Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co tu pisiory mają do gadania? Juz nawet na matif mają wpływ? Bo jeśli chodzi o rzepak to cena nie odbiega od giełdowej. Z pszenicą zresztą podobnie. Kukurydza jest tylko zaniżona względem giełdy i tu faktycznie tego towaru najwięcej do nas wjechało 

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Wicherek napisał:

Ja mam tylko nadzieję , że każdy rolnik sobie przeliczy ile stracił na rządach pisiorów i więcej na nich nie zagłosuje , nic więcej nie możemy zrobić 

2 lata robiłeś reklame producentom silosów , a ostatnio za kampanie wyborczą się zabrałeś

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

A mnie zastanawia w jaki sposób  rząd negatywnie wpływa na ceny skoro np rzepak na giełdzie matif kosztuje teraz 2640 zł netto a w skupie 2600 zł netto? Myślicie że rządzący mają aż taki wpływ na światowe giełdy ? :) 

Trzeba być naiwny, żeby wierzyć w to, ze gdyby nie import rzepaku z Ukrainy, nasze firmy płaciłyby nam ze niego np 4000 zł przy cenie na matif 2640 zł 

Edytowane przez Rafi1979
  • Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie, że 100 % wpływu na ceny na świecie rządzący nie mają. Ale na to co się dzieje w PL mają. Mają wpływ na to jak nas zakłady azotowe kierowane przez rządowych nominatów łupiły i łupią na nawozach na paliwie. A co do cen zboża może rzepaku nie tak. To w PL zwłaszcza przy granicy z UA zboże dużo tańsze niż na giełdzie we Francji. Taki rządzący mają wpływ. 

46 minut temu, sw_kamil napisał:

A co tu pisiory mają do gadania? Juz nawet na matif mają wpływ? Bo jeśli chodzi o rzepak to cena nie odbiega od giełdowej. Z pszenicą zresztą podobnie. Kukurydza jest tylko zaniżona względem giełdy i tu faktycznie tego towaru najwięcej do nas wjechało 

Kukurydza pszenica jest zaniżona przy granicy ludzie pisali po 1200 za pszenicę. Rzepak faktycznie najmniej oberwał na imporcie z UA. 

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano

Zgadzam się z tym, ze mają jakiś wpływ na ceny np azotu. I gdyby rzepak był po 2600 zł netto, pszenica 1200 zł netto, a saletra amonowa np z Włocławka po 2000 zł netto byłoby w miarę ok. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Dlatego @Wicherek miał rację w tym co napisał. Pis nie dość, że złupił rolników to jeszcze przymyka oko na tak zwane zboże techniczne. Ja rozumiem by pomagać UA w tranzycie mają biedę. Ale można było jakoś lepiej tego dopilnować.

• Like 1
Opublikowano

Na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie wszystkie skupy się zamykają  ! są zasypane  po dach ukraińskim , nawet państwowa firma Zamojskie Zakłady Zbożowe wprowadziły awizację bo nie mają gdzie sypać  , to co będzie w żniwa ? jakie będą złodziejskie ceny  ?

Opublikowano (edytowane)

Znajmy mi mówił, że rozmawiał z firmą z centrum Polski mieli ofertę na pszenicę z UA po 900 zł plus transport. Nie wiem na ile to prawda nie wiem jakiej jakości było to zboże.

Opublikowano

Pamiętam jak na kanale gra o plon się z Grześka śmiali jak kontraktował chyba po 3600. Ja się śmiałem z tych co się śmiali i pisali, ze po 5 będzie. Ale przyznam szczerze nie spodziewałem się, ze aż tak stanieje liczyłem na 3.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Generalnie słabo żadnej pewności pszenica 1200 brutto ale też ciekawe jak długo ... Generalnie na rynku rzepaku marne zainteresowanie kupujących, terminy płatności 30 dni... A nawozy nasiona najlepiej przedpłata 

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Ja mam tylko nadzieję , że każdy rolnik sobie przeliczy ile stracił na rządach pisiorów i więcej na nich nie zagłosuje , nic więcej nie możemy zrobić 

Sami się ponownie wybiorą, wspomnicie moje słowa.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 15.01.2023 o 12:15, Fugeo napisał:

W żniwa będzie wahał się od 2400-2500 netto. W piątek lubelskie 2600 netto.

Gdzie dają 2600 sako to 2400 chyba mieli w cenniku

Opublikowano
10 godzin temu, pawelski napisał:

Kowalczyk, 2675 brutto cena z dziś.

Jak Ty liczysz 2550 netto płaci, vatowiec 8%, RR 7%

Opublikowano

Sory pomyliłem z Wożniakiem , Kowalczyk to gdzieś w lubelskom

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v