Skocz do zawartości

Heder od Dominatora do Megi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pytanie bo rozglądam się za Claasem Megą tylko, że one w większości występują z hederami ponad 5m, a mam u siebie dominatora 88 z hederem 4,5m i jestem ciekawy czy heder od Dominatora pasowałby do Megi. Mam jeszcze przy Dominatorze przystawke do kukurydzy i fajnie byłoby jeśli by wszystko pasowało :D Z góry dzięki za odpowiedź .

Opublikowano (edytowane)

Kolego sam obecnie szukam jakiegoś kombajnu do 130 tyś zł. Nie jestem napalony na jedną markę więc szukam w każdej coś co mnie przekona. Za tą kwotę chciałbym żeby był hydrostat, szumacher , sieczkarnia, klima i stół do rzepaku. Heder do max 5,5m . Myślałem o MF 34-36, John deere 2066, claas 98 sl, case 525. Co ma Claas MEGA czego nie ma dominator 98sl?

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
Mega ma APS czyli drugi bęben wstępnego młócenia, co zdecydowanie zwiększa wydajność tego kombajnu
przystawka 5 rzędowa claasa
przybyslawice5211 napisał:

Mega ma dodatkowy bęben APS przed młocarnią i on daje 30% większą wydajność  ja kupiłem mege rok temu  z hederem 4,2 m z taki przyjechała z Austrii 

A heder będzie raczej pasował  

A jaką masz przystawkę do kukurydzy ?

jaka mege kupiłeś ? i jak Ci się sprawuje ? 2ha na h zrobi ?

Opublikowano (edytowane)

Wydajność zależy od wielkości plonu i nie da się powiedzieć ile można zrobić w godzinę , miałem tak że w godzinę robiłem pięć hektary ale i dwa hektary w godzinę dwadzieścia 

Podobnie jest z awaryjnoscia , jak trafisz na egzemplarz który był byle jak naprawiany itp. to problemy będą , ogólnie to uważam że nie ma czegoś takiego jak wytluczony kombajn 

, ja rozróżniam na dobrze i źle naprawiane 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano (edytowane)

Bedzie pasowało . Tylko jak zapewne masz slimaka starego typu(na rurze o mniejszej srednicy) w tym hederze to może nie dawac rady za wydajnoscia kombajnu...

Edytowane przez strzechu
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, rafalfalk1 napisał:

Wydajność zależy od plonu.ja mam megę 218 6 klawiszy to w pszenicy 9t zrobię 1,5ha/godz.a np.młóciłem żyto 5t/ha to nawet 3ha/h.

1.5ha przy wydajności 9 t to jakieś  15t /ha. 

W tym roku  byłem zmuszony przycisnąć mojego starego dominatora 96 z 1979 roku  heder 5.1 gęstość pszenicy 0.81-0.83 zbiornik 5 m3 czyli około 4 t w zbiorniku.

W godzinę zrobiłem 4,5 zbiornika czyli  niecałe 18 ton bo ta polówka to taka słaba była. 4 razy było kiprowane a że rura się ledwo trzymała to na postoju i powolutku każdy kiper to było około 3 minut. Czyli jeden zbiornik wiece bym był wstanie nakosić sypiać w biegu.   

Mój dominator to bestia ale 40 lat na karku to nie domaga wysyp sieczkarnia i heder. po mimo tego jest w stanie przerobić około 22 t/ha.

Wiec mega o 218 o 20 lat młodsza mającą jeden klawisz więcej czyli 20% większa przepustowość z aps zwiększającym jeszcze o 30% wydajność to policz 20%(wydajność 6 klawiszowca w porównaniu do 5) plus 30% z aps to daje nam 56% większa wydajność czyli spokojnie 30-35t/ ha taką wydajność powiną osiągnąć twoja mega. 

2ha zrobione w 72 minuty przy wydajności 8t z hektara  z dojazdem do przyczepy. Pole 350 metrów.

Oczywiście mowie tu o zbożu które nie leży. Tak wiec wydajność zależy od tego czy maszyna jest optymalnie wykorzystywana. Mega z aps to heder 6 m to minimum żeby wykorzystać jego możliwości.

Edytowane przez NieMadry
Opublikowano (edytowane)

35-40 ton to lexion a nie mega.mega 218 ma taka nadwyżkę mocy że nic nie czuje,mógłbym prędzej jechać ale by zaraz siał, pilnujesz tyko czujników strat.i te wydajnosci które podałem to przy stratach min.a nie na oko.a i nie liczę plonu na zbiorniki,tylko ważę.a jak chcesz porównywać kombajny to tylko na tym samym polu bo warunki naprawdę są różne.wykonuję usługi to coś tam wiem.

Edytowane przez rafalfalk1