Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

To wraz mało... to to coś wyluczył pomnóż razy dwa to zaczniesz być gospodarzem a nie hobbystą... sprzedaj 20 bykow na rok 100tys mleka i conajmniej 200ton zboża ...🙋‍♂️

Sławek daj spokój. Takie porównywanie nie ma sensu. Dla Ciebie Marcin jest malutki, a są tacy dla których Ty jesteś maleńki. Nie rób takich porównań i podziałów, bo to nie jest w żaden sposób miarodajne. Muszą być mali, średni i duzi oraz ogromni🤷

• Like 6
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

No a co ja tam napisałem 🙋‍♂️ to będzie wszystkiego po trochu ...

A mnie się ciągle czepiająvi ty też za literówki...

A Ty nawet nie kosisz 200t zboża 😉 , a ja chociaż z 1/3 tego sprzedaje 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A Ty nawet nie kosisz 200t zboża 😉 , a ja chociaż z 1/3 tego sprzedaje 

Ale te 200t zastępuje spora ilość mleka 🙋‍♂️

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Sławek daj spokój. Takie porównywanie nie ma sensu. Dla Ciebie Marcin jest malutki, a są tacy dla których Ty jesteś maleńki. Nie rób takich porównań i podziałów, bo to nie jest w żaden sposób miarodajne. Muszą być mali, średni i duzi oraz ogromni🤷

Żyje tylko z godpodarstwa i wiem jaka ptodukcjia jest potrzebna by choć trochę w tym portfelu ,,zostawało,, 🙋‍♂️

No i ja nie myślę o starym ,,zetorze,, 

Edytowane przez slawek74
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

ooo to to 😛

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Żyje tylko z godpodarstwa i wiem jaka ptodukcjia jest potrzebna by choć trochę w tym portfelu ,,zostawało,, 🙋‍♂️

Ja jestem jednak zdania że jednak nie ma to jak na swoich paszach hodowla . Bo z dzierżaw czy też zakupu pasz to niewiele co więcej zostaje jak mieć mniej i na swoim .

Opublikowano
11 minut temu, Qwazi napisał(a):

Co do ciągników, to DF poniżej 6 cylindrów konstruowany w punkt, bez żadnego zapasu. To nie jest dobre dla trwałości. Ceny części niższe w porównaniu do np JD. Zetor pow 2000 roku im młodszy tym gorszy. Na jubileusz milenijny stopniowo zaczęła się kończyć jakość Zetora. W Kaliszu mają wszystko. Ceny różne. Np do mojego był taki myk, że widełki przystawki przedniego napędu polskie to 60 parę złotych, a czeskie ponad 200. Natomiast jakość części w oryginale jest ok. Jeśli chodzi o Farmtracka, to niezły ciągnik. U mnie w okolicy jest parę. Jeden, kupiony z 15 lat temu pewnie, jako nowy, miał sporo problemów, nawet spowrotem w Mrągowie wylądował. Ale go pokonali i chula. Chłopak że 3 lata temu kupił drugiego nowego, mocniejszego. Robi nim sporo i nie widać, żeby miał z nim problemy...

kurła mnie to w tych nowych traktorach to te ad blue przeraża 😛 dużo tego idzie no na 1000 l paliwa 

Opublikowano

Mówię o ilościach do których nie potrzeba zatrudniać pracowników ...

1 minutę temu, Michal2399 napisał(a):

Ja jestem jednak zdania że jednak nie ma to jak na swoich paszach hodowla . Bo z dzierżaw czy też zakupu pasz to niewiele co więcej zostaje jak mieć mniej i na swoim .

A robiłeś tak że wiesz 🤔 są pasze których nie opłaca się samemu produkować a mlek z zakupionych potrafi dać też duży zysk co do moich inwestycji to jesteś zielony...

• Like 1
Opublikowano
Teraz, radekz200 napisał(a):

kurła mnie to w tych nowych traktorach to te ad blue przeraża 😛 dużo tego idzie no na 1000 l paliwa 

Nie idzie tego dużo. 25 l wchodzi i na wskaźniku pokazuje chyba 8 kresek. Na zbiornik 200 l paliwa zejdą możecie dwie. Dopóki ciągnik nowy to działa. Ale coś musi być bo serwis proponował wycięcie tego

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał(a):

Weź się ogatnij adblue to nie problem dpf to gorszy syf...ale wszystko do wytrzymania

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Cały Sławek 

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie idzie tego dużo. 25 l wchodzi i na wskaźniku pokazuje chyba 8 kresek. Na zbiornik 200 l paliwa zejdą możecie dwie. Dopóki ciągnik nowy to działa. Ale coś musi być bo serwis proponował wycięcie tego

czyli 25l wystarczy na około 1000l a chyba litr 3 zł kosztuje 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Mówię o ilościach do których nie potrzeba zatrudniać pracowników ...

A robiłeś tak że wiesz 🤔 są pasze których nie opłaca się samemu produkować a mlek z zakupionych potrafi dać też duży zysk co do moich inwestycji to jesteś zielony...

Mi tyle wystarcza, jak by była potrzeba to bym zwiększył 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Cały Sławek 

Chłopie ty masz kawał ziemi wiecej niż ja a produkcjia mikra ja te iloßci co podałem to poròwnałem do mojej produkcji i nie jest jakieś to duże ...

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Weź się ogatnij adblue to nie problem dpf to gorszy syf...ale wszystko do wytrzymania

chodziło mi że dodatkowy koszt utrzymania, którego nie posiada użytkownik starego np. fendta ale jeśli to 100 na 1000 l to praktycznie żaden koszt, myślałem że idzie tego więcej 

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

czyli 25l wystarczy na około 1000l a chyba litr 3 zł kosztuje 

Ty będziesz takie szczególy liczył ? Jak zapraszasz gości wódkę też im wydzielasz 🤔😁 jak nie można czegoś zmienić to trzeba się przystosować 🙋‍♂️ a wisły kijem nie zawrócisz....

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mi tyle wystarcza, jak by była potrzeba to bym zwiększył 

Masz rację nie sztuką jest się zapracować . Trzeba gospodarzyć według możliwości 

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Chłopie ty masz kawał ziemi wiecej niż ja a produkcjia mikra ja te iloßci co podałem to poròwnałem do mojej produkcji i nie jest jakieś to duże ...

To co mam zrobić , więcej produkować żeby usatysfakcjonować innych 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Michal2399 napisał(a):

Masz rację nie sztuką jest się zapracować . Trzeba gospodarzyć według możliwości 

Brawo 😁😁😁😁

1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To co mam zrobić , więcej produkować żeby usatysfakcjonować innych 🤔

Jakich innych 🤦 najpierw siebie 🙋‍♂️

2 minuty temu, pawel885 napisał(a):

😆 On zawsze wie najlepiej 

Nawet jak nie wie 

Weź te ramiona w końcu sprzedaj 🙋‍♂️ ile to już lat 🤔

Opublikowano

slonca nie widac ..

10 minut temu, Qwazi napisał(a):

fachowcy radza zeby dolewac czesto i delikatnie..  polowa zbiornika to juz czas na dolewke ..

Opublikowano

@slawek74 ja po nowym roku sprzedam co najmniej z 5 sztuk bydła. Planuje hować max 20 sztuk wszystkiego.

Jak się ma ziemię to im więcej hować tym więcej ma się gotówki. Lecz gdy się nie ma a chowa to tylko ręce dłuższe zostają i garb

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v