Skocz do zawartości

Co sadzić??? Proszę o porady

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam 

W przyszłym roku na wiosnę postanowiłem zaorać trochę łąki pod lasem należącej do mojej rodziny oczywiście 😉

Jak wspomniałem, jest to teren leśny w bezpośrednim sąsiedztwie, ziemia piaszczysta.

Jest to pole które stoi ugorem od ok 20 lat, zmieniając się powoli w łakę

Do rzeczy, na wiosnę chce posadzić tam ziemniaki, następny rok jakieś zborze. 

Dlatego pytanie, jakie odmiany, jakie zboże? Co jak, gdzie i kiedy? Jakie maszyny niezbędne? 

Mam c360, pług i kilka innych

Pisze z takim wyprzedzeniem aby sie starannie przygotować;)

Mam nie dużo doświadczenia, dlatego proszę pisać jezykiem prostym i zrozumiałym, proszę o porady i za każdą z góry dziękuję!

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym orkę zimową a wiosną zasiał owies, najlepiej odmianę bingo. Nawożenie NPK i azotowe. A dopiero w kolejnym roku ziemniaki. Teraz wapnowanie przed orką i po żniwach znowu. Jeśli chcesz jakieś dokładniejsze szczegóły pytaj. Masz obornik?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kam78245 napisał:

następny rok jakieś zborze. 

w zborze to się można udzielać jak się jest protestantem. ;)

a do rzeczy, to ziemniaki chyba zbyt ryzykowne właśnie ze względu na robale właśnie. Co tam w ogóle rośnie teraz? Perz, czy jakieś inne trawy?  Jak perz to wypadałoby to chemicznie skasować. Jak coś innego, to można zaryzykować i uprawić oraz zaorać, i jeszcze w tym roku zasiać żyto. Jedyna opcja, no chyba, że wolisz owies na wiosnę. 

Opublikowano
20 godzin temu, Qwazi napisał:

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym orkę zimową a wiosną zasiał owies, najlepiej odmianę bingo. Nawożenie NPK i azotowe. A dopiero w kolejnym roku ziemniaki. Teraz wapnowanie przed orką i po żniwach znowu. Jeśli chcesz jakieś dokładniejsze szczegóły pytaj. Masz obornik?

Tak

19 godzin temu, Leszy napisał:

w zborze to się można udzielać jak się jest protestantem. ;)

a do rzeczy, to ziemniaki chyba zbyt ryzykowne właśnie ze względu na robale właśnie. Co tam w ogóle rośnie teraz? Perz, czy jakieś inne trawy?  Jak perz to wypadałoby to chemicznie skasować. Jak coś innego, to można zaryzykować i uprawić oraz zaorać, i jeszcze w tym roku zasiać żyto. Jedyna opcja, no chyba, że wolisz owies na wiosnę. 

Zwykłe trawska 

Orka zimowa kiedy?

Opublikowano

To ja bym teraz poczęstował to glifosatem, a w październiku lub listopadzie dał obornik i zaorał. Zimą można rzucić wapno na orkę. Wiosną NPK pod agregat i siew owsa

Opublikowano
21 godzin temu, Qwazi napisał:

najlepiej odmianę bingo.

A po co komu te plewy? 

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

To ja bym teraz poczęstował to glifosatem, a w październiku lub listopadzie dał obornik i zaorał. Zimą można rzucić wapno na orkę. Wiosną NPK pod agregat i siew owsa

Poprostu teraz rozsiać? To jakie narzędzia niezbędne?

Przed chwilą, Wędrowycz85 napisał:

A po co komu te plewy? 

Skąd ta opinia?

1 minutę temu, Kurwer21 napisał:

ziemniaki na pierwszy rzut oka to dobry pomysł, ale tak jak piszą koledzy wyżej, robaki zrobią swoje, jeśli już będziesz coś tam siał to poszedł bym w pszenżyto

Jak to sie ma do tak słabej gleby?

Opublikowano
5 minut temu, Kam78245 napisał:

Skąd ta opinia?

Stąd, że z jednego pola przy tym samym nawożeniu  czyli całkowitym jego braku bingo sypie 35 kg w worek a kozaka 50 

Opublikowano
38 minut temu, Kam78245 napisał:

Skąd ta opinia?

w tym roku siałem pszenżyto na piasku, plonowalo około 5,5 tony z hektara, dodam, że ziemia nie jest wapnowana już dosyć długo

Opublikowano
2 godziny temu, Kam78245 napisał:

Skąd ta opinia?

Glifosatem się pryska. Potrzebny opryskiwacz. Jakiś środek, a którym substancja czynna to glifosat. Dałbym tego z 5l na ha. Co do żyta i pszenżyta to ja bym odpuścił z uwagi na termin. Mamy już połowę września, jak dasz glifosat to trzeba mu dać jakieś dwa tygodnie żeby zniszczył zachwaszczenie, potem obornik i orka więc może się okazać, że siew będzie opóźniony. Co do owsa to już kilka lat sieje Bingo. W tym roku na V i VI klasie dał mi średnio 5,8 tony ( wynik z wagi kombajnu). Był siany z kwalifikatu, na oborniku, dawałem NPK przedsiewnie w polifosce8 150 kg i azot - saletra pogłównie 100 kg. Nie robiłem żadnej ochrony a jedynie odchwaszczanie Chwastoxem Turbo. Dla porównania żyto hybrydowe Tur dało 6,1 tony przy zbliżonych warunkach, ale w pełnej ochronie fungicydowej i z regulacją. Ziarno wygląda bardzo ładnie i jest grube. Odmiany Kozak nie znam ale jakoś nie bardzo potrafię uwierzyć, że do normalnego 50 kg worka zmieści się 50kg owsa. Kiedyś, jak zdarzało się sypać do takich worków to 40 kg i ledwo można było worek zawiązać, a 45 to już było super ziarno

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Kam78245 napisał:

Czyli kupić jakiś srodek z glifosatem, i oprysk? Dwa tygodnie i obornik i orka?

Oprysk w którym substancją czynną jest glifosat. Np Roundap

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Oprysk w którym substancją czynną jest glifosat. Np Roundap

To wypali do cna? Trawe skosić przed opryskiem? Nigdy nie kosze, randabu uzywam ale na taką wysoką trawe?

Opublikowano

Ziemniaki ci raczej odpadają, teraz to badanie gleby, nawożenie i sianie na wiosne ;) Daj jakiś obornik, florahumus, orka i na przyszły rok owies możesz dać na spokojnie, ziemniaki ci teraz robaki zeżrą

Opublikowano
2 godziny temu, dawiddaw napisał:

Ziemniaki ci raczej odpadają, teraz to badanie gleby, nawożenie i sianie na wiosne ;) Daj jakiś obornik, florahumus, orka i na przyszły rok owies możesz dać na spokojnie, ziemniaki ci teraz robaki zeżrą

Jakie zboże?