Skocz do zawartości

CLAAS Mercator 75 Perkins mokry silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Przymierzam się do zakupu Claasa Mercatora 75 z silnikiem Perkinsa 6 cyl. Oglądałem juz ten kombajn lecz jedna rzecz mi sie nie spodobała to jest silnik, nie wiem czy to jest normalne ale silnik od strony ściany zbiornika jest spocony tak samo ściana grodziowa jest brudna w oleju z kurzem. Poniżej wstawiam zdjęcia z google żeby przedstawić jak to wizualnie wygląda w tym kombajnie.

Co mógł bym sprawdzić i na co zwrócić uwagę w tym silniku żeby mieć pewność że będzie dobrze służył ?

IMG_20211125_120616.jpg

IMG_20211125_120712.jpg

Screenshot_2021-11-25-11-33-20-020_pl.tablica.jpg

030267_940.jpg

Edytowane przez Asteri
Opublikowano

zbiornik hydraluli i te przewody sa nie szczelne i jest brudny i na silniku pod filtrem paliwa masz odme i pewnie wali z odmy i stąd ten brud ewentualnie uszczelka na filtrze oleju jest przeciagnieta i sie poci

wez zegar i zmiesz cisnienie oleju na rozgrzanym silniku jak i mozesz pomierzyc kompresje na cylindrach

Opublikowano
28 minut temu, mariuszd93 napisał:

Zmierzenie ciśnienia oleju ok, ale nie róbmy jaj żeby kręcić przy silniku, wyjmować wtryski itp. ja bym na coś takiego nie pozwolił i myślę że zdecydowana większość sprzedających też nie

ja też bym nie pozwolił 

Opublikowano
17 godzin temu, mariuszd93 napisał:

Zmierzenie ciśnienia oleju ok, ale nie róbmy jaj żeby kręcić przy silniku, wyjmować wtryski itp. ja bym na coś takiego nie pozwolił i myślę że zdecydowana większość sprzedających też nie

Przy okazji jeszcze panewki i pierścienie , No bez sprawdzenia bym nie kupił 🤣