Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam mam taki problem ze swoją valtra problem polega na tym że nie ma w niej wspomagania. Podczas transportu te wspomaganie zginęło oraz sprzęgło wraz z hydrauliką ciągnik miał bardzo rozgrzany olej. Po przyjeździe do domu wyjąłem filtry oleju i było w nich pełno opiłków po wymianie filtrów sprzęgło i hydraulika się znalazła ale wspomagania dalej nie ma, dodam jeszcze że trochę świruje mi podnośnik. W czym jest problem, czym było to spowodowane i skąd te opiłki za wszelkie informacje bardzo dziękuję 

Edytowane przez Zjemcideser
Opublikowano
16 godzin temu, hardkor113 napisał:

Pomierz ciśnienia.Podejrzewam że opiłki pojawiły się ze zużytej pompy hydraulicznej

Ale to tak nagle by się pompa skończyła? Było wszystko okej. I tak raptem cyk i jej nie ma?

Opublikowano

zl9sliwosc rzeczy martwych.

Do 9dkrecenia tyl czyli cala ta obudowa z WOM i podnosnikiem jezeli masz wersje hitech3 bo w ht5 nie wiem czy jest w tym samym miejscu pompa. Opilki i dojscie z czego są to pikus w porownaniu do czyszczenia calego ukladu hydraulicznego a wiem cos o tym bo mam valtre t170 i bawilem sie dosc dlugo z opilkami. 

Moze byc tak ze lozysko ktores poszlo, jezeli nie ma dziwnych dzwiekow ze skrzyni to polecam odkrecic pod ciagnikiem oslone walu do przedniego mostu, odkrecic wal od przystawki w skrzyni i poruszac walkiem co z niej wychodzi. Z reguly jak tam pojda lozyska to powinien olej zaeaz leciec z uszczelniacza ale wiadomo roznie to jest. W tym przypadku rozpolowienie ciagnika pod kabiną i wymiana 3 lozysk i uszcelniacza za ok 300zl, ewentualnie tuleja w ktorej sa pierscienie za ok 1000 zl. Roboty sporo....

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mikruss napisał:

zl9sliwosc rzeczy martwych.

Do 9dkrecenia tyl czyli cala ta obudowa z WOM i podnosnikiem jezeli masz wersje hitech3 bo w ht5 nie wiem czy jest w tym samym miejscu pompa. Opilki i dojscie z czego są to pikus w porownaniu do czyszczenia calego ukladu hydraulicznego a wiem cos o tym bo mam valtre t170 i bawilem sie dosc dlugo z opilkami. 

Moze byc tak ze lozysko ktores poszlo, jezeli nie ma dziwnych dzwiekow ze skrzyni to polecam odkrecic pod ciagnikiem oslone walu do przedniego mostu, odkrecic wal od przystawki w skrzyni i poruszac walkiem co z niej wychodzi. Z reguly jak tam pojda lozyska to powinien olej zaeaz leciec z uszczelniacza ale wiadomo roznie to jest. W tym przypadku rozpolowienie ciagnika pod kabiną i wymiana 3 lozysk i uszcelniacza za ok 300zl, ewentualnie tuleja w ktorej sa pierscienie za ok 1000 zl. Roboty sporo....

A nie wspomniałem jeszcze chyba nieraz rzadko kiedy zaplala się kontrolka od ciśnienia oleju w skrzyni. Tylko na wolnych obrotach dodałem troszczke gazu i gasła. To już ona mogła sygnalizować koniec pompy?

Edytowane przez Zjemcideser
Opublikowano

no to s3kcja od niskiego cisnienia padala. No to chlopie na wlasne zyczenie .....oby to tylko pompa a nie lozysko w skrzyni jeszcze teraz....

Ja kupilem z uwaloną skrzynią bo lozysko padlo i poszlo troche trybow i synchronizatory. Udalo mi sie zmiescic w 30 tys zl bo w tedy tanio czesci kupilem.....