Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, szymon09875 napisał:

Pół miliona za ciągnika 150 koni 🤦

Takie ceny, new holanda jak byś kupował to tez niewielka różnica.Case trochę tańsze Fend 150km 730 netto.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Pół miliona za ciągnika 150 koni 🤦

I gdzie tych pieniędzy potem szukać, jak nie ma trzy cyfrowego areału 🤔...i to jeszcze dobrej ziemi

6 minut temu, Leszy napisał:

Kurde, 5 miotów kotka pod korytem cielaków odchowała, i żaden wcześniej nie pożarł. 

Jak wpierniczał ostatniego, to wtedy dostał widłami, że jeszcze wyleciał z obory, ale pewnie by zdechnąć gdzieś w polach. 

Bo nie było na tyle odważnego, a ten się poczuł panem, bo został przygarnięty i nakarmiony, to poczuł zew natury. Kiedyś jednego kociaka uratowałem z takiej draki 

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, HF86 napisał:

Moje, obuwie letnie. 

Z jarego ni słomy, ni ziarka nie będzie niestety. 

Ja już się staram nie używać tego rodzaju obuwia. Dekta spokój nawet nie chce mi się nadrabiać co zesta pisali, nic dziś nie udało mi się popracować a gromada pieniędzy wpadła. Sklep chyba na tym wygwizdowie otworze 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

I gdzie tych pieniędzy potem szukać, jak nie ma trzy cyfrowego areału 🤔...i to jeszcze dobrej ziemi

Bo nie było na tyle odważnego, a ten się poczuł panem, bo został przygarnięty i nakarmiony, to poczuł zew natury. Kiedyś jednego kociaka uratowałem z takiej draki 

Rozmawialiśmy o tym kiedyś...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Na te trzycyfrowe areały to u nas mają jeszcze większe. :ph34r:

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Na te trzycyfrowe areały to u nas mają jeszcze większe. :ph34r:

U nas mają większe na areały o trzy razy mniejsze niż trzy cyfry. I to po kilka sztuk 🤷

• Like 2
Opublikowano
50 minut temu, pedro2 napisał:

No gdzie.

Toć mówił, że na wom nic nie będzie czepiał bo mikropompki szkoda 🙆

Już do prasy zaprzęgnięty , idzie dobrze 

1 minutę temu, Strongman napisał:

chłopi raczej biznesmeni.

nie wiem nie znam się , ja tylko zwykły rolnik z budżetowymi gratami , 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

chłopi raczej biznesmeni.

Przecież panuje opinie, że jakby rolnictwo jak biznes traktować, to już by większość upadłość ogłosiła ;)   

Opublikowano
28 minut temu, 6465 napisał:

Kaczyński z lichocką był dziś w Łowiczu. Jak jakiś przeciwnik zaczął coś krzyczeć do kaczora żeby przeprosił to mu dali gazem po oczach 🤣🤣🤣🤣🤣

Śmieszne... strasznie śmieszne...

Opublikowano

U nas mówią ze stać cię na wódkę to wino kup ze z kredytami trzeba ostrożnie a tez mówią ze lepiej wziąć coś na kredyt fabryczny 0 niż się nazbiera kasy bo ta rzecz podrożeje i nim nazbierasz to nie kupisz.

Opublikowano (edytowane)

Ja tez bym się trzymał jak bym miał kupić z 10 ha w jednym kawałku za nie duże pieniądze za ha a jak za duże to walić to.

A kredyty fabryczne maszyn są naprawdę dobre.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Przecież panuje opinie, że jakby rolnictwo jak biznes traktować, to już by większość upadłość ogłosiła ;)   

Bo tak by było...przyklad ode mnie ze wsi...jeden, uważający się za fantastycznego gospodarza wziął w dzierżawę całe gospodarstwo po zmarłym sąsiedzie...umowa notarialna na 10 lat, wszystko lege...nie wiem jaki czynsz, ale to nieistotne... wiedział, że będzie to sprzedawane po ogarnięciu formalności spadkowych, ale był przekonany, że skoro jest dzierżawcą i ma prawo pierwokupu, to kupi, kiedy mu będzie wygodnie...no i w pół roku później sprawił se nowy ciągnik i parę maszyn na kredyt. Po kolejnych 6 miesiącach siostra zmarłego stała się właścicielem spadku i powiadomiła go pisemnie, że sprzedaje , wyznaczając termin 2 tygodni na skorzystanie z tego prawa. A że biedak był zadłużony po uszy i kolejnego kredytu chyba nie mógł uzyskać, to po dwóch tygodniach, dostał pocztą wypowiedzenie umowy, a po kolejnym miesiącu się dowiedział (również pisemnie, że pod płotem będzie miał nowego sąsiada i po zakończeniu zbiorów ma wydać całość dzierżawy w jego posiadanie). Jeszcze jest możliwość, że mu się agencja przychrzaniła do tych zakupów, które wcześniej zrobił, bo pogadują na wsi, że miał to nierozliczone w chwili, kiedy otrzymał wypowiedzenie umowy dzierżawy, ale tego nie wiem dokładnie więc plotek nie powielam. Taki to biznesmen🤷...

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Bo tak by było...przyklad ode mnie ze wsi...jeden, uważający się za fantastycznego gospodarza wziął w dzierżawę całe gospodarstwo po zmarłym sąsiedzie...umowa notarialna na 10 lat, wszystko lege...nie wiem jaki czynsz, ale to nieistotne... wiedział, że będzie to sprzedawane po ogarnięciu formalności spadkowych, ale był przekonany, że skoro jest dzierżawcą i ma prawo pierwokupu, to kupi, kiedy mu będzie wygodnie...no i w pół roku później sprawił se nowy ciągnik i parę maszyn na kredyt. Po kolejnych 6 miesiącach siostra zmarłego stała się właścicielem spadku i powiadomiła go pisemnie, że sprzedaje , wyznaczając termin 2 tygodni na skorzystanie z tego prawa. A że biedak był zadłużony po uszy i kolejnego kredytu chyba nie mógł uzyskać, to po dwóch tygodniach, dostał pocztą wypowiedzenie umowy, a po kolejnym miesiącu się dowiedział (również pisemnie, że pod płotem będzie miał nowego sąsiada i po zakończeniu zbiorów ma wydać całość dzierżawy w jego posiadanie). Jeszcze jest możliwość, że mu się agencja przychrzaniła do tych zakupów, które wcześniej zrobił, bo pogadują na wsi, że miał to nierozliczone w chwili, kiedy otrzymał wypowiedzenie umowy dzierżawy, ale tego nie wiem dokładnie więc plotek nie powielam. Taki to biznesmen🤷...

Przeszarżował. Nie chce mi się sprawdzać, ale chyba coś koło 90% nowych firm upada. Wygląda, że na 10 odważnych jeden sukces osiąga. Szansa, że się wybijesz na dzierżawie nowego gospodarstwa jest jeszcze bardziej licha . 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Qwazi napisał:

Nie wiem Wiesiu, czy właśnie nie stworzyłeś regionalnej nazwy trunku 🤔😉

Teraz to tak tego nie piją za bardzo, ale jak zima przyjdzie i zimno to każdy jak wychodzi na robotę to dla rozgrzania 50 jak we Włoszech z winem, casem jak rozmawiam z ludźmi to trudno stwierdzić czy on coś soknął czy nie bo go alkomatem sprawdzać nie będę taka podlaska rzeczywistość wszyscy piją ale pijakami nie są, majątki wielkie budują taka tradycja, zresztą czasem się zastanawiam czy ktoś po spożyciu czy nie i trudno to stwierdzić.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał:

Taka przenośna a walą bamberek bo prawie każdy robi.

5 minut temu, Qwazi napisał:

Nie wiem Wiesiu, czy właśnie nie stworzyłeś regionalnej nazwy trunku 🤔😉

Trunek godny ambitnego rolnika :D 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Leszy napisał:

Przeszarżował. Nie chce mi się sprawdzać, ale chyba coś koło 90% nowych firm upada. Wygląda, że na 10 odważnych jeden sukces osiąga. Szansa, że się wybijesz na dzierżawie nowego gospodarstwa jest jeszcze bardziej licha . 

Myślał, że będzie dziewczyna na niego czekała jak se pospłaca i zechce kupić, a tu krótko i na temat. Poszło 12 ha w ręce młodego chłopaka, któremu się biznes dobrze kręci i zechciał se gospodarstwo kupić, bo ma takie hobby🤷...

A swoją drogą to jestem ciekaw ile z tych 90% upadających firm powstało po to, żeby szarpnąć jakieś dofinansowania i upaść. Bo z moich lokalnych obserwacji wynika, że też to może być jakieś 90% (oczywiście z tych 90% upadających)

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
19 minut temu, Strongman napisał:

Teraz to tak tego nie piją za bardzo, ale jak zima przyjdzie i zimno to każdy jak wychodzi na robotę to dla rozgrzania 50 jak we Włoszech z winem, casem jak rozmawiam z ludźmi to trudno stwierdzić czy on coś soknął czy nie bo go alkomatem sprawdzać nie będę taka podlaska rzeczywistość wszyscy piją ale pijakami nie są, majątki wielkie budują taka tradycja, zresztą czasem się zastanawiam czy ktoś po spożyciu czy nie i trudno to stwierdzić.

Czy wczorajszy czy zaleczył 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v