Skocz do zawartości

Ceres 95x remont półbiegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Chciałbym w tym temacie pokazać remont części skrzyni pośredniej w modelu Renault Ceres 95x. Opiszę co się tutaj w ogóle wydażyło. Podczas prac polowych ciągnik uległ uszkodzeniu, siew był wykonywany zestawem agregat+ siewnik (agromasz zestaw 3m) . W trakcie wykonywania prac coś hukło w skrzyni i ciągnik zatrzymał się w miejscu , odruchowo nacisnąłem sprzęgło i wyłączyłem bieg. Po chwili próbowałem załączyć bieg , przy puszczaniu sprzęgła że skrzyni wydobywał się świst i to powsyrzymywalo mnie do puszczenia całkowicie sprzęgła , żeby poprostu coś dalej się nie uszkodziło . Ogólnie ciągnik miał ochotę ruszać ale bałem się poddać go tej próbie. Świst że skrzyni wydobywał się na każdym biegu i w położeniu rewersu przód -tył . Na luzie rewersu nie było nic słychać. Traktor został scholowany na bazę.Na chwilę obecną wiem co się zadziało , mianowicie oberwane tarczki we wzmacniaczu momentu(tak to chyba się fachowo nazywa) zespół tarczek kosza i przekładni planetarnych. W tym temacie dodam zdjęcia z prac , oraz uszkodzonych elementów. Może podacie mi jakieś wskazówki bądź nakierujecie dlaczego tak to się mogło stać.

IMG_20231121_081104_3.jpg

IMG_20231128_155200_4.jpg

IMG_20231128_155218_7.jpg

IMG_20231128_155234_8.jpg

Edytowane przez nitedor
Opublikowano

IMG_20231108_192251_5.jpg

IMG_20231116_183624_9.jpg

dodam że model ten jest na rewersie mechanicznym a półbiegi elektrohydrauliczne.Uszkodzeniu uległ jeszcze trybik przekładni planetarnej tzw.satelita , wyłupany jest jeden ząb , później zamieszczę zdjęcie

a na jednym ze zdjęć możecie zauważyć że jest pęknięta jedna sprężyna która znajduje się pod koszykiem z tarczami. Ogólnie części już wszystkie zamówione, teraz czekam na dostawę i składamy.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Pawel507366
      Renault cergos 340
      Slabo działa wspomaganie
      Na niskich obrotach  miga kontrolka  niskiego cisnienia oleju w skrzyni i po tej akcji czasem samo włącza się przedni napęd 
      Pompa  wymieniona 3 lata temu i nic nie zmieniło  ostatnio wymieniłem cały olej na nowy fusch  wymieniłem orbitrol chciaz stary założyłem do kombajna i działa idealnie  wiec sam nie wiem co jeszcze może być problemem 

• Przez agrocase4220
      Witam. Mam problem z temperaturą w renault 103 14 tx.
      Problem polega na tym, że raz termostat się otworzy raz nie. Termostatów wymieniane było kilka i za każdym razem problem na chwile ustępował. Korek chłodnicy mam nowy, pompa, chłodnica wszystko nowe. W ciągniku mam zamontowana nową nagrzewnicę w kabinie na samym dole. Zauważyłem, że jak nie chce się włączyć obieg to i nagrzewnica nie grzeje. Ciągnik był odpowietrzany wielokrotnie. Coś jest z zapowietrzaniem układu. Czy może być to przez nagrzewnicę? Co jeszcze może mieć wpływ na to, że układ się zapowietrza?
    • Przez macherr
      Renault z 3 półbiegami sprzęgło szarpało przy każdym ruszeniu, nowa pompa trzy sekcyjna, nowe tarcze w skrzyni, ciśnienie na bloku zaworowym wyregulowane 23 bary, nowy olej ,nowe filtry skrzyni , sprawdzony potencjometr sprzęgła , sprawdzone wszystkie połączenia , sprawdzone cewki a sprzęgło dalej szarpało. Napisze bo może ktoś ma taki sam problem. Rozebrałem  zawory proporcjonalne ( rozkręca się je od środka ) i wcale nie były zacięte tam gdzie pracuje tłoczek w oleju lecz  zacięty był tłoczek ten który pociąga cewka  znajduje się wewnątrz za  popychaczem.  Cienki śrubokręt, nafta, godzina ruszania i tłoczek zaczął pracować lekko ( a już zacząłem szukać nowego zaworu,  cena około 800 zł. )  Ciągnik rusza normalnie można wyczuć sprzęgło.
    • Przez Kolo12
      Cześć,mam nietypowa sprawę czy może ktoś podesłać zdjęcie jak mają być zamontowane przewody wtryskowe bo mam odkręcone i nie jestem pewien.Renault 133.14 pompa Lucas cav chodzi mi o kolejność na pompie gdzie jest który wtrysk.
    • Przez krzysiek16m
      W tym temacie, prosiłbym o zamieszczanie instrukcje obsługi, katalogów części do ciągników marki Renault.
  • Dodaj nową pozycję...
v