Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Właśnie 

I tak się powstrzymuje aby tym od przenicy głupoty nie zacząć wytykać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pigmei napisał:

W końcu mogę poświętować , żniwa pokończone, i trochę słomy zebrane. chciałem aby Rysiek pomógł  przy tej rajskiej robocie ale widocznie miał lepsze zajęcie 😉

Słomę w rolkach też mam ale to miał być mały powrót do starszego stylu pracy 🙂

AIL4fc_JXOeqOn5zSEhdu9nd6Ub5JYZo-0Y3RMe3ZWOtJUMty1Itd6ZCFRCUOhEoc-snAsncgwERLUOqHV4dvHBXERiV8fJ48epGxE0IuGmHHD4m5oxAXEGFdXLbqq-r6xMmXU-b44oR9_rDn_-5bX_gpy3UdE8VJiessJnzuNOpTqg0zY_7buftHPgYbrTPT6CKT0r0HfAUMDR28HlPCz6mvXrEwOz_eRqSOD6jHZqxB_-JtCQEdhokyQs2fVQWRz77sD-hQDJWQuUuF1hsU-tPD0lC3moMOWd9C3kUTm5bkaqfGgOvuz0ECMfLb2uU_kCTwqfUj4CS8kQgR9ChJu8v2mBM_uHjH41dBaN4sQLg4uCVZDpB5982lgxGTV3LzWTERDFnK0FiUW17Mfk4b_bcYBGYMES7D4rb9h6L2T_pm3JEk_RRpk0XhiYbYgFcaHOWmR7C4tDeqHFYS1YNLNNwf4VADqF9BRzlCLNXZYMCUWNi3LLl1-ZED0p_vhrsIPWdkg6pAIdHOZU6v966Iu7AazAm77jQBhGlJcf-n70qcHaZWxVLQp7Sr3f1yqRRcig3LfrgJd1iCmV-TlSEXqBmWDojgcEl7Y-dMyu0jknl7uR6XsvrbCesXbZ4Cs8KzJv6gGKTZ3R8vwFHttq3rMCFcNS60dLXK2Qy9n74gY_W65y6xePyMeHTQiGQ5bpkcekRNP-suS2N5mgdLOaxhiB2oNznWrsNXEiuf7tholg6bIuzxMZBarxHXsO6BNsK-Trj4NhoGbn_MQaRmr13kn5bgSvcjrD0JYzwd0Scz-iNILK9YNGEYu2zcQ-m3F2xy7aOIzyckakTQiOlO8N4FEn5yBtkiAy0J9W5W61f2BQshQSlvTiGJHxX9Nr1Ucr14arlEPrasUguV9rrL9HNH6PAhQ=w1241-h931-s-no?authuser=0

Czy gdzieś lepiej ciuka rzucić?

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Ani to wytrzymałe ani funkcjonalne ani wyględne 

I wcale nie tanie

Mam na dwa auta, drzwi do góry unoszone w kolorze antracyt i jestem bardzo zadowolony 

1693042652381570588141949375213.jpg

• Like 1
Opublikowano
Łolek napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Ani to wytrzymałe ani funkcjonalne ani wyględne 

I wcale nie tanie

Mam na dwa auta, drzwi do góry unoszone w kolorze antracyt i jestem bardzo zadowolony 

1693042652381570588141949375213.jpg

a u mnie grafit 🤭😁👍

Opublikowano
35 minut temu, soltys48 napisał:

To ewenement.

Z całym szacunkiem pier**le Twoją kapustę na równi z krowami mlecznymi @Łolek @Qwazi @Karol6130 czy @radekz200

Trzymam opasa i przy tym uprawiam zboża i pyrę. Wiem że robię to dobrze, może nie jest to mega dochodowe ale nie zazdroszczę Wam cudownych zysków i uwiązania jak pies przy budzie 

Toć kartofle tylko tyle co wsadzić i wykopać 

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

@Łolek@Karol6130 i inni chodowcy a jak bym tak za mleczne się złapał to było by co z tego?Tak z 50 na początek.Marze o takim roz....e jak w Czarnoszyjach i nie wiem jak do tego doprowadzić bo moja mi nie pozwala.Bańki na mleko jeszcze mam i stara studnia też jeszcze jest tylko kołowrotek muszę naprawic.Bardzo bym też chciał w wieku 50lat wygladac na 70 a wiem że hodowla pomogła by mi spełnić to marzenie.Rozrzutnik czarna białostocka też posiadam i kota który chętnie spożywał by mleko dojone z uje....ch w g...wymion.Spac w zasadzie też nie muszę najwyżej zdrzemnę się wtulony w krowi bok podczas dojenia.Posiadam też prasę kostkującą która jeden z zacnych uczestników tego forum kazał mi wyrzucić na złom bądź oddać do muzeum ale ja bardzo bym chciał prasować nią słomę na moich 39ha i zwozić w stertę aby słoma była w każdym zakątku mego skromnego ale ambitnego gospodarstwa.Dodam jeszcze że posiadam grunty rolne o klasie od 1 do 3b na których mogę zasiać przenice i osiągnąć 12ton  albo i wincyj bez problemu a składować ja mogę w chłodni po kapuście i śrutowa bendę ją moim zacnym srutownikiem z czasów PRL.Chlopaki pomóżcie mi spełnić te marzenia abym za 20lat mógł pochwalić się takim MF jakiego ma Karol i Fendtem jak Łolek.Mysle że czasy w jakich obecnie żyjemy są odpowiednie do rozpoczęcia przygody z bydłem mlecznym i zagwarantują bym się nie nudził i osiągał odpowiednie dochody.Dodam tylko że nie zależy mi zbytnio na pieniądzach grunt żeby robota była i abym mógł zj**....reszte życie sobie i rodzinie.Ogladam często na YouTube rolnika z Parczewa, bardzo podobają mi się jego przygody i chciał bym iść w jego ślady.Pozdrawiam.

Czy ciebie czasem córki koń nie kopnął w baniak 🤔

A jak nie to niech ci żona jebnie tej bańki, 

A tak na serio to myślę że bezzwłocznie powinieneś dzwonić do firmy Konrad oni dostarczą ci do domu dwa transporty holenderskich pierwiastek i myślę że na koniec tego roku będzie stał MF i dwa Fendty  kibicuje ci 👍💪

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

26 sierpnia Kościół obchodzi uroczystość Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej. Uroczystość maryjną i narodową. Dzisiejsze święto związane jest z sanktuarium maryjnym w Częstochowie.26 sie 2022

kazdy pretekst dobry zeby nie robic tylko chlac 🤣

cos sie zbiera na burze.

ja tez zaczalem sezon ziemniaczany-jak na razie wczesnie wykosilem-u kolegi tak zarosly ze pewnie nie bedzie co zbierac, u tesciowej na gorce uschly.

Opublikowano
30 minut temu, marcin19071980 napisał:

No jak przecież to 45000sztuk na ha razy 3zl sztuka to 135000zl i tym gardzisz.Łee bujasz ale zazdrościsz po cichu.

Kurna a ja napisałem 50tysięcy a tu 135 a pierdykam jutro biere się za kapustę, 

Opublikowano
jacus napisał:

kazdy pretekst dobry zeby nie robic tylko chlac 🤣

nie mierz wszystkich swoją miarą....

Łolek napisał:

..... uderzyłeś się w głowę ,,puste,, 🤔🤭😁

Opublikowano
11 minut temu, Łolek napisał:

A tak na serio to myślę że bezzwłocznie powinieneś dzwonić do firmy Konrad oni dostarczą ci do domu dwa transporty holenderskich pierwiastek i myślę że na koniec tego roku będzie stał MF i dwa Fendty  kibicuje ci 👍💪

Ale ja chcę takie jak wy macie.Nowszego już mam ale jest popsiuty.

6 minut temu, Łolek napisał:

Koniecznie 

Opublikowano

@marcin19071980miałem okazję za szczyla trochę zarobkowa ć u powiedzmy badylarzy to wiem jak to wygląda i żeby była jasność niczego nikomu nie zazdroszczę a ty mnie oznaczyłeś nie wiem czemu 

A co do wyglądu to Brad Pitt nie ma startu do mnie 😉

Opublikowano
50 minut temu, soltys48 napisał:

To ewenement.

Z całym szacunkiem pier**le Twoją kapustę na równi z krowami mlecznymi @Łolek @Qwazi @Karol6130 czy @radekz200

Trzymam opasa i przy tym uprawiam zboża i pyrę. Wiem że robię to dobrze, może nie jest to mega dochodowe ale nie zazdroszczę Wam cudownych zysków i uwiązania jak pies przy budzie 

Jaki tam ze mnie krowiarz🤷...500 l na odbiór...imitacja jeno...i to nędzna...a Ty żeś mnie tak wysoko w tym gronie ustawił🤦...

A tak poważnie, to w moich warunkach nie mogę robić nic innego, bo by to wszystko pier...ło, zatem specjalizacja niejako wymuszona. Chociaż lubię to, co robię i np kapusty bym nie chciał uprawiać, nawet za te magiczne 135 tys zysku. Tyle tylko, że moje gospodarstwo i hodowla inne, niż większość. Prowadzone po mojemu, w większości po prąd ogólnie przyjętych trędów...ale Ty to Przemysław dobrze wiesz...

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

@marcin19071980miałem okazję za szczyla trochę zarobkowa ć u powiedzmy badylarzy to wiem jak to wygląda i żeby była jasność niczego nikomu nie zazdroszczę a ty mnie oznaczyłeś nie wiem czemu 

A co do wyglądu to Brad Pitt nie ma startu do mnie 😉

Pytam profesjonaliste z byle ogoniarzem bym się nie zadawał.Powinienes czuć się wyróżniony.

Opublikowano
20 minut temu, Łolek napisał:

Mogę wspomóc mam cały osprzęt do dojenia tylko gumki pozmieniać i odkurzyć bo 25 lat nie uzywane

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

No to trzeba ze Zbyszkiem pogadać czy wykopie. Co za odmiana?

Mix vineta irga owacja bellarosa. Za duże mi urosly

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, soltys48 napisał:

Wiem wiem.....

Krowiarz może i słaby Jesteś ale producent cieluna już dobry

Ważne, żeby bydło krzywdy nie miało i w portfelu się wszystko zgadzało...reszta to rzeczy poboczne 😉...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, malaczarna napisał:

tylko gumki pozmieniać i odkurzyć bo 25 lat nie uzywane

No jak 25lat w jeda gumka zalozona to się nie dziwię że trzeba wymienić.Ale żeby założyć i nie używać to już nie rozumiem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v