Skocz do zawartości

Egzamin zawodowy ROL.04 styczeń 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Natalia93 napisał:

Czy dobrze rozumiem? Miał już ktoś egzamin? Podzielcie się tym, co pamiętacie :( strasznie się boję, że uwalę a jutro wchodzę w pierwszej grupie o 8 rano. Dam Wam znać co zapamiętam też :) 

To samo, jak ktoś coś wie więcej to proszę dać znać 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja miałem już. Teraz to komputer losuje każdemu pytania i każdy ma co innego. Baza pytań z testów z poprzednich lat. Powodzenia. 

Edytowane przez Marcinoooo
Opublikowano

Również bardzo proszę żeby ktoś dał znac co było ☺️🙏

ja mam teoretyczny 12.01 o 13

a praktyczny 13.01 o 17

Jak ktoś ma po mnie to podzielę się pytaniami! 💪

Opublikowano (edytowane)

Na glebach kompleksu żytniego słabego można uprawiać...

Do oznaczenia ras w księdze rejestracji bydła stosuje się...

Jaka choroba- kolba kukurydzy z białymi trocinami wokół: omacnica prosowianki

Trawienie chemiczne w żołądku przeżuwaczy odbywa się głównie w ...

Do kosztów bezpośrednich produkcji zwierzęcej należą ...

Gdzie cielęta do 2 tyg życia powinny być utrzymywane

Kiedy pracodawca kieruje pracownika na lekarskie badania kontrolne

Sprzedaż bezpośrednia produktów poch zwierzęcego  może być prowadzona po uzyskaniu zgody...

Kiedy wykonać odrobaczanie ciężarnej lochy

Jaki nawóz azotowy jest fizycznie zasadowy
jakie gleby o pH 6,6-7

jak ktoś jutro ma praktyczny to będę wdzięczna za info co było :)

Edytowane przez eunika
Opublikowano

Ogólnie jak ktoś robił egz z poprzednich lat to nie powinien się denerwować, ja wyszedłem po 20 min, na 3 pytania chyba nie znałem odpowiedzi więc eliminacja skrajnych i strzał. Szkodników nie było, zdjęć roślin też nie pamiętam. było zdjęcie buhaja, hereford zaznaczylem. było pytanie o sprzedaż jajek, czego rolnik nie może sprzedawać na straganach, w swoim województwie i sąsiednim, czy w całej Polsce ( ja zaznaczylem że w całej). Było zdjęcie krowy z zespołem poporodowym; było pytanie o pozostałości z buraka ( Wysłodki i melasa). Więcej nie pamiętam;p

Jak ktoś już będzie po praktycznym to też niech tu napisze co było.

Opublikowano

A nie wiecie czy szliście tą formułą 2012, 2017 czy 2019 ? 
Bo zdaje mi sie ze te egzaminy mogą sie różnic. Oto co znalazłam na stronie

„Część pisemna dla wszystkich zdających w formule 2012 lub 2017 odbędzie się 11 stycznia, a w formule 2019 w terminie 11 – 15 stycznia 2022 r.

Opublikowano
11 minut temu, kl4udia4 napisał:

A nie wiecie czy szliście tą formułą 2012, 2017 czy 2019 ? 
Bo zdaje mi sie ze te egzaminy mogą sie różnic. Oto co znalazłam na stronie

„Część pisemna dla wszystkich zdających w formule 2012 lub 2017 odbędzie się 11 stycznia, a w formule 2019 w terminie 11 – 15 stycznia 2022 r.

A to nie jest tak, ze formuła 2019 to ROL.04, a 2012 i 2017 to RL.03? 😀 Ale pewna nie jestem 😀

Opublikowano
13 godzin temu, Marcinoooo napisał:

Ja miałem już. Teraz to komputer losuje każdemu pytania i każdy ma co innego. Baza pytań z testów z poprzednich lat. Powodzenia. 

może być tak jak mówisz, bo jak zerknalem u dziewczyny obok w monitor to miała pytanie którego ja nie miałem ( wtedy myślałem że jeszcze do niego po prostu nie doszedlem). 

Opublikowano

Właśnie ukończyłem egzamin, powiem wam ze bardzo dużo pytań się powtarzało z poprzednich lat. 
byly dwa filmiki ja miałem z dotrwaniem płynu chłodniczego do ciągnika. 
a tak ok 30 pytań było powtórzonych. 

Opublikowano
9 minut temu, kamilu96 napisał:

Właśnie ukończyłem egzamin, powiem wam ze bardzo dużo pytań się powtarzało z poprzednich lat. 
byly dwa filmiki ja miałem z dotrwaniem płynu chłodniczego do ciągnika. 
a tak ok 30 pytań było powtórzonych. 

a pamietasz, które pytania się nie powtórzyły? na jakie zagadnienia?

Opublikowano

Witam, jutro mam praktyczny, czy trzeba mieć ze sobą jakieś ubrania robocze i narzędzia? Robiłem kurs bez szkoly i nie mialem zadnych informacji. Czy ktos wie juz mniej wiecej jakie pytania?

Opublikowano
55 minut temu, artur94 napisał:

Witam, jutro mam praktyczny, czy trzeba mieć ze sobą jakieś ubrania robocze i narzędzia? Robiłem kurs bez szkoly i nie mialem zadnych informacji. Czy ktos wie juz mniej wiecej jakie pytania?

Przygotuj sobie strój roboczy. Nam mówili że butów i czapki nie trzeba.

Opublikowano

Witajcie. Ja dziś miałem rano egzamin praktyczny. Generalnie bardzo prosty. Jak u mnie było do obliczenia zużycie paszy dla 500 prosiaków w okresie tuczu od 10 do 30 kg. Do tego część praktyczna, czyli przyrządzić 2kg paszy dla tychże prosiaków (wszystko do odczytania z tabeli podanej na arkuszu i odpowiedniego obliczenia). Nic trudnego, bez obaw. Pewnie każdy da sobie z tym radę! Powodzenia :)

Opublikowano
9 minut temu, Adri303 napisał:

Witajcie. Ja dziś miałem rano egzamin praktyczny. Generalnie bardzo prosty. Jak u mnie było do obliczenia zużycie paszy dla 500 prosiaków w okresie tuczu od 10 do 30 kg. Do tego część praktyczna, czyli przyrządzić 2kg paszy dla tychże prosiaków (wszystko do odczytania z tabeli podanej na arkuszu i odpowiedniego obliczenia). Nic trudnego, bez obaw. Pewnie każdy da sobie z tym radę! Powodzenia :)

A powiedz kolego czy przy odwazaniu paszy trzeba uzywac jakichs specjalnych lopatek czy czegos takiego? jak wyglada to odważanie. Pozdrawiam i dzieki za odp

Opublikowano

U Nas generalnie wszystko co potrzebne do wykonania zadania, było uszykowane, czyli łopatki do nasypywania, waga, pojemniki itd. Pewnie podobnie będzie u Ciebie.

Opublikowano
25 minut temu, Adri303 napisał:

U Nas generalnie wszystko co potrzebne do wykonania zadania, było uszykowane, czyli łopatki do nasypywania, waga, pojemniki itd. Pewnie podobnie będzie u Ciebie.

trzeba bylo rozpoznac śrute/zboze potrzebne do paszy czy podpisane bylo?