Amazone Cataya Super czy Lemken Saphir 10
-
Podobna zawartość
-
Przez Zetix
Witam!
Potrzebuję waszej porady. Mam na oku bronę wirową marki SICMA. Brona od niemca (płacze do dzisiaj za nią) mam faktury na 1000pln z wymiany łożysk + uszczelniaczy tej jesieni. Zalana świeżym olejem, pracuje cichutko i nie widać wycieków. Wszystko pięknie, ale mam pytanie odnośnie tego hydropaka, czy przy nim nie powinna być jeszcze jakaś rama na zaczepienie siewnika (krótkie cięgno) ? Jak z częściami do takiej brony? Nie ma żadnej też informacji na jakich obrotach ma pracować, może miał ktoś z taką broną do czynienia? Zęby nie są już pierwszej świeżości więc to mam z tyłu głowy. Jaki może być +- koszt do takiej brony?
-
Przez MarcinKa
Witam
Jakim wałem zastapić standardowego packera w aktywnym agregacie jak w tytule?
Żeby w miarę równał pole ale nie było problemu z ciągłym zalepianiem.
Może ktoś wymieniał?
-
Przez thesykacz
Witam brona Niemeyer kr252 ma takie luzy i z jednego wirnika przecieka olej jak się zabrać za kasowanie luzów i wymianę uszczelniacza? Da się te luzy w miarę ogarnąć?
IMG_0050.mov
-
Przez dariusz86
Cześć,
Chciałbym się Was poradzić w kwestii agregatu, stricte do uprawy przedsiewnej. Aktualnie używam 3 metrowego agregatu na zębach sprężynowych (dokładnie takich jakiego zdjęcie załączam), szerokich, dość rzadko osadzonych z podwójnymi wałkami strunowymi. Ziemię mam 3 - 4 klasy. Nie jest to glina. Planuję w tym sezonie kupić coś, co lepiej będzie zagęszczało glebę. Niestety po tym moim agregacie jest bardzo miękko i to nie jest to, co chciałbym uzyskać. Słyszałem opinie, że bardzo fajnie w tego typu pracach, sprawdza się brona redlicowa czy jak inaczej ją zwą, brona ciężka. Oczywiście również z podwójnym wałkiem strunowym. Niestety na rynku, zwłaszcza wtórnym, nie ma zbyt wielu tych bron. A jeśli nie brona redlicowa to co byście mi polecili do tego typu uprawy? Zależy mi przede wszystkim na wyrównaniu pola przed siewem i na zagęszczeniu ziemii bo w tym momencie, podczas siewu, mam tak po tym swoim agregacie miękko, że redlica siewnika, w zasadzie nawet bez docisku, zagłębia się pod własnym ciężarem głębiej, niż powinna. Że już nie wspomnę że ciągnik to się zapada dobre kilka centymetrów. Owszem, pole jest w miarę ok wyrównane ale co z tego jak jest strasznie miękko. Żebyście mnie źle nie zrozumieli i zaraz nie napisali żebym sobie pole uwałował. Nie, nie chcę uzyskać efektu klepiska ale sami wiecie, że jak na polu jest miękko to też się słabo sieje.
-
Przez Mateusz291992
Witam. Użytkuje ktos agregat uprawowy firmy dziekan apollo kompakt z przednim wałem? Jak jest z dociskiem tylnych wałków w agregacie tego typu?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Lexion 440-460 pare pytań silnik heder komputer
Bizon Super Z056