Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.09.2022 o 06:41, yacenty napisał:

200kg pszenicy to 300zl, wynalazek na ha to 100. 200zl do przodu. dziękuję

Jest jeszcze coś takiego jak ryzyko finansowe dodatkowo nie zawsze jest te 200 kg czasami niema i co wtedy a gdzie koszt wykonania zabiegu dopuki nie będzie doświadczeń urzędowych można te wynalazki uznać za nie skuteczne 

Opublikowano
Dnia 7.09.2022 o 22:00, jacus napisał:

na fb tez widze cie czesto- chyba nie jestes rolnikiem bo masz duzo czasu 🤣🤣,

ja zastosowalem blu-en, wizualnie roznica miedzy moim zbozem a innych rolnikow byla widoczna-tyle ze akurat w tym roku zboza mieli w kolo mnie ci "unijni" wiec to niewiele wnosi.

co do plonu- na pewno wiekszy niz w tamtym roku, ale wtedy przeszla nawalnica i polozyla wszystko..

niestety teraz rzadzi woda a nie azot..

Hahahah porównanie twoje z sąsiadem to jak ch*ja do palca. Dziękuję do widzenia. 

Opublikowano

Moim zdaniem żeby tak na prawdę sprawdzić ten preparat to trzeba go z 3 lata stosować, zwłaszcza teraz jak pogoda jest bardzo zmienna i rok rokowi nie równy ... W jednym roku nie zadziała wcale w drugim lepiej a w trzecim może jeszcze lepiej ? tego nikt nie wie i wysuwanie jakichkolwiek wniosków po jednorazowym zastosowaniu to moim zdaniem głupota 😅 Ja po zastosowaniu azofixa mam mieszane uczucia, w tym roku znów będę go stosował więc zobaczymy co pokaże.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
    • Przez XYZ12345
      Witam czym zasilić (najlepiej opryskiem) mieszankę zbożowa jęczmien pszenice i owies 
  • Dodaj nową pozycję...
v