Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu mam problem z podnośnikiemw moim Zetorze jest to dosc stary model.

ale wiekszosc czesci pasuje do niego od ursusa c-360 i zetorow.

Problem polega na tym ze gdy mam podniesiony podnośnik i uczepiony np.pług lub talerzówkę to podnośnik opada i unosi sie samoczynnie.

Gdy zwieksze obroty to szybciej opada i podnosi. Wcześniej mialem troche inny problem bo na rozgrzanym oleju nie podnosil mi wcale.

wymienilem pompe i i podnosi ale jest teraz problem z tym unoszeniem.

na duzych obrotach jest to dosc uciazliwe bo rzuca calym traktorem

Czy to wina rozdzielacza? nie chce wymieniac go w ciemno bo jest to duzy koszt pomocy.

Opublikowano

U mnie było tak w 7211 więc: zdejmij pokrywę, wyjmij rozdzielacz, wyczyść go, złóż z powrotem, zalej skrzynię nowym olejem, a przed tym wszystkim najlepiej kup taki preparat, który usuwa nagary z silnika - tu też się przyda,a następnie zrób tak jak ci napisałem. Być może też rozdzielacz jest źle złożony, ale to mało prawdopodobne. W Tucholi za regenerację śpiewają 350zł i ok. tygodnia się czeka.

Opublikowano

Ja mam tak samo w Zetorze 5211 przy większym ciężarze podnośnik opada i samoczynnie unosi się , przy większych obrotach jest problem bo strasznie rzuca ciągnikiem , wie ktoś może jaka jest tego przyczyna??

Opublikowano

Widzę , że każdy miał podobny problem i u każdego były inne przyczyny. Jakie masz ustawienia podnośnika do pracy, a chodzi mi o drugą dźwignie w podnośniku? Czy jak odepniesz łącznik i operujesz podnośnikiem też tak faluje? Sprawdź wałek skrętny, który ulokowany jest w górnym punkcie mocowania łącznika w ciągniku.

Opublikowano

ta druga wajche od trybu pracy podnisnika mam na srodku ustawiona.

a pierscienie i uszczelniacz na tloku mialem zmieniane.

widze ze bez zdejmowania calego tylu sie nie obejdzie.strasznie jest to uciazliwe.

jeden mechanik mowil mi ze to nie wina tloka i pierscieni bo wcale by nie unosil nie mialby cisnienia.

sprobuje rozebrac ten rozdzielacz i go wyczyszcze.

kolego do tucholi to drozej mnie wyjazd kosztuje...B) a juz mam nauczke ze lepiej nie regenerowac bo mialem juz regeneracje pompy i wraz trzeba bylo nowa kupic.B)

Opublikowano

kiedys u nas na skladnicy facet mowil mi ze za 1300 mi sprowadzi... B)

Kolego a mozesz troche opisac kjak ten rozdzielacz rozebrac?bede robil to pierwszy raz i nie chce popsuc a mam do tego tendencje... B)

Opublikowano

U mnie nie było problemu rozebrać i złożyć spowrotem, bo od początku (od 1989roku) mamy katalog i wg niego naprawiamy zetora. W 3511 powinno być tak jak w ursusie 4011, bo to jego rozwinięcie konstrukcyjne, tylko 3cyl.

Opublikowano

Mam problem panowie. Mam obracany płg do C-360 i często samoczynnie pług sie obraca powoli.. Siłownik jest ok bo jak mam odkręcone węże to całą noc nie drgnie pług. Ale zdarza się że jak obróci to już trzyma go dobrze ale częściej jest tak że powoli się obala. Można zrobić coś bez wymiany rozdzielacza? Bo po 1 brak czasu a po 2 taka przyjemność kosztuje. Bo dać do regeneracji to znowu tydzień przestoju B)

Opublikowano

Po 1 wyczyściłbym wszystko w środku takim preparatem jak do silników wlewa się przed wymianą.

Po 2 wymieniłbym wszystkie filtry od hydrauliki i wlał nowy olej.

Po 3 sprawdził szczelność pompy i rozdzielacza, ale stawiam jeśli już na rozdzielacz (zacina się jeśli samoczynnie obraca pług).

Przyczyną może być syf w hydraulice. Tak mięliśmy w 7211 po pożyczeniu przyczepy sąsiadowi i kiprowaniu jej zetorem B)

Opublikowano

No zacinać sie nie zacina chociaż tak jak by przy koncu jak juz ma ustawic go do pozycji odpowiedniej to chwile nie ruszasie i za chwile już ustawi go jak powinien być. Jutro jakoś się pokalecze a w neidziele rozbiore całą góre i będę robił B)

Opublikowano

Dziś troche zacząłem się kaleczyć z orką i przy gdzieś 4 obrocie pługa bardzo powoli to szło. Ustawienie w pozycje roboczą ok ale na początku powoli i pod koniec jakos nie było to płynnie tylko tak się zacinało Kawał poszedł, potem chwile stanął i powoli do końca go obrócił

Opublikowano

hejka mam pytanie w 7211 pada mi pompa olejowa już ledwo co dźwiga do góry pługi czy agregat muszę stawać po końcach wymienić pompę na nową ? czy może wystarczy wymienić uszczelnienia w niej na nowe? ktoś to robił? może podpowiedzieć jak to zrobić dobrze? jakim olejem hydraulicznym go zalać najlepiej ? pozdrawiam

Opublikowano

Mozesz spróbować wymienic pierscienie i uszczelniacz na tloku a wymiana pompy to koszt okolo 300-400 zlotych.

Wymien pierscienie i uszczelniacz to koszt paru zlotych i zobaczysz jak bedzie tak samo to trzeba pompe...

A najlepiej zalac "Hipolem" teraz to sie "Agrol" nazywa.

A przyczepe Ci dobrze wywraca?na zimnym oleju tez nie podnosi?

Opublikowano

którego filtra tego w moście czy obok silnika powrotu? Olej mam jakiś Hipol chyba 6 a jak się rozgrzeje olej to jest padaka... pługi tak wolno podnosi że szok a na zimnym oleju chyba najlepiej dźwiga co działać? A pierścienie i uszczelniacze są nowe z rok mają.