Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow i przepraszam za brak polskich czcionek.

Mam 3 ha, wiem maly areal, ale chcialbym to ruszyc, zaczynajac od poczatku po 40 latach ugorowania, dodatkowo 30a sadu ze starymi odmianami, ktore chcialbym zachowac.

Wiem, ze takie maszyny to zdecydowanie przewymiarowane, ale chcialbym cos nowego i niezawodnego.

Nie znam sie na mechanice, uprawa to ma byc raczej moja pasja/hobby, nie jest moim zrodlem utrzymania. Nie chce spedzac wiecej czasu pod traktorem niz na nim, nie interesuja mnie 30, 60 itp. Pytam konkretnie o te 3 maszyny, ewwntualnie z tych widelek cenowych (Isseki teraz 88tys nett0 F70 119 tys, natomiast 4080e pomiedzy). Moim marzeniem jest pasieka z lakami miododajnymi, oraz w przyszlosci pole lawendy i inne miododajne krzewy, wiec roboty niewiele-laka skosic raz/dwa razy w roku.

Najwieksza praca na poczatek, ruszyc to wszystko.

Dosc mam taz lazenia po ludziach po prosbie, i sluchania: moze jutro, moze po zniwach jak bede mial zapiety plug, moze w przeszlym tygodniu, albo swiety nigdy.

Do Iseki 4490 jako ze tuz kat I podejrzewam, ze pasowalyby dosc tanie maszyny od 330 czy 360, dosc sporo jest tego na rynku, mozna cos rozsadnego w niewielkich pieniadzach wybrac. DF to juz kat. II, wiec maszyny z innej polki cenowej.

Niestety nie znalazlem tutaj nic o 4490 (to ostania okazja kupic taki ciagnik bez pdf-a i innych udziwnien), na portalu sadowniczym wlasciciele opisuja Iseki TG 6490 i raczej zbiera pochwaly. Niestety jest juz niedostepny, wiec odpada. Moze ktos mial doswiadczenia z Iseki 4490?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

Opublikowano

W prawdzie posiadam DF tylko większe i polecam, mało palą, dobry skręt.

A jeśli chodzi o lawendę to pszczoły na niej nie siedzą tylko trzmiele i motyle, miodu z lawendy nie zrobisz. Na miód bardziej facelia lub inne wynalazki typu czyściec pospolity, tredownik bulwiasty, chaber, nawłoć, nostrzyk, przegorzan kulisty. 

Opublikowano (edytowane)

Ursus C330 i C360 mają TUZ kat. II, więc maszyny od nich wymagają drobnej przeróbki aby pasowały do ciągnika z TUZ kat. I. Z drugiej strony będą idealnie pasować do DF.

Zamiast DF możesz kupić Lamborghini lub Same, bo praktycznie są to te same ciągnik a czasami oferowane są w lepszej cenie.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

@bergman31 Dzieki za informacje, tego nie wiedzialem, ze starsze Ursus-y maja tuz-a kat II. Dlatego napislem ten temat, zeby sie takich rzeczy dowiedziac ... tka blade pojecie mam o tym na co sie porywam 🙂. Mam blisko dealara DF-a, opinie o nim sa niezle, wiec pewnie bede sie go trzymal. Przy okazji jest delarem Iseki, stad trozke moj wybor tych modeli.

Opublikowano

Witaj jeżeli potrzebujesz ciągnik bez kabiny to 4080e jest ok w tych pieniądzach. Choć trzeba pamiętać ze to indyjczyk i może tam wyjść kilka niedoróbek fabrycznych jak: stale lekko kręconcy się wom, buczący rozdzielacz za fotelem, wadliwy orbitol (u mnie padł po 20mth) i odpowietrzniki mostów siadają nagminnie.

Jeżeli z kabiną to f70 bo jest tam oryginalną a do naglaka to przepaść. A z wykonaniem to nie wiem gdzie go robią a poza tym jest wezzszy od 4080e.

Iseki na pewno bardziej zwrotny ale to możesz sprawdzić na placu. I japonce raczej szmiry nie wypuszczają.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v