Skocz do zawartości

Wybór deszczowni szpulowej. Opinie o producentach

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć. Odświeżam trochę tematy, bo mało informacji w tej sprawie. Szukam rzetelnych informacji na temat deszczowni. Najbardziej na tą chwile przyglądam się producentom t.j Irrimec, RM, Pioggia. Co najlepiej dobrać do takiej maszyny? Jeśli ktoś posiada inne deszczownie i poleca, to tez proszę o komentarz. 

Opublikowano

Napewno rozbudowany komputer z możliwością ustawienia dawki w litrach na metr na odcinkach pola, moduł GSM żeby informowała cię na telefon kiedy skończyła lub żeby za pomocą SMS dowiedzieć się ile metrów jej zostało. Wózek na 3 kołach możliwie największych oraz działko z przerwaniem strumienia od dołu, żeby w razie ustawienia sektora wracało z tą samą prędkością a nie szybciej. Dodatkowo warto odrazu wyposażyć pompę w wyłącznik ciśnieniowy żeby jak deszczownia po zakończonej pracy otworzy zawór zrzutowy wyłączyła się sama.

Opublikowano
11 minut temu, karczikpr napisał:

Napewno rozbudowany komputer z możliwością ustawienia dawki w litrach na metr na odcinkach pola, moduł GSM żeby informowała cię na telefon kiedy skończyła lub żeby za pomocą SMS dowiedzieć się ile metrów jej zostało. Wózek na 3 kołach możliwie największych oraz działko z przerwaniem strumienia od dołu, żeby w razie ustawienia sektora wracało z tą samą prędkością a nie szybciej. Dodatkowo warto odrazu wyposażyć pompę w wyłącznik ciśnieniowy żeby jak deszczownia po zakończonej pracy otworzy zawór zrzutowy wyłączyła się sama.

Okej. A jeśli chodzi o sam wybór zraszacza to widziałem różne nazwy. Czymś to się różni czy tylko firma inna?

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Z tych 3 co wymieniłeś to tylko rm, i nie działko tylko konsola.

Dlaczego RM i tamte czemu nie? Rozwiń wypowiedz. 

19 godzin temu, karczikpr napisał:

A to już nie wiem nie jestem zorientowany, ja mam quasar i jestem zadowolony. On ma regulację wysokości strumienia oraz  prędkości obrotu.

20230218_143603.jpg

Realnie jaka jest max szerokość na tym działku?

Opublikowano

Nigdy tego nie sprawdzałem ale myślę że przy bez wietrznej pogodzie, działkę o szerokości 50m powinno dać radę, ja podlewam takie o szerokości 45 metrów i daje radę. I tu warto wspomnieć że żeby było dobrze podlane to woda musi lecieć z 4 -5 metrów dalej niż chcesz faktycznie podlewać. Bo inaczej na skraju działki wyjdą ci zęby i rośliny nie będę miały tyle samo wody. Co do wpisu wyżej, w mojej ocenie RM to pokraki a nie deszczownie, wszystko w innym miejscu, obsługa skrzyni, komputer, moduł GSM na wierzchu. Osobiście mam ocmisa i polecam, podobny, wręcz identyczny jest irtec, jeszcze Bauer jest ciekawy. A do konsoli to fajnie jak ma się płaskie pole i bez słupów energetycznych. Bo z słupami to już całkowicie odpada konsola, a z nierównym polem jest ryzyko obalenia konsoli. U mnie u znajomego był przypadek że konsole na polu obalił. Po drugie konsola jest o wiele droższa od działka.

Opublikowano
2 godziny temu, karczikpr napisał:

Nigdy tego nie sprawdzałem ale myślę że przy bez wietrznej pogodzie, działkę o szerokości 50m powinno dać radę, ja podlewam takie o szerokości 45 metrów i daje radę. I tu warto wspomnieć że żeby było dobrze podlane to woda musi lecieć z 4 -5 metrów dalej niż chcesz faktycznie podlewać. Bo inaczej na skraju działki wyjdą ci zęby i rośliny nie będę miały tyle samo wody. Co do wpisu wyżej, w mojej ocenie RM to pokraki a nie deszczownie, wszystko w innym miejscu, obsługa skrzyni, komputer, moduł GSM na wierzchu. Osobiście mam ocmisa i polecam, podobny, wręcz identyczny jest irtec, jeszcze Bauer jest ciekawy. A do konsoli to fajnie jak ma się płaskie pole i bez słupów energetycznych. Bo z słupami to już całkowicie odpada konsola, a z nierównym polem jest ryzyko obalenia konsoli. U mnie u znajomego był przypadek że konsole na polu obalił. Po drugie konsola jest o wiele droższa od działka.

Bo tak właśnie patrząc producentów na olx, napisane jest ze nawet do 100m rzuca wodę przy wężu 75. Ja mam 40ha w jednym kawałku wiec im szerzej tym lepiej. U jakiego dealera zakupiłeś ocmisa?

Opublikowano

RM jest z tych trzech najlepiej wykonany. Ocmis, irrimec, irtec to klony, różnią się kolorem, coś jak w ciągnikach same, df, lamborghini. Osobiście mam bauera z konsolą. Obalenie konsoli? Jak?

Opublikowano

Mam swoją od 13lat i nigdy nic takiego nie miało miejsca. Nigdy nawet końcówka konsoli ziemi nie tknęła. Jak nierówne musi być pole? Bruzdy na 1m głębokości? Prędzej przewrócisz wózek z działkiem.

Opublikowano
13 godzin temu, jacek1296 napisał:

RM jest z tych trzech najlepiej wykonany. Ocmis, irrimec, irtec to klony, różnią się kolorem, coś jak w ciągnikach same, df, lamborghini. Osobiście mam bauera z konsolą. Obalenie konsoli? Jak?

A dziś rozmawiałem z przedstawicielem irrimeca to powiedział odwrotnie jak Ty, ze Irrimec wyróżnia tamto i tamto a te inne to tylko farba się różnią. 

Opublikowano
17 minut temu, jacek1296 napisał:

Obejrzyj je na spokojnie i porównaj sam. Zobacz np. z jakiej blachy zrobiony jest bęben. Za takie pierdolenie już irrimeca bym odrzucił.

No właśnie dealer wspominał o bębnie, ze jest jednolity, a nie ażurowy oraz głównie o turbinie, ze jest bez „by pass”.

Opublikowano
12 minut temu, jacek1296 napisał:

A co mówił dealer rm? Widzę, że szukasz potwierdzenia, aby kupić irrimeca.

W piątek jadę ogladac dopiero RM 😁

Opublikowano
W dniu 21.02.2023 o 07:25, jacek1296 napisał(a):

Obejrzyj je na spokojnie i porównaj sam. Zobacz np. z jakiej blachy zrobiony jest bęben. Za takie pierdolenie już irrimeca bym odrzucił.

za takie pierdolenie to powinno sie odrzucac takie komantarze jak twój. ocmis i irtec to rzecywisice jedno i to samo albo włozyc w to irrimec to juz jawne robienie z ludzi głupków. przeceiz irrimec ma inny system zwijania, inny system ukladania weza na szpuli i inny system napedu turbiny... jesli to nie wplywa na ocene czy deszczownie sa podobne czy nie to idac twoim tokiem rozumowania wszystkie deszczownie jakie sa robione to jeden uj i mozna napisac ze ten twoj bauer to to samo co irrimec , irtec czy rm...