Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

@Agrest ale ty słomy nie sprzedajesz, co by hodowcy najchętniej kupili. ;) 

O przepraszam. 20ha na olx wystawiłem przed źniwami. Nawet nikt łańcuchem nie zadzwonił.

A codziennie po dwa składy na tablicach WSI  słomę z jeszcze dalszych terenów wozi

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

To odemnie.

Praktycznie cały czas wożą ,  zabudowa typowa do słomy 

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

To jedynie zapasny. Kto w dzisiejszych czasach wóz siuntką miesza? 

No ja nie...bo pierwsze primo: nie siuntki i drugie primo (albo secundo): nie mam wozu🤷😉🤭...i o ile był czas, że myślałem o takim zakupie, to już mi przeszło...idę w innym kierunku...jeszcze trochę i nie będzie mi potrzeba ani wozu, ani słomy, ani kukurydzy🤷...

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Przestańcie namawiać ludzi na likwidację hodowli. Nie tędy droga. Ja jako mały zbożowiec chcę mieć rynek zbytu.😁

Gregora nie widać. Pewno po zmroku plakaty wyborcze zrywa🤣

O już jest🤭

Mleczarze zboża nie kupują , weź takiego Big milka z 3 ha mu starcza 🙂 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

O przepraszam. 20ha na olx wystawiłem przed źniwami. Nawet nikt łańcuchem nie zadzwonił.

A codziennie po dwa składy na tablicach WSI  słomę z jeszcze dalszych terenów wozi

Żeby było blisko do mnie to jeszcze by się bili o te słome

@gregor1284 cóż Ci tak wesoło 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mleczarze zboża nie kupują , weź takiego Big milka z 3 ha mu starcza 🙂 

Mam kuzyna,może siąść że Sławkiem przy stole....

Ma 0.5ha zboża -i to ku..wa  dla gołębi 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Praktycznie cały czas wożą ,  zabudowa typowa do słomy 

Dużo tych ludzi jest,oni wożą bo w moich stronach fabryki podkładu z pieczarek a rok temu był pożar i zapasy się spaliły zresztą tu były foty ktoś wstawił.Tez kilka skupów kukurydzy bazuje na słomie do suszenia.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Dnia 16.06.2023 o 18:17, bratrolnika napisał:

Ateca na koniec maja 156tys.zł, za 1.5TSI, wyposazenie nie wiem jakie, ale jak pokazowa w salonie to pewnie bogata wersja 

to pewnie dyrektory takie u nas podostawali służbówki 

IMG_20231011_140434.jpg

Opublikowano (edytowane)

W tym roku płacili 70zl za belkę 150 która wazy 330kg czyli 3 na tonę 210zł ,sami prasują zabierają.

A firm jest dużo a to wokas co robi ziemię ogrodową ,czy fabryki podkładu, firmy na całą Polskę duże.

Ogólnie prawdziwi dużi rolnicy nie sprzedaja tylko mali i dzierżawczy lub tacy co nie mają sprzętu aby sobie z tą słomą poradzić.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Przestańcie namawiać ludzi na likwidację hodowli. Nie tędy droga. Ja jako mały zbożowiec chcę mieć rynek zbytu.😁

Gregora nie widać. Pewno po zmroku plakaty wyborcze zrywa🤣

O już jest🤭

A sportowcem roku mam zostać 

Treniłem

22 minuty temu, Strongman napisał:

To odemnie.

Tą Ewkę co z Michasiem się kręci kojarzysz?

Opublikowano
19 minut temu, Qwazi napisał:

No ja nie...bo pierwsze primo: nie siuntki i drugie primo (albo secundo): nie mam wozu🤷😉🤭...i o ile był czas, że myślałem o takim zakupie, to już mi przeszło...idę w innym kierunku...jeszcze trochę i nie będzie mi potrzeba ani wozu, ani słomy, ani kukurydzy🤷...

Ty czasami to jak Marcin. 

Likwiduje kartofle 

Będę siał qq

Nie będę siał qq 

19 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Żeby było blisko do mnie to jeszcze by się bili o te słome

@gregor1284 cóż Ci tak wesoło 🤔

A bo mnie śmieszy 

18 minut temu, konteno napisał:

to pewnie dyrektory takie u nas podostawali służbówki 

IMG_20231011_140434.jpg

Bez co dyrektory? Z zeszłego roku już poniżej 100 kupi 

7 minut temu, Strongman napisał:

Co z tv z rolników.

To szydłowska?

Opublikowano
14 godzin temu, Qwazi napisał:

U mnie to trochę inaczej Piotrze. Budzę się i ręce zdrętwiałe. Za chwilę przechodzi i cały dzień tego nie czuję. Potem znowu rano, po przebudzeniu. Ale też nie codziennie. Pewnie kręgosłup już trochę wyeksploatowany. A dokładniej dyski. Tak kiedyś z neurologiem rozmawiałem, to twierdził, że jak jest takie drętwienie to na to wskazuje. A jak nie można np szklanki w ręku utrzymać, to dyski do wymiany

Mam takie same objawy. Nie zawsze tak się dzieje ale ostatnio częściej. Najgorzej żona już ma przepuklinę na kręgosłupie i objawia się to częstą rwą kulszową.

Opublikowano

A co bedziesz z nimi robił..ogólnie widzę że jakoś ta służba zdrowia opiernicza się tam na wschodzie, mnie jakby zaczął boleć ząb to jutro do 9 godz już bym miał zatrutego czy wyrwanego,oczywiście bez żadnych znajomości  i każdy by miał tak samo jak ja.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v