Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam panie i panów. 
Mam łąkę na której trawa ma już ponad 30 lat. Kosiłem ją 3 razy w roku, pH uregulowane, zasobność w składniki pokarmowe ok. wiosną tego roku opryskałem chwasty na tej łące i bez orania po pierwszym pokosie chcę wsiać trawę, pełną dawkę 40 kg/ ha. 
Zastanawiam się czy to ma sens bo u nas panuje straszna susza i nie zapowiada się na deszcz. 
Gleba jest torfowo murszowa, od góry cienka warstwa torfu a dalej biała zimna gleba.

Wiosną woda stała na tej łące a teraz już sucho. 
Dzieki wszystkim za odpowiedz.

Jakie gatunki traw sprawdzą się najlepiej na takiej glebie. Dodam jeszcze że bardzo często od listopada do kwietnia stoi na tej łące woda ( miejscami)

Edytowane przez krzys111

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez soldis
      Jak to jest z tą zmianą na TUZY?
      W ewniosku wyskakuje mi powiadomienie, że JEŚLI na danej działce deklarowałem nieprzerwalnie przez 4 ostatnie lata TUZ lub uprawę kwalifikującą się do TUZ, to kolejna 5 deklaracja tej rośliny spowoduje zmianę kwalifikację gruntu na TUZ. 
      Na jednej działce od wielu lat mam zdeklarowaną koniczynę białoróżową.
      Czy istnieje ryzyku, że po złożeniu wniosku zmienią mi to na TUZ?
    • Przez Balzak
      Wymieńmy doświadczenia kto co stosuje.
    • Przez Krzys375
      Witam, 
      Zniszczyłem starą łąkę która nie dawała praktycznie zbioru kilkanaście lat do połowy roku stała woda miejscami nie schodziła cały rok. Od kilku lat nie ma problemu ze stojąca wodą ale niestety trawa o ile można tak nazwać nie była dobrym materiałem. 
      Na jesień chce zasiać trawę wieloletnią ale co do tego momentu zasiać żeby zebrać dużo masy na sianokiszonkę w baloty.
      Ziemia raczej taka bardziej torfowa, stara trawa po skoszeniu i wysuszeniu śmierdziała takim kwasem. 
      Łącznie 2.5 ha
      Mam 1 wolną jednostkę kuku ale czy to wyjdzie? 
    • Przez DrDeutz
      Witam serdecznie, w ubiegłym roku na jesień zakupiłem włókę – tutaj teraz takie krótkie proste pytanie – jaka powinna być kolejność – najpierw włókowanie łąk potem nawóz , czy najpierw nawóz potem włóka? Jak to u was wygląda? Będę mega wdzięczny za wszystkie odpowiedzi
    • Przez logan3512
      Witam,potrzebuje kupić włóke do ursusa 3512 i nie wiem jaka wybrać szerokość i z jakiej firmy polecacie a z jakiej odradzanie ,może być rozkładana ręcznie i będzie służyć głównie do rozgarnia kretowisko na łakach
  • Dodaj nową pozycję...
v