Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

To znaczy że nie wiesz co go spotkało, więc nie ma o czym gadać 

Ależ ty opanowany już miałem coś mu odpowiedzieć ale odpuszczę 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Nie wiem bo nie śledzę tu na bieżąco wszystkiego i nie kojarzę wszystkich użytkowników. 

To widać niestety i swoim idiotycznym wywodem mogłeś niektórych lekko podku,,, urazić 

1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Byłem i wyżej i niżej zależy od pozycji

I dalej nie wiele wiesz niestety 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano

Uspokój się Łolek. Chłopaki mają prawa do swojego zdania które z Twoim niekoniecznie musi się zgadzać 

Przed chwilą, livebird napisał:

Panowie i panie jeśli są pytsnie wiata drewniana  12 metrow szeroka 8 długa wysokosc przod 6m tył 4m  słupy co 4 metry jakiej grubości słupy, płotwy i krokwy? 

14x14 drewniane wystarczą. Murlata 14x14 a krokwa 7x14. Słupy w środku raczej będą i druga murłata?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Jeden mądry się znalazł i żonę docenił. 

Z 40 l oddaje

Ja tam doceniam swoją ale i Tomkową też bo miałem przyjemność poznać bardzo pozytywna i przesympatyczna dziewczyna kobieta 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Uspokój się Łolek. Chłopaki mają prawa do swojego zdania które z Twoim niekoniecznie musi się zgadzać 

14x14 drewniane wystarczą. Murlata 14x14 a krokwa 7x14. Słupy w środku raczej będą i druga murłata?

Tak, myślałem nad 20x20 słupy murłata czy tam płotwa tez 20x20 z tym ze nie jestem jeszcze pewien czy nie zrobie 15 x8 i wtedy słup co 5 metrów to wtedy 20x20 by chyba pasowało? Narazie woże sosny na tartak i musze im napisac jakie grubosci chce a stawial bede moze przed zniwami albo przed jesienią

Opublikowano
18 minut temu, gregor1284 napisał:

Co wliczales licząc ta cene wyprodukowania litra mleka?

Pasze objętościowe (koszt wyprodukowania, zbioru i magazynowania), paszę treściwe i dodatki (koszt zakupu w odstępach miesięcznych po cenie z danego miesiąca), koszt prądu i obsługi urządzeń do domu i przechowywania mleka włącznie ze środkami do mycia i dezynfekcji, koszty weterynaryjne, unasienniania. Nie wliczalem kosztów pracy, bo moja hodowla jest za mała na to. Nie traktuje ją jak firmę tylko jak miejsce zatrudnienia. Ostateczny przychód z roku może stanowić uposażenie, a nie kapitał firmy i w przeliczeniu na godziny pracy w roku nie są to kokosy, tylko raczej lipa

Opublikowano
13 minut temu, gregor1284 napisał:

Ale ja spokojny jestem niespotykanie, tylko drażni mnie stawianie swoich poglądów jako oczywistą oczywistość bo sytuacja nie jest taka prosta 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jak by miał tam helikopter lądować. Krokwy pod blachę jak dasz te słupy co 5 metrów 14x7 w zupełności Ci wystarczą 

Posiadasz nieprzeciętnie szerokie spektrum wiedzy i zainteresowań jak na dziada Mieciku

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Ale ja spokojny jestem niespotykanie, tylko drażni mnie stawianie swoich poglądów jako oczywistą oczywistość bo sytuacja nie jest taka prosta 

Po to jest forum żeby dyskutować. Drażni Cię to ale próbujesz sam to zastosować aj Ty nie dobry 😉😃

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Amortyzacja sprzętu, budynków, właśnie tych kosztów pracy itp itd. Żeby to naprawdę policzyć wszystko to wychodzi ze się nie opłaci 

Masz rację. To jest słabe, jeśli za 2 razy tyle godzin, co na etacie masz średnio 3,5 tys miesięcznie przy cenowo dobrym roku 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Co się bardziej nam opłaca odstawienie mniejszej ilości litrów ale z wyższym tłuszczem czy odstawienie większej ilości litrów ale z mniejszym tłuszczem?

W zależności od odbiorcy, ale chyba litry 

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Po to jest forum żeby dyskutować. Drażni Cię to ale próbujesz sam to zastosować aj Ty nie dobry 😉😃

Gdzie 🤔wobec kogo 🤔

Wiesz że ja tu nikogo nie udaje jak mnie coś drażni to wale prosto w oczy 

Aaa o Marcina ci chodzi  no to ewenement jest 😉

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Co się bardziej nam opłaca odstawienie mniejszej ilości litrów ale z wyższym tłuszczem czy odstawienie większej ilości litrów ale z mniejszym tłuszczem?

To jest moim zdaniem niezbyt dobre podejście, bo parametry powinny się zawierać w normach dla zdrowych krów. Zarówno za niski, jak i zbyt wysoki tłuszcz lub białko wskazują na zaburzenia metaboliczne, więc i jedno i drugie nie jest opłacalne 

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Posiadasz nieprzeciętnie szerokie spektrum wiedzy i zainteresowań jak na dziada Mieciku

A jakoś tak. Trochę szkół, trochę szkoleń, trochę praktyki a ponadto jak czegoś nie wiem to niejedną noc zarwę zeby się dowiedzieć jak coś jest zrobione czy jak działa. A jak wiesz jak coś działa to i wiesz jak usterkę usunąć czy dlaczego cos nie działa. 

• Like 3
Opublikowano
23 minuty temu, gregor1284 napisał:

A jakby 7x18 i odpuścić słupy?

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

W zależności od odbiorcy, ale chyba litry 

Gdzie 🤔wobec kogo 🤔

Wiesz że ja tu nikogo nie udaje jak mnie coś drażni to wale prosto w oczy 

Aaa o Marcina ci chodzi  no to ewenement jest 😉

Z litrami masz rację. Nie o Marcina mi chodzi tylko o ten covid. Chłopaki mają swój pogląd i przy nim będą obstawać, Ty masz swój i przy swoim będziesz obstawać. Tak ma być bo nie jesteśmy krowami czy innym bydłem i tu nie ma się co spierać 

Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

To jest moim zdaniem niezbyt dobre podejście, bo parametry powinny się zawierać w normach dla zdrowych krów. Zarówno za niski, jak i zbyt wysoki tłuszcz lub białko wskazują na zaburzenia metaboliczne, więc i jedno i drugie nie jest opłacalne 

Tak mowi stara szkoła.Czy według Ciebie tłuszcz na poziomie 3.8 jest odpowiedni?

4 minuty temu, MonteChristo napisał:

A jakby 7x18 i odpuścić słupy?

Już bardziej 8x18 ale takie krokwy to pod ceramikę idą. Ja bym jednak tą murłate na środku dał.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v