Skocz do zawartości

Jaki sprzęt do uprawy 20ha zbóż.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zacne towarzystwo,

Przepraszam jeśli wybrałem zły dział. Proszę o przeniesienie do bardziej odpowiedniego.

Mam zamiar wrócić do kraju z emigracji, podjąć pracę i przejąć część goapodarstwa ojca, nastawić się na uprawę zbóż.

Chcę dokształcić się w zakresie rolnictwa i podjąć dotację na młodego rolnika. Ojciec ma 30ha (4rta klasa całkiem przyjemna ziemia, troche zamoklakòw, z 3ha glinek) z czego jakieś 20 można obsiać. Na dzisiaj gospodarstwo chyli się ku upadkowi, ojciec wspierany moją i brata pomocą zbliża się ku emeryturze. Mamy 30stke i 60tke cały sprzęt jest jak dla mnie do wymiany. Plug pordzwiały 3 skibowy, drapaka, brony, siewniki wszystko pordzwiałe. Chcę namòwić młodszego brata żeby ròwnież podjął rolniczą szkołę i ròwnież skorzystał z dofinansowania na młodego rolnika. Tym sposobem obydwaj byśmy mieli po 15ha gospodarstwa z czego mogli byśmy obsiać 20ha zbożem. Ewentualnie wydzierżawić więcej, nie byłoby problemu z kolejnymi 10/20 ha. 

Przechodząc do sedna. Czy moglibyście mi proszę wskazać kierunek, podpowiedzieć na jakie dofinansowania możemy liczyć razem z bratem. Co za to powinniśmy kupić

Jaki ciągnik, pług, agregat, siewnik, opryskiwacz,  przyczepę/wywrotkę, jak się zabrać za postawienie BINów na zborze, ( obecnie mamy garaż, w ktòrym można zmieścić pewnie z 25 ton pszenicy albo i więcej tylko, że jest na tyle niski że nie wywróci sie tam wywrotki ledwo tam 60tką można wjechać, dlatego myślałem o BINach,  chcielibyśmy też mieć swój kombajn może jakiś bizon na początek czy jeleń do 80 000 ( tyle mniej więcej może 100k uzbieralibyśmy sami ).

Wychowałem się na wsi, obornika naprzewalałem wiem, że niewykluczone że nawet na zero możemy nie wyjść, ale nie mam zamiaru centymetra ojcowizny sprzedawać ani dzierżawić za 800zł za ha. Jeśli jest opcja żeby spróbować coś z tego ulepić to musimy z bratem spróbować.

Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny. Za linki do innych tematów, artykułów. Cały czas czytam. Będę bardzo wdzięczny jeśli pomożecie mi wyznaczyć pewne ramy czasowe jak z tym ruszyć. Dobrać ciągnik, maszyny I podać orientacyjny koszt poszczegòlnych maszyn. Czy da się z tym ruszyć za rok/ dwa ile uda się sfinansować z dofinansowań a ile musimy nazbierać sami.

Opublikowano

Ze swojego doświadczenia odpowiem nie idź w rolnictwo. Uzupełnij wyksztalcenie(tylko nie rolnicze, bardziej techniczne) lub zapisz się na jakiś kurs(z językiem pewnie nie masz problemu). Pójdź na etat a hobbistycznie ogarniesz tym sprzętem co masz z bratem, jak po roku nie wyjdzie to oddaj w dzierżawę i będziesz miał stałą kwotę na wakacje, samochód lub inne wydatki. 

Ps. Chcesz zacząć chyba w najgorszym momencie- oby nie było gorzej w panującej sytuacji na świecie.

Opublikowano

Przykro mi to oddawać w dzierżawę. Z etatem w kraju nie będzie problemu, jak nam nie wyjdzie to najwyżej zaś wyemigruję na jakiś czas. Gospodarstwo traktowałbym jako ewentualny zysk nie główne źródło utrzymania. Nastawiłbym się na siano, ale tego wszyscy w okolicy mają po zimie niespasione i sprzedać nie mogą. A tak jakby był sprzęt wziąć 2 tygodnie wolnego obsiać to. Potem weekendami tego pilnować nawozić opryskać, w lato skosić i sprzedać żeby tylko straty nie było. Dawno nic poza trawą na tej ziemi nie było, muszę zdobyć dofinansowanie na konkretny sprzęt żeby to wyorać bo naszym nie da rady. Tydzień temu obsiałem 3ha pszenicą jakbym zebrał z 9 ton to będę miał nasienie za rok obsieje 8ha. Chęci do pracy nie brakuje tylko wiedzy. Jak napisać ten biznes plan, ojciec ma 58 lat jeszcze kawałek do emerytury, nie wiem czy możemy opisać na mnie i brata po 11 a mu zostawić kilka aż dobije 65, czy wtedy dostaniemy te dofinansowania, a co jak nastawimy sie na zboże i będzie susza i nie osiągniemy zysku zabiorą nam te pieniądze wtedy? Czy jeden z nas może wziąć ciągnik, 2gi maszyny. Nie wyjdzie to nie wyjdzie płakał nie będę. Zamknąć mnie za to nie zamkną a jak nie spróbuję to napewno będę żałował.

Opublikowano

Jak się ma pasje to można działać, ja osobiście życzę powodzenia i jeśli rzeczywiście masz możliwość poddzierżawienia jeszcze trochę areału to tylko próbować i brać.

Moim zdaniem nie ma co się porywać na kupno kombajnu, bo to bez sensu, na pewno ktoś ma i wykosi chyba, że faktycznie nikogo z usługą nie będzie. Jakieś 100 KM ciągnik używany trzeba by kupić typu NH T6010 czy coś w tym stylu oczywiście nie zajechany. Pługi do tego 3 albo 4 obrotowa Kvernelanda czy Kuhn (jest tego od groma na olx). siewnik zbożowy jakaś amazonka starsza D7/8/9 bardzo dobre siewniki i nie ma się co psuć. Agregat na początek uprawowy zależy pod jaki ciągnik ale 3.6 metra powinno być dobrze, chyba że od razu kupić uprawowo-siewny zestaw no ale to już traktor musi to dźwignąć. Rozsiewacz do nawozu to także Amazone ZA-M zwykły prostu do każdego ciągnika można podczepić w zależności ile chcesz sypać na pakę. No i z takimi maszynami można śmiało siać nawet i dużo więcej aniżeli 20 ha.

Opublikowano

Kilka lat temu zaczynałem mając 4 ha swojego pola z porzeczkami i C-330m z maszynami do niej. 

Podjąłem decyzję o skasowaniu porzeczki, wziąłem kilka ha w dzierżawę i zrezygnowałem z uprawy porzeczki na rzecz zbóż.

Pierwsze co kupiłem to Ciągnik 82KM (ale Tobie polecam od razu jakiegoś 110-120KM) i przyczepę sztywną (wywrotkę 3,5t już miałem). W pierwszym roku dokupiłem talerzówkę i pług. W kolejnym roku agregat uprawowy do siewnika, wymieniłem siewnik i zmieniłem przyczepę na wywrotkę 6t. Na jesień wymieniłem pług. W tym roku na program wziąłem przyczepę 8t i kupiłem kombajn. Sprzęt kupuj z głową - to co jest ci potrzebne i niezbędne. Zorientuj się za ile i czy jest ktoś co może Ci zrobić usługę. Nie zawsze opłaca się coś kupować. Może czasem warto jakąś usługę wynająć. 

Jestem przykładem, że da się, ale ja traktuję rolnictwo jak hobby i bezpiecznik na przyszłość. Z rolnictwa wszystko inwestuję, a jak trzeba to dokładam z pracy na etacie. Bo z 20 ha ciężko jest wyżyć ze zboża i trzeba iść do pracy. Jak byś chciał żyć z 20 ha, to też się da, ale trzeba by wejść w działy specjalne (sady, warzywa itp).  

Zacznij od wizyty u dobrego specjalisty to doradzi ci jak rozpisać tą zimię i z jakiego programu masz szansę skorzystać. Ja wolałem na program wziąć sprz ęt a ciągnik kupić używany i widzę sporo osób co zaczyna tak właśnie robi.