Skocz do zawartości

Fortschritt e512 przegrzewający się silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z przegrzewającym się silnikiem w fortschricie e512. Silnik to IFA v4 105 km. Dotychczas zostało zrobione:

-chłodnica została wymieniona na nową

-pompa wody została wymieniona na nową

-został wymieniony wentylator chłodnicy

-została założona osłona na siatkę chłodnicy

- została założona zasuwana żaluzja z kombajnu e514 na chłodnicę (żaluzja zasuwana z kabiny) 

-chłodnica jest zalewana płynem

- chłodnica i filter powietrza są przedmuchiwane każdego dnia

Niestety pomimo to kombajn dalej się nagrzewa. Temperatura non stop waha się w okolicach 97-98 stopni, przy każdym skoszonym zbiorniku trzeba omiatać siatki chłodnicy, inaczej woda się gotuje. Czasami jak jest gorąco to siatki trzeba omiatać nawet co pół zbiornika, temperatura wtedy spada na chwilę do 90 stopni, jednak po jakichś 3 minurach koszenia znowu rosnie do 98 stopni. Dodam ze dzieje się to od jakichś 10 lat, na 3 różnych silnikach było tak samo. 

Edytowane przez Edw
Opublikowano
Dnia 7.08.2022 o 19:05, Steyerek8100 napisał:

O termostatach nic nie piszesz? 3 silniki były w tym kombajnie i na każdym to samo? Próbowaliscie dołożyć drugą chłodnice przykładowo?

Silnik chodzi bez termostatu. W jaki sposób doklada się tą drugą chłodnicę? 

Opublikowano
3 godziny temu, Steyerek8100 napisał:

A dlaczego bez Termostatu? A z Nowym termostatem jakie efekty?

Termostat służy do utrzymania stałej temperatury 90 stopni - blokuje obieg poniżej tej temperatury. Jesli temperatura jest w okolicach 100 stopni to termostat nic nie da jak na moje, ale jesli się mylę to wyprowadź mnie z błędu. 

Opublikowano (edytowane)

Termostat  wymusza obieg wody po całym silniku, , jeśli wyciągnąłeś termostat to się nie dziw że pompa wody obraca w miejscu pewną część wody w układzie Pisze o sprawnym termostacie. Przykład silnik w c330/C360 dawniej jak wywalali termostat to wkładali puszkę z dziurka żeby wymusić obieg wody przez cały układ. W ciężkiej serii Ursusa znowu masz kombinacje z uszczelkami pod głowice z zamkniętymi kanałami wodnymi wiadomo termostat też jest.

Napisz jeszcze czy obydwa węże masz gorące górny i dolny gdy ci się gotuję? 

Edytowane przez Steyerek8100
Opublikowano

miałem 512 i oryginalnie dorobione śmigło które omiatało sitko chłodnicy. zamontuj i bedziesz miał 90stopni cały czas. do tego sprawdz czy siatka otaczająca chłodnice nie jest czasem po malowaniu o ma za małe szczeliny. po 3 czy kombajn ma białą oryginalną siatkę otaczająca chłodnicę? po 4 sprawdż naciąg pasków napędzających pompę wody... przez 10lat urzytkowania 512 raz remontowałem silnik bo stracił ciśnienie... ogólnie sa słabe.. masz pytania pisz na priv

mam rozdzielacz hydrauliczny do sprzedania :)

Opublikowano
23 godziny temu, Hybryda1979 napisał:

miałem 512 i oryginalnie dorobione śmigło które omiatało sitko chłodnicy. zamontuj i bedziesz miał 90stopni cały czas. do tego sprawdz czy siatka otaczająca chłodnice nie jest czasem po malowaniu o ma za małe szczeliny. po 3 czy kombajn ma białą oryginalną siatkę otaczająca chłodnicę? po 4 sprawdż naciąg pasków napędzających pompę wody... przez 10lat urzytkowania 512 raz remontowałem silnik bo stracił ciśnienie... ogólnie sa słabe.. masz pytania pisz na priv

mam rozdzielacz hydrauliczny do sprzedania :)

Śmigło mialem zamontowane od momentu zakupu kombajnu, niestety niewiele to dawało, oslona na chłodnice jednak lepiej się sprawdza. Siatka jest chyba oryginalna, biała, dziury nie są pozatykane. Od strony osłony od chłodnicy siatka nie zbiera tyle smieci co po bokach, myślę może żeby zamontować dodatkowe osłony na siatkę po bokach, a od dołu siatkę zalepić, w ten sposób na pewno mniej śmieci będzie na siatce. 

Opublikowano

U mnie śmigło sprawdzało się do końca. pamiętam że na dole siatki pod chłodnica był taki otwierany wziernik do czyszczenia z opadających plew przy dmuchaniu chłodnicy. Zawsze pilnowałem żeby wszystkie nieszczelności pozatykać gąbką podczas zamykania tego wziernika. Przed chłodnicą miałem żaluzję którą można zamknąć wlot na chwile aby plewy oblatywały z siatki. śmigło miałem wyprofilowane w kształt ->