Skocz do zawartości

Mierzenie wilgotności qq na skupie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam, mam pytanie . Dziś wywiozłem qq do skupu  fakt przy temp. minusowej i pierwsza próba kukurydzy prosto z przyczepy zrobiona przez pracownika  i wyszła 29.8 % . Wszystko było by ok , ale niestety szef skupu nie zgodził się na taki pomiar bo stwierdził , że to qq zamrożona i wynik jest zaniżony po czym wziął i podgrzał troszkę kukurydzy do próby i wyszło mu 31 % . I teraz nwm czy się zgadzać na takie próby czy to jest normalne i powszechne w innych skupach ??? A i druga sprawa jak np. wychodzi 32.6 % to jest zaokrąglane do 33 % , ale jak już jest np. 31.2 % to już tak zostaje i nie ma mowy o zaokrągleniu do 31 % ??? Czy u was też tak jest ??? 

Edytowane przez kingway
Opublikowano
1 minutę temu, peewee1984 napisał:

U mnie w jednym skupie liczą każdy rozpoczęty procent, czyli 31,1 jest liczony jako 32

Ooo to jeszcze lepiej ... choć do tego skupu odstawiam od 4 lat i do tej pory było wszystko ok , ale teraz kierownictwo się zmieniło i tak nabijają w butelkę .... A jaka cena qq mokrej u Cb ? I w jakim regionie ?

Opublikowano
3 godziny temu, kingway napisał:

Ooo to jeszcze lepiej ... choć do tego skupu odstawiam od 4 lat i do tej pory było wszystko ok , ale teraz kierownictwo się zmieniło i tak nabijają w butelkę .... A jaka cena qq mokrej u Cb ? I w jakim regionie ?

Łódzkie, teściu tam odstawiał w zeszły piątek to jeszcze dostał po 920, średnia wyszła 28% . Ojciec wczoraj skosił ale nie wiem jeszcze jak to wyszło.

Opublikowano
Dnia 19.11.2022 o 00:08, peewee1984 napisał:

Łódzkie, teściu tam odstawiał w zeszły piątek to jeszcze dostał po 920, średnia wyszła 28% . Ojciec wczoraj skosił ale nie wiem jeszcze jak to wyszło.

A jakbyś mógł to spytaj się ojca jak mu wyszło i jaka cena ?? Bo przez tydzień to ona drastycznie spadła :/ 

15 godzin temu, adam1968z napisał:

Mógł jeszcze w wodzie pomoczyć z godzinę i wtedy wykręcić wilgotność  popapraniec piepszony.

Nie kracz :P Bo jeszcze będzie tak robić .... Ale no w tym roku niestety górą są skupy , zresztą jak zawsze . Nie dość , że cena przy tych nakładach niska to i jeszcze człowiek się martwi czy wezmą bo wszystko zasypane .... No i mają okazję walić każdego na wszystkim i to  robią .... 

Opublikowano

jaki rejon polski-bo wszedzie podobno susza..

masz jakies zdjecia- u na II klasie ledwo 12 t wychodzi i kazdy sie cieszy , chcialbym widziec jak wyglada taka na 5/6 -te tony na tej klasie tez jakies inne ??

na 5/6 klasie u nas to nawet zajac w trawie koszonej raz w roku sie nie schowa.

mam troche IV b to moze tam zasieje kukurydze ??

Opublikowano
53 minuty temu, peewee1984 napisał:

Póki co wiem tylko że wyszło 48 ton z czterech hektarów, czyli nie najgorzej jak na 5/6 klasę. Cena i wilgotność będzie dopiero na fakturze. Jakiś dziwny system mają w tym skupie...

Jeszcze lepiej ....  to ja chociaż wiem co i jak od razu .. choć to marna pociecha bo już od razu wiem ile mnie ojebali.....

4 godziny temu, witejus napisał:

I co rok to bardziej walą.

Mam nadzieje , że ludzie zmądrzeją i mniej nasieją jak ja i wtedy skupy będą się prosić o towar  .... z 20 ha jak w tym roku może zasieje 6 ha tylko dla zasilenia gleby bo wiadomo warunek po tym jest ... a opłacalność no sorry , ale policzyć to  wszystko to tak też niezbyt ...

Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

jaki rejon polski-bo wszedzie podobno susza..

masz jakies zdjecia- u na II klasie ledwo 12 t wychodzi i kazdy sie cieszy , chcialbym widziec jak wyglada taka na 5/6 -te tony na tej klasie tez jakies inne ??

na 5/6 klasie u nas to nawet zajac w trawie koszonej raz w roku sie nie schowa.

mam troche IV b to moze tam zasieje kukurydze ??

Centrum kraju, łódzkie. U nas ta susza nie była az tak drastyczna. Stanowisko było po kukurydzy, wszystko jeszcze nawiezione obornikiem więc warunki miała dobre. Zdjęć nie posiadam, ale wyrosła na ok 2-2,5 m. Odmiana jakaś uniwersalna, bo część została ścięta na kiszonkę. W zasadzie to dopiero drugi rok kosilismy na ziarno, wcześniej wszytko szło na kiszonkę. W zeszłym roku wynik był lepszy, 14ton, ale już u teścia na 4 klasie ledwie 8, tyle że u niego sporo na polu kombajn zostawił...

Opublikowano
16 minut temu, peewee1984 napisał:

Centrum kraju, łódzkie. U nas ta susza nie była az tak drastyczna. Stanowisko było po kukurydzy, wszystko jeszcze nawiezione obornikiem więc warunki miała dobre. Zdjęć nie posiadam, ale wyrosła na ok 2-2,5 m. Odmiana jakaś uniwersalna, bo część została ścięta na kiszonkę. W zasadzie to dopiero drugi rok kosilismy na ziarno, wcześniej wszytko szło na kiszonkę. W zeszłym roku wynik był lepszy, 14ton, ale już u teścia na 4 klasie ledwie 8, tyle że u niego sporo na polu kombajn zostawił...

A czemu zostawił ? Nwm sita były zawalone ? Czy kolby przelatywały przez przystawkę  ?

Opublikowano
18 godzin temu, kingway napisał:

Nie kracz :P Bo jeszcze będzie tak robić .... Ale no w tym roku niestety górą są skupy , zresztą jak zawsze . Nie dość , że cena przy tych nakładach niska to i jeszcze człowiek się martwi czy wezmą bo wszystko zasypane .... No i mają okazję walić każdego na wszystkim i to  robią .... 

Kupić suszarnię, silos, suszyć samemu i skupy nie będą walić ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, kingway napisał:

A czemu zostawił ? Nwm sita były zawalone ? Czy kolby przelatywały przez przystawkę  ?

Tego nie wiem, nie byłem przy koszeniu. Na polu zostało sporo niedomłóconych kolb, nie wiadomo czy wypadły z przystawki czy przeleciały przez kombajn.