Skocz do zawartości

Wałek rewersu Renault pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Panowie, może ktoś wie, jaka powinna być głębokość otworu w wałku rewersu zaznaczonym na zdjęciu? U mnie wynosi 4mm, natomiast otwór pod zdejmowaną tuleją na tym wałku jest głęboki na pewno na pół średnicy wałka. Przecież to raczej powinno być połączone jako kanał olejowy? Na tym chodzi łożysko igiełkowe a na nim tryb od rewersu. Pacjent to Renault 145.14 z 1986 roku. 

Za kilka dni składanie i nie wiem czy tak zostawić... Musiał się jakiś kawałek metalu tam dostać chyba

Z ciekawostek ta zdejmowana tuleja na której jest tryb do jazdy do przodu u mnie była tak zapieczona, że dopiero nacisk 20t prasy hydraulicznej sobie poradził zrywając częściowo powierzchnię wałka i wewnątrz tulei. Rozumiem, że tuleja powinna nachodzić na wałek bez większego oporu? Zabezpieczona jest od strony skrzyni pierścieniem.

Czekam na porady

Pozdrawiam 

Wałek rewersu.jpg

Edytowane przez poodzio
Opublikowano (edytowane)

Znajomy wczoraj po zdjęciu rewersu to zauważył i coś tam zaczął grzebać. Nie zdążyłem nawet zobaczyć co to było. Chyba po prostu wepchnął to głębiej. Przyjże się temu wieczorem

No i okazało się, że otwór ten był przytkany kawałkami żółtego plastiku i resztkami zaschniętego kleju/żywicy. Musiało się to tam dostać razem z olejem:

Skąd mógł się wziąć ten spękany plastik? Czego to mogą być elementy?

Doszlifowałem też uszkodzone powierzchnie wałka i tulejki zerwane podczas wyciskania na prasie. I tu kolejne pytanie: ta tulejka nie nachodzi swobodnie do końca stąd moje domniemanie, że trzeba ją nabić/wprasować podczas montażu rewersu. Dobrze myślę? 

DSC_22951.jpg

DSC_22981.jpg

Panowie jeszcze jedno pytanie: wie ktoś może jaka powinna być szerokość widełek rewersu na końcach? Wiem, że taka jak miejsce w przesuwie rewersu, ale może ktoś zna dokładny wymiar? Chodzi o ewentualne luzy

Edytowane przez poodzio