-
Podobna zawartość
-
Przez Bamboocha
Mam zamiar zasiać 1,5 ha lucernyz trawą.I nie moge sie zdecydować czy zasiac ją ze zbożem (mieszanka)czy bez. Wcześniej siałem już trawe ze zbożem i efekt był pozytywny,bo nie rosły chwasty itp.ale gdy zboze urosło trawa nie za bardzo rosła a z koszeniem sie wachałem gdzyz lepiej by było żeby sie chociaz wykłosiło, poniewąż bele są wtedy o wiele lepsze jakościowo.Czy sieliście już może lucerne ze zbożem??Ja bym zasiał raczej ze zbożem ale tata mówi,że zboże pochłania duże ilości wody i wpływa to na wschodzenie i rozrastanie trawy i że później trzeba czekać na zboże do skoszenia a tak to by przyciął trawe wczesniej i by sobie spokojnie rosła....
Jakie jest wasze zdanie i jak wy robicie??
który sposób wybieracie, co o tym sądzicie??
Pozdro for all and Miłego Jajka:)
-
Przez bigfarmer69
Cześć, pytam się was Panowie, ponieważ w doradztwie patrzą się na mnie jak na wariata, a w agencji to strach się pytać, bo nie wiadomo na kogo się trafi. Sprawa polega na tym że posiadam grunty rolne na terenie natrua 2000 które do tej pory można było orać (zresztą wyorałem 7ha z nich jesienią zeszłego roku), jednak okazało się że w planie 2023-27 moje wszystkie łąki stają się TUZ'ami cennymi pod względem środowiskowym, od 15 marca tego roku(potwierdzone, przynajmniej tyle się dowiedziałem w agencji). Pytanie brzmi oczywiście czy po rezygnacji z dopłat, będę musiał przywracać polę do trwałych użytków zielonych? I czy są jakieś konkretne konsekwencje po rezygnacji i wypadnięciu z systemu dopłat? Gospodarstwo jest na rodziców, a narazie i tak o żadne dotacje nie będziemy się starać, a jak będziemy planować o coś złożyć, to i tak gospodarka będzie na mnie przepisywana. W skrócie, nie widzę dalszego sensu brania dopłat i nie posiadania swojej ququ i zboża, wolę zrezygnować z dopłat jeżeli będzie można wtedy wyorać pole i mieć swoje pasze. Dodam jeszcze że tych dopłat, łącznie z dopłatami do bydła jest 7-8 tysięcy. I jak wygląda rezygnacja z dopłat, co trzeba zrobić/złożyć? Dzięki z góry.
-
Przez Szuetam321
Witam. Kiedy startujecie z azotem na lucernę ? Jakie zabiegi oprócz nawożenia stosujecie ? Jakie nawozy na wiosnę ? W połowie lutego posiałem siarkę potas i magnez (polysulphate granulator) U mnie w tym roku lucerna bardzo słaba sarny dały się we znaki i przez zimę strasznie zgryzły. Mam nadzieję że po dawce azotu na start wystartuje.
-