Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@stempos1980 jak widzę jak u sąsiada jest poorane to wolę czekać aż coś popada, raz że szkoda maszyn na takie oranie, dwa że to nie jest orka a redlenie ...

Od października 2023 nie musi już używać długopisa, od tej pory już nie podpisuje xD

U nas nik nie próbuje orki na zimę.

Gdzie piachy to zaorane na zimę ale na glinach nikt nie wyjeżdża 

Opublikowano
46 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Śniegu nie widać, coś w nocy pokropiło bo droga mokra, ale nie dużo bo kałuży nie widać ;) ogólnie strasznie sucho, by się coś zaorało na zimę ale do tego potrzeba żeby coś popadało.

W bezorkę idź 😁

Opublikowano

W jednej studni dno suche

W drugiej 60 cm wody

😐⛏️⚒️🔨T

I wyborców P0jepa

🔨⚒️⛏️

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

W bezorkę idź 😁

W bezorke i 70 kg żyta P0siać

A P0tem gdzie te zyto

Nic z tego nie bedzie

Obciach na cały Parczew jak P0kazywał grzes

• Haha 3
Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Słabo to rozgryzles. 

Kobieta czy jest czy by jej nie było, jak mam już możliwość to chce choć trochę żyć jak człowiek ;)

Pchać wszystko ciągle w gospodarstwo to jaki ma to sens ? 

Po mału samo się kręci, szybko już próbowałem.

Co do remontu no to tak nie ma tynku, nie ma podłóg, co też brak więc wypadało to zrobić zanim się wprowadzę 🤷 

A co do tego remontu, opcja była budować nowe, kupić coś albo remontować to. 

Biorąc wiele za i przeciw najkorzystniejsze było remontować to, najszybciej byłoby kupić, ale dojeżdżać do gospodarstwa nam się nie widziało, bo pewnie ciągle by mnie w domu nie było. 

Kurna Szymek jak bym siebie widział...

U mnie inwestycję na przemian raz w dom i raz w gospodarstwo

No i mam problem

-Elewacja 

-pole

-Kuchnia 

- reanimowalem 80

No i mam temat na oku,ale żona ma tematów więcej i chyba ma pierszenstwo 🤦

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, slawek74 napisał(a):

W bezorkę idź 😁

Ja tam tradycjonalista jestem i pług wyznaje, a poza tym, inwestować w takich czasach w bezłorkowca, no "nie opłaca się" xD

16 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

W jednej studni dno suche

W drugiej 60 cm wody

😐⛏️⚒️🔨T

I wyborców P0jepa

🔨⚒️⛏️

W bezorke i 70 kg żyta P0siać

A P0tem gdzie te zyto

Nic z tego nie bedzie

Obciach na cały Parczew jak P0kazywał grzes

Przez dwie miedze chłopak zasiał żyto hybrydowe, właśnie te 70kg/ha, w bezorce, i powiem że nawet ładne te żyto ma, dużo ładniejsze niż u tych co sieją 250-300kg/ha ... Aż sam się zastanawiam czy nie spróbować tej hybrydy na jednej działce za rok.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Kurna Szymek jak bym siebie widział...

U mnie inwestycję na przemian raz w dom i raz w gospodarstwo

No i mam problem

-Elewacja 

-pole

-Kuchnia 

- reanimowalem 80

No i mam temat na oku,ale żona ma tematów więcej i chyba ma pierszenstwo 🤦

Bier na testy. 

Ja ostatnio do remontu wziąłem maszynę ale klient nie płaci i tak została 🤣🤣🤣 

A tak na serio, to trzeba umieć się dogadać 🤷 

Na szczęście moja nie ma problemów z zakupem czegoś co jest potrzebne. Czy to maszyna czy coś innego do gospodarstwa. 

A co do reanimowania 80ki. Ona ma pierwszeństwo i największy % budżetu na to idzie 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Błądzisz Tomaszku...😜

No nie wiem czy błądzę, po prostu jestem ciekaw jak taka hybryda wyjdzie ekonomicznie w porównaniu z pszenzytem na słabszych działkach. A wolę u siebie sprawdzić, bo ludzie to różnie mówią ...

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Bier na testy. 

Ja ostatnio do remontu wziąłem maszynę ale klient nie płaci i tak została 🤣🤣🤣 

A tak na serio, to trzeba umieć się dogadać 🤷 

Na szczęście moja nie ma problemów z zakupem czegoś co jest potrzebne. Czy to maszyna czy coś innego do gospodarstwa. 

A co do reanimowania 80ki. Ona ma pierwszeństwo i największy % budżetu na to idzie 🤣🤣🤣🤣

No 80 dostała drugą szansę przeszła metamorfozę...

U mnie jest jeszcze jedna sprawa ....małżonka ma immunitet 😬

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

Jeszcze nie urodziło się i nie zebrałeś z tego P0 drapania ziemi

U nas robią już niektórzy co mają większe ciągniki tymi bezorkowcami, i wcale to źle nie wygląda, tylko jak ze wszystkim, trzeba wiedzieć co się robi, jak ktoś jest paprok a nie rolnik, to czy przy orce czy bezorce wielkie G mu urośnie ...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@slawek74 ja nie mówię że jedno czy drugie jest lepsze, ja mam w orce, inni w bezorce, i z tego co patrzę to większy wpływ na to jak wyglądaja rośliny na polu ma gospodarz, a nie sposób uprawy, tak samo jak w orce jak i w bezorce są ładne zboża i takie które ja już bym kasował ... U mnie z ciągnikiem 100KM nie da się zrobić bezorki, a kupować teraz większy sprzęt na te moje ha to się nie opłaca, kupic teraz jakieś 150-180KM, do tego bezorkowiec, jakiś agregat z siewnikiem talerzowym, no sorry, na 20ha zboża i 10ha kukurydzy które mam to się nigdy nie zwróci, a bobu czy truskawki w bezorce sobie nie wyobrażam, bo tam nie ma takich mocnych herbicydów jak w zbożach/kukurydzy.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja tam tradycjonalista jestem i pług wyznaje, a poza tym, inwestować w takich czasach w bezłorkowca, no "nie opłaca się" xD

Przez dwie miedze chłopak zasiał żyto hybrydowe, właśnie te 70kg/ha, w bezorce, i powiem że nawet ładne te żyto ma, dużo ładniejsze niż u tych co sieją 250-300kg/ha ... Aż sam się zastanawiam czy nie spróbować tej hybrydy na jednej działce za rok.

No się nie dziwię jak ktoś żyta sieje 250-300 kg.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

No się nie dziwię jak ktoś żyta sieje 250-300 kg.

Młode pokolenie się z tego wyleczyło, ale takich 60+ wyznających takie normy siewu jeszcze z kilku we wsi zostało ... I jeszcze jak drobny materiał siewny to dołożyć te 50kg/ha xD 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

do bezorki musi być dobry płodozmian . ostatnio oglądałem na litwie gospodarstwo kilka tys. ha uprawa zerowa i sieją 300 kg przenicy na ha . więc to ile sie wysiewa jest zmienne niską obsade trzeba wiecej azotem podgonić .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Młode pokolenie się z tego wyleczyło, ale takich 60+ wyznających takie normy siewu jeszcze z kilku we wsi zostało ... I jeszcze ja drobny materiał siewny to dołożyć te 50kg/ha xD 

Chyba u was takie zacofanie do dzisiaj, u nas dawno temu starzy gospodarze nigdy więcej nie siali jak 160kg żyta.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Desperado napisał(a):

Chyba u was takie zacofanie do dzisiaj.

Większość sieje już normalnie, tylko takich kilku zostało, na jesieni łąka, cmokają jakie to piękne mają, a potem na wiosnę się redukuje, niepotrzebna konkurencja itp ... Ale to tacy głupio-mądrzy tak jak ty, oni wiedzą najlepiej i jakiś szczyl nie będzie im mówił co mają robić na swoim polu. Ich dziadek tak robił, było dobrze to i oni będą tak robić ...

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, slawek74 napisał(a):

Błądzisz Tomaszku...😜

Widzę Sławek żeś się wziął za...nauczanie🤔

Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ja też nimom baby, ale mom babkie co suszy głowe o remont. To mówie piniendzy nima i nie będzie, a sama nic nie zrobi bo mo mało rynte

Uważaj, bo jak babka weźmie...pogrzebacz, jak Ci wyprostuje... priorytety 🙆🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 2
Opublikowano
57 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas robią już niektórzy co mają większe ciągniki tymi bezorkowcami, i wcale to źle nie wygląda, tylko jak ze wszystkim, trzeba wiedzieć co się robi, jak ktoś jest paprok a nie rolnik, to czy przy orce czy bezorce wielkie G mu urośnie ...

Unie kukurydzy są po miedzach i jeden robi orkowo a drugi bezorka i na ten rok po orce była ładniejsza kukurydza jak w bez .

Tylko orki robi w zimę jak pozwalają warunki a nie wiosne

Opublikowano (edytowane)

@stempos1980 tylko to dwaj różni gospodarze, pewnie dwie różne odmiany, a i kukurydza jest trochę perfidna, nieraz nie wygląda a sypie ... Trzeba by zbadać dokładnie glebę, żeby wiedzieć jakie są warunki początkowe, potem dać tą samą odmianę i nawożenie i wtedy można porównywać ...

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v