Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym złożyć do swojej c360 przedni napęd. Chcę go zbudować sam na podzespołach stara (zwrotnice) i Avii (mechanizm różnicowy). Z tego co wiem most od Avii ma blokadę, która byłaby bardzo przydatna. Czy taka blokada zda egzamin i czy mechanizm różnicowy wytrzyma w ciągniku? Z góry dziękuję za odpowiedź 

Opublikowano

8 minut temu, sylwek23111 napisał:

Jak jest napęd 4x4 to blokada jest praktycznie niepotrzebna, no chyba, że ciągnik stoi jedną stroną na lodzie, albo w błocie a druga na twardym.

Ciągnik będzie pracował z turem przy wybieraniu obornika z obory z głębokiej ściółki więc blokada się przyda 

1 minutę temu, mds212 napisał:

Oczywiscie ze blokada jest potzrebna

A czy taki napęd wytrzyma? 

Opublikowano
5 godzin temu, jacus napisał:

przy tej mocy silnika i wadze to chyba nic dziwnego- ile mozesz nia swobodnie pociagnac na przyczepie?

Ja ją mam zrobioną do ładowania obornika. Z przyczepami spinam tylko jak worzę bele albo kiszonkę z kukurydzy. Silnik mam od zetora na wale silnika założona pompa od cyklopa(trochę za duża), osobny zbiornik na olej. Tura mam o udźwigu 1100 kg. W tamtym roku przeładowałem nią ok 1000 t obornika i wapna.  Jedną z wad jest tuleja w przedniej osi, która szybko łapie luzy, ale zamierzam przyspawać blachy prowadzące, takie jak są w koparko-ładowarkach JCB

Opublikowano
19 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Tylko czy takie ciągłe właczanie/wyłanczenie blokady jest wygodne? Moja c 360 waży co prawda 4,5 tony, ale prędzej brakuje mocy niż przyczepności

Ciągle włączać nie trzeba, ale zawsze może wspomóc sytuacje.

Ewentualnie można rozejrzeć się za jakimś mechanizmem różnicowym z automatyczną blokadą.

Opublikowano
39 minut temu, Alchemik napisał:

Ciągle włączać nie trzeba, ale zawsze może wspomóc sytuacje.

Ewentualnie można rozejrzeć się za jakimś mechanizmem różnicowym z automatyczną blokadą.

Skąd wziąść taka blokadę 

Opublikowano

Najłatwiej znaleźć w przedniej osi ciągników, ładowarek itp. Tylko cena bedzie wysoka.... I najłatwiej wtedy zaadaptować całość. 

Jak ktoś ma wiedzę i zdolności, to można "polepić" most ze  zwolnicami za mechanizmem różnicowym (miejsze siły)  i można wtedy wykorzystać jako mechanizm rożnicowy jakiś dyfer wiekszej osobówki np. z torsenem 

Tylko to jest budowa własnej osi. 

Z tanich rozwiązań, niektóre rosyjskie ciężarówki miały blokadę samoczynną, ( teraz nie pamietam które modele, zakładane czasami przez ludzi do Mtz, Jumz, T40), ale w Polsce te wersje to rzadkość i szukanie igły w stogu siana.

Pomysł kolegi załączaną blokadą wydaje się dobry. Tanio i prosto.

Opublikowano
16 minut temu, Alchemik napisał:

Najłatwiej znaleźć w przedniej osi ciągników, ładowarek itp. Tylko cena bedzie wysoka.... I najłatwiej wtedy zaadaptować całość. 

Jak ktoś ma wiedzę i zdolności, to można "polepić" most ze  zwolnicami za mechanizmem różnicowym (miejsze siły)  i można wtedy wykorzystać jako mechanizm rożnicowy jakiś dyfer wiekszej osobówki np. z torsenem 

Tylko to jest budowa własnej osi. 

Z tanich rozwiązań, niektóre rosyjskie ciężarówki miały blokadę samoczynną, ( teraz nie pamietam które modele, zakładane czasami przez ludzi do Mtz, Jumz, T40), ale w Polsce te wersje to rzadkość i szukanie igły w stogu siana.

Pomysł kolegi załączaną blokadą wydaje się dobry. Tanio i prosto.

Tylko pytanie czy most z Avii wytrzyma przy turze