed sprzedażą. Nie oddam go przecież jako NN

bez problemow mozna ,robilem to niedawno znajomemu. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jacus napisał(a):

w takim wypadku zawsze winne sa dwie strony -motocyklista i jego motor.......... realnie ile wypadkow jest zwiny motocyklisty ?? 20 % 10 % 

Trochę więcej, motocykliści są winni w 40% wypadków w których udział bierze motocykl.

55% wypadków z udziałem motocykli to wina samochodu.

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Wyprzedzanie na podwójnej ciągłej ...

Możesz, jeśli jej nie przekroczysz 🤷...no i jakiś bezpieczny odstęp od pojazdu wyprzedzanego musi być 

• Like 2
Opublikowano

Grześ, tam dopisałem.

Masz..

Tu cytat.... 

Czy jest to zatem możliwe? Podwójna ciągła albo linia ciągła po stronie kierowcy co do zasady zabraniają najeżdżania oraz przejeżdżania przez ten znak. To oznacza, że wyprzedzanie rowerzysty na ciągłej jest dozwolone, o ile zmieścisz się na swoim pasie ruchu i nie najedziesz na linię.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Zgodnie z przepisami można, pod dwoma warunkami, 1 że zachowasz bezpieczną lub wymaganą przepisami odległość (zależy od tego kto kogo wyprzedza) i 2 że nie przekroczysz linii ciągłej.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

No jak co ?? Obecnie jak jest podwójna ciągła to możesz wyprzedzić rower, pod warunkiem że zachowasz odległość i nie przekroczysz ciągłej. Ale jak wprowadzimy że podwójna ciągła=zakaz wyprzedzania to póki się nie skończy podwójna ciągła to będziesz musiał jechać za rowerem ...

Tomasz , podwójna ciągła oznacza również że możesz być przed skrzyżowaniem, wzniesieniem zakrętem  możesz w tych miejscach wyprzedzać? 

Jeździsz juz trochę na moto i takie rzeczy piszesz, potem mamy co na filmiku, pewnie też tak myślał że mu wolno. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Bananek napisał(a):

Pytanie mam: czy można gdzieś w irz zamówić duplikaty kolczyków? Coby nie jeździć do tego przybytku. Bez zbędnych komentarzy proszę, bo to pierwsza sztuka w moim gospodarstwie co zgubiła oba kolczyki. Reszta odjeżdżała z kompletem lub jednym uchem i nikt nie robił problemów. Tu wiem, że trzeba zamówić i uzupełnić przed sprzedażą. Nie oddam go przecież jako NN

Można, wybierasz dana sztukę, utwórz dokument, wybierasz zgoda na wydanie zastępczego środka oznakowania czy jakoś tak, kolczyk zwykły i wyślij. Dostaniesz potem zgodę z agnecji i to wysyłasz do firmy co robi kolczyki. Kolczyk przyjdzie poczta.  Tylko pamiętaj żeby pojedynczo zamawiać, do sprzedaży wystarczy jeden. Dwa na raz to im się odrazu wyświetla do sprawdzenia. 

• Like 1
Opublikowano

Tomasz , podwójna ciągła oznacza również że możesz być przed skrzyżowaniem, wzniesieniem zakrętem  możesz w tych miejscach wyprzedzać? 

Jeździsz juz trochę na moto i takie rzeczy piszesz, potem mamy co na filmiku, pewnie też tak myślał że mu wolno. 

Grześ poczytaj przepisy..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przed skrzyżowaniem nie możesz, bo skrzyżowanie, ale wzniesienie w czym przeszkadza, skoro nie zmienię pasa ruchu ? W tym przypadku jeżeli nie przekroczysz ciągłej to możesz wyprzedzać. Wleczesz się za rowerzystą przed wzniesieniem ?? Czy go wyprzedzasz ?  

Sama podwójna ciągła to nie zakaz wyprzedzania ...

Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

W innych częściach kraju też wczoraj w święto św. Szczepana święci się owies 🤔 i księdza się  posypuję żeby urodzaj był 🤔 

U nas nie ma takiego czegoś...

Obejrzałem film jak ksiądz z parasolem ... Dziwne to dla mnie...

Opublikowano
42 minuty temu, 6465 napisał(a):

Dajta spokój temu pisaniu. Toż zawsze Tomka musi być na wierzchu choć jego narracja już trochę zmiękła. 

Tomek "Patrz w lusterka motocykliści mogą być wszędzie "😆😆😆

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przed skrzyżowaniem nie możesz, bo skrzyżowanie, ale wzniesienie w czym przeszkadza, skoro nie zmienię pasa ruchu ?

Przed też możesz.

O ile manewr też przed zakończysz.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v