Skocz do zawartości

Skuteczne odchwaszczanie żyta hybrydowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałabym się doradzić czy jest jakiś dobry środek ale naprawdę by zrobić oprysk na żyto hybrydowe na chwasty? Mamy problem z miotłą, rumiankiem i perzem. Proszę od razu o informacje i jakim momencie krzewienia można już pryskać czy od razu po wschodach czy czekać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

po co odrazu nowy temat ?chcesz wszystko załatwić na 100 % to tylko glifosat

Ja w tym roku kukurydzę pryskałem glifosatem. I nie żartuje sobie

Opublikowano

Tak, ale tym nie mogę prysnąć jak mi wzejdzie żyto. A chodzi mi o coś właśnie takiego.... 

Expert met 🤔 czytam, czytam polecacie? 

Mieliśmy dwa ostatnie lata huzar i jakoś się nie spisał, oraz wiele.innycb środków chwastox w ostatnim czasie również... Szukam czegoś skutecznego. A wiadomo ciągle jakieś nowinki :)

Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał:

perz w życie to chyba ciężki temat do zwalczenia

Raczej niemożliwy powschodowo. Skuteczny jest albo glifosat albo fluazyfop. I jeden i drugi zniszczy zboże. Pozostałe substancje czynne na chwasty jednoliścienne radzą sobie z perzem gdy są stosowane w dużych stężeniach i też zniszczą zboże. Tak zauważyłem u siebie. Dlatego jak mam perz to staram się dać glifosat albo nawet fluazyfop pożniwnie. Jak się ten czas odpuści to potem ciężko. No i talerzówka bardzo pomaga w zwalczaniu perzu😂 

Opublikowano
Dnia 23.09.2022 o 10:01, robi57362 napisał:

perzu niczym w życie nie zwalczysz .prysnij expert met plus legato i na 90% będzie ok również może być snajper, pontos

W jakiej fazie rozwoju żyta najlepiej pryskać? Jestem raczkująca w temacie stąd pytanie 🙄🤔

Opublikowano
Dnia 23.09.2022 o 09:30, Qwazi napisał:

Raczej niemożliwy powschodowo. Skuteczny jest albo glifosat albo fluazyfop. I jeden i drugi zniszczy zboże. Pozostałe substancje czynne na chwasty jednoliścienne radzą sobie z perzem gdy są stosowane w dużych stężeniach i też zniszczą zboże. Tak zauważyłem u siebie. Dlatego jak mam perz to staram się dać glifosat albo nawet fluazyfop pożniwnie. Jak się ten czas odpuści to potem ciężko. No i talerzówka bardzo pomaga w zwalczaniu perzu😂 

Ja talerzuje wszystkie pola i perzu nie ma juz od lat. Kukurydza w płodozmianie i rzepak załatwiły problemy z perzem. 

Opublikowano
8 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ja talerzuje wszystkie pola i perzu nie ma juz od lat. Kukurydza w płodozmianie i rzepak załatwiły problemy z perzem. 

Jak pilnujesz tak masz. Płodozmian i plon na odpowiednim poziomie pomagają w zwalczaniu zachwaszczenia. No i odpowiednia zasobność gleby oczywiście. Ja talerzówka nie używam bo na moich piachach się zwyczajnie nie nadaje. Wpada po ramę i ciężko utrzymać głębokość pracy