Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

W jaki sposób?

Ostatnio coś oglądałem to tanie marketówki złodziej łatwo łamie, ale są wkładki których nie złamie

Kwestia tego jaki złodziej przychodzi, papudrak czy specjalista.

Nie puściła wkładka, to dobrali się do drzwi, tylko czujne oko sąsiadki uratowało przed wejściem do mieszkania.

Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

Dziwnym trafem w twojej okolicy sporo uleciało z tej dziury🤔

🤔🤷

Nie mam z tym nic wspólnego 🤞

24 minuty temu, Qwazi napisał:

@Michal2399 a Twoje krówki ile🤔🤭

Jeśli Michał to luki to  lepiej nie pytaj 

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Ile Twój cielun realnie ważył i w jakim wieku

Według miarki zoometrycznej ponad 100. Ścisnąłem go z całej siły i miał 104 cm w obwodzie. Nie był jakiejś kapitalnej budowy, ale szybko rósł. 38 dni miał i dostałem 2300. Babka 20 zł wyrzuciła z tego żeby się wiodło😗

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Jak stare? Mi potrzebne żeby doiło to w połowie września. Uj nie gospodarz jestem bez krowy..

Pod krycie

25 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Taa, bo nie czytam od wielu lat soltysa w cenach bydła i ile płaci za cielaki😂 Na pewno nie dałby ty ile ty tu podajesz.

Spoko. Wiem, że musisz i Grzesia utrzymać i hektarów dokupić😁 Ja tam z każdym handlarzem staram się dobrze żyć, nawet z takimi jak ty. Jak już nie znajdę jakiegoś lepszego, to każdy się przyda😗 U mnie przy trzech cielakach rocznie, tak jak Kwasi pisze sraczki nie mam jak prędko nie sprzedam. Kiedyś też miałem dobrego kupca, ale to był gazda i też deklarował stałą współpracę. No to ja kupowałem kilkudniowe, trochę podchowałem i mu sprzedawałem. Ale się w końcu kapnął, że przy trzech krowach nie mogę mieć siedmiu cielaków rocznie😂

1. Staram się zawsze kupować jak najtaniej 

2. Nie targuje się o cenę jak kupuję. Albo ja akceptuje albo nie

Trzymam po to żeby na tym zarobić a nie charytatywnie

2 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Według miarki zoometrycznej ponad 100. Ścisnąłem go z całej siły i miał 104 cm w obwodzie. Nie był jakiejś kapitalnej budowy, ale szybko rósł. 38 dni miał i dostałem 2300. Babka 20 zł wyrzuciła z tego żeby się wiodło😗

Drogo ale realnie. Są tu chłopaki co tyle płacą za piękne simy. Dla mnie stanowczo za dużo. Ciut bym dołożył i mam większe 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Taa, bo nie czytam od wielu lat soltysa w cenach bydła i ile płaci za cielaki😂 Na pewno nie dałby ty ile ty tu podajesz. Zgadza się. Ciężko sprzedać w dobrej  mając ich dużo, ale z cen handlarzy też byłem zadowolony. Zresztą ten też był handlarz. Miał porządny samochód do sprzedaży bydła. Zobaczymy jak będzie się układać współpraca. W listopadzie jak będzie byczek to napiszę jak poszło. Tym razem dostanie trochę taniej. I mleko od krowy to mleko, a cielak dobrze odchowany na prawdziwym mleku to kapitał na przyszłość

Ceny pisaliśmy zgodnie z prawdą i były to kwoty, które ja sobie zażyczylem, a Przemek wypłacił bez targu...tyle w temacie, nie mam zwyczaju pisać inaczej niż jest🤷...

35 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Spoko. Wiem, że musisz i Grzesia utrzymać i hektarów dokupić😁 Ja tam z każdym handlarzem staram się dobrze żyć, nawet z takimi jak ty. Jak już nie znajdę jakiegoś lepszego, to każdy się przyda😗 U mnie przy trzech cielakach rocznie, tak jak Kwasi pisze sraczki nie mam jak prędko nie sprzedam. Kiedyś też miałem dobrego kupca, ale to był gazda i też deklarował stałą współpracę. No to ja kupowałem kilkudniowe, trochę podchowałem i mu sprzedawałem. Ale się w końcu kapnął, że przy trzech krowach nie mogę mieć siedmiu cielaków rocznie😂

A Ty robaczku czereśniowy😡☝️...to Ty śmiesz kogoś krytykować i wyrzucać mu że jest handlarz, a sam jesteś handlarz i to jeszcze podły i najgorszego sortu...żeś gazdę oszukiwał, że cielaki Twoje...zapewne żeś je bez rejestracji kupował, a w kwitach Twoje krowy co poród to bliźniaki i jeszcze dwa razy w roku🤬...oj Rochu Rochu🤦...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
soltys48 napisał:

1. Staram się zawsze kupować jak najtaniej  2. Nie targuje się o cenę jak kupuję. Albo ja akceptuje albo nie Trzymam po to żeby na tym zarobić a nie charytatywnie

Pamiętam jak kilka lat temu był kryzys i Żywiec skupowali po 5 zł. Wtedy chyba Ty pisałeś że i tak będziesz trzymał bo lubisz, choćby było i po 3 zł. Jeżeli Cię z kimś mylę to z góry sorry.

Opublikowano
40 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Co cię skłoniło do wyzbycia się krów? 

Taa, bo nie czytam od wielu lat soltysa w cenach bydła i ile płaci za cielaki😂 Na pewno nie dałby ty ile ty tu podajesz. Zgadza się. Ciężko sprzedać w dobrej  mając ich dużo, ale z cen handlarzy też byłem zadowolony. Zresztą ten też był handlarz. Miał porządny samochód do sprzedaży bydła. Zobaczymy jak będzie się układać współpraca. W listopadzie jak będzie byczek to napiszę jak poszło. Tym razem dostanie trochę taniej. I mleko od krowy to mleko, a cielak dobrze odchowany na prawdziwym mleku to kapitał na przyszłość

Komornik. Czy chłodna kalkulacja. Nie pamiętam. Wtedy byłem parobkiem 

Opublikowano
7 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Ja to rozumiem, dlatego nie szczuję psami jak tu Boguś opisywał

Ogar to ogar dużo mówi......

Cielaki by @Qwazi

4 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

Pamiętam jak kilka lat temu był kryzys i Żywiec skupowali po 5 zł. Wtedy chyba Ty pisałeś że i tak będziesz trzymał bo lubisz, choćby było i po 3 zł. Jeżeli Cię z kimś mylę to z góry sorry.

Tak było ale wszystko wskazuje na to że tak nie będzie 

IMG20240820183846.jpg

IMG20240820183854.jpg

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Komornik. Czy chłodna kalkulacja. Nie pamiętam. Wtedy byłem parobkiem 

I w końcu zaczynasz się dorabiać na swoim. 

Lżej jak pod zaborem Merlin?

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

A Ty robaczku czereśniowy😡☝️...to Ty śmiesz kogoś krytykować i wyrzucać mu że jest handlarz, a sam jesteś handlarz i to jeszcze podły i najgorszego sortu...żeś gazdę oszukiwał, że cielaki Twoje...zapewne żeś je bez rejestracji kupował, a w kwitach Twoje krowy co poród to bliźniaki i jeszcze dwa razy w roku🤬...oj Rochu Rochu🤦...

To był tylko incydent, a, soltys to stary wyga. Jak śmiesz w ogóle nas porównywać😡 Poza tym te cielęta nie były sponiewierane, bo to od najlepszego hodowcy z okolicy kupowałem, który był inseminatorem dodatkowo. Jeszcze tak pięknego stada nie widziałem jak on miał. Szkoda, że zostawił żonę dla innej i gazdówka upadła. Moje stado też ma początek od jego cielaków, ale po kryciu u ujka Emila kolejne pokolenia nie były tak dobre. Boguś widział jaką miałem piękną pierwszą krowę

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Nie miałem nigdy bydła w programie 

Dlatego napisałem chyba.

Nie masz gdzieś na oku odsadow angusa?

Papiery nie potrzebne, aby był tylko typ mięsny. 

Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał:

Pod krycie

1. Staram się zawsze kupować jak najtaniej 

2. Nie targuje się o cenę jak kupuję. Albo ja akceptuje albo nie

Trzymam po to żeby na tym zarobić a nie charytatywnie

Drogo ale realnie. Są tu chłopaki co tyle płacą za piękne simy. Dla mnie stanowczo za dużo. Ciut bym dołożył i mam większe 

Długo by czekać 

Opublikowano
52 minuty temu, Qwazi napisał:

@Michal2399 a Twoje krówki ile🤔🤭

Nie wiem dokładnie nie mierze od każdej sztuki ale to mleczne a nie mieszańce więc coś tam jest .😉

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

I w końcu zaczynasz się dorabiać na swoim. 

Lżej jak pod zaborem Merlin?

O człowieku ja teraz wiem że żyje. Śpię a rośnie i takie tam. Gorzej jadam bo mnie nie stać ale tyle co przeżyć to wystarczy, wody dużo pije żeby nie czuć głodu 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

O człowieku ja teraz wiem że żyje. Śpię a rośnie i takie tam. Gorzej jadam bo mnie nie stać ale tyle co przeżyć to wystarczy, wody dużo pije żeby nie czuć głodu 

Korzystaj póki możesz. Jeszcze gdzieś mirabelki idzie znaleźć, może gdzieś jaka pieczarka na uwrociu się znajdzie. Szczaw toto już raczej po sezonie i jajko kacze też ciężko znaleźć świeże. 

Opublikowano
59 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Co cię skłoniło do wyzbycia się krów? 

Babka musi mieć jakąś duża ta rentę jak wyżyć z 3 krów?

Opublikowano
11 minut temu, HF86 napisał:

Dlatego napisałem chyba.

Nie masz gdzieś na oku odsadow angusa?

Papiery nie potrzebne, aby był tylko typ mięsny. 

Są. Bardzo biedne ale jeszcze właściciel nie dorósł do sprzedaży 

9 minut temu, gregor1284 napisał:

Długo by czekać 

Rok na mleko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v