Skocz do zawartości

Leasing czy wynajem długoterminowy samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co w obecnych czasach jest lepszą opcją? Najem długoterminowy auta czy jednak jego zakup? Mam obecnie dylemat, chcę kupić samochod. Mam 100 tysięcy gotówki (mam świadomość, ze przy obecnych cenach samochodów nie kupię niczego naprawdę konkretnego).
Obawiam się, że już przy wyjeździe z salonu auto sporo straci na wartości. I po kilku latach eksploatacji będzie warte 50% tego co zapłaciłem.
Jakieś opinie?

Opublikowano

Najem jest idealną opcja jeśli nie ma się wolnej gotówki albo chcesz jeździć autem premium. Z drugiej strony obecnie są dośc wysoko oprocentowane lokaty tak wieć opłaci Ci się na pewno włożyć te 100 tysięcy na przykład na lokatę. Generalnie auto to nie inwestycja ale koszt i musisz się zawsze liczyć z tym, ze straci na wartości.

Opublikowano

miałem brać w leasing auto  za 150k ... Chodzi o to że dziś takie np. bmw [ inne też] to dykta i styropian, blacha papier i  zdałem sobie sprawę że siedze na prawdziwej skórze tylko  10x tańszej... ale trzeba zmienić. Leasing przy 100k wychodzi  ~OKOŁO 115-120 do  spłaty.. to ja ich pierydole i kupie tańsze za gotówke.. i  ze skórą a nie przereklamowaną dyktą, A auto do ciorania 30tyś rocznie za 150k to trzeba mieć z deklem nie tak... w takim aucie poleasingowym "dzisiejszym" z przebiegiem 80-120tyś może paść silnik, skrzynia i nie jest to nic nadzwyczajnego. Amortyzacja? używke można zamortyzować przez 30 mcy 

Opublikowano
Nikkallo napisał:

Co w obecnych czasach jest lepszą opcją? Najem długoterminowy auta czy jednak jego zakup? Mam obecnie dylemat, chcę kupić samochod. Mam 100 tysięcy gotówki (mam świadomość, ze przy obecnych cenach samochodów nie kupię niczego naprawdę konkretnego).
Obawiam się, że już przy wyjeździe z salonu auto sporo straci na wartości. I po kilku latach eksploatacji będzie warte 50% tego co zapłaciłem.
Jakieś opinie?

jeżeli na firmę czy na działalność to każda opcja jest dobra wystarczy przedyskutować z księgowa prywatnie to zależy kto co lubi za 100ty to szału teraz nie będzie jakaś toyota auris skoda scala może jakiś opel Astra nie wiem czy nie lepiej poszukać jakiejś 2-3letniego ale klasę wyzej

Opublikowano

zależy od umowy z najmem

Nikkallo napisał:

Czy w przypadku najmu auto potem mozna wykupić jeśli mi się na przykład będzie nim dobrze jeździło?

tylko czy leasing czy wypożyczalnia zarobi na Tobie 20% więc na osobę prywatna bez sensu

Opublikowano

Jak najbardziej. Wiele osób jednak z tej opcji rezygnuje bo woli po prostu wziąć sobie inne nowe auto. W podobnej cenie najmu. Ma to tę zaletę, że nie trzeba martwić się o sprzedaż.

Opublikowano

W sumie racja, a jak wyglada kwestia zdania samochodu. Zastanawia mnie jak jest z uszkodzeniami czy ewentualnymi otarciami w trakcie użytkowania. Firma pobiera za to kasę?

Opublikowano

Nie wiem jak wyglada sytuacja w innych firmach ale mogę opisać jak to wyglada we Wspomnianym Master1. Wiadomo, ze po okresie wynajmu nie będziesz zdawał auta w stanie idealnym, jakieś drobne rysy czy otarcia zawsze się znajdą bo wynikają z eksploatacji samochodu. Jednak jeśli nie są to jakieś duże uszkodzenia, ponadnormatywne to firma nic Cię za to nie policzy. Dostaniesz pod koniec po prostu fakturę rozliczeniową. Jeśli będzie niedoprzebieg to również powinni Ci zwrócić kasę.

Opublikowano

ja mam inne doświadczenia niż kolega wyżej i nie jest tak kolorowo jak wyżej pisze nie znam firmy co by oddawala kasę za nie wykorzystany limit km . ale zdarzało mi się dopłacać za przekroczenie limitu km obecnie korzystam z 3 wypożyczalni w jednej oddawałem i nic się o nic nie pytał za bardzo oddałem i było ok o pozostalych nie będę tu pisal ale jak masz jakieś rysy wgniotki itp liczą Ci szkodę parkingową i zmieniło się prawo i szkody parkingowe zabieraj Ci zniżki w ubezpieczeniach inne są stawki i warunki jak się negocjuje duża flotę do dużej firmy a inaczej jest jak do działalności jednoosobowej

Opublikowano

Jak dla mnie świetna sprawa, jesli komuś oczywiście opłaca się pod względem finansowym. Formalności zwiazane z zawarciem umowy są bezstresowe oraz szybkie, w przypadku leasingu jest więcej załatwiania, więcej wypełniania papierów i ogólnie trudno jest go dodać, szczególnie jeśli chcesz wziac na nową firmę. Poza tym zwykle nie czeka się na auto długo, no chyba, że chcesz coś naprawdę ekskluzywnego.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie przeglądam sobie ofertę na stronie master1 i spodobało mi się kilka samochodów. Jednak z tego co widzę to podają stałą ratę, co się dzieje przy galopującej inflacji/wiborze? Podnoszą ratę?

Edytowane przez Nikkallo
Opublikowano

Według mnie ważne jest by znaleźć dobrą firmę leasingową. Mój mąż brał auto w LEASING sos. Ogólnie ich oferty okazały się dla nas bardzo korzystne pod względem umowy jak i cen, dodatkowo kontakt z obsługą był bez żadnych problemów